Ottelusarjan kääntäminen HIFK:n vastuulla

LIIGA / Ennakko
HIFK on sortunut edellisissä otteluissa turhaan jäähyilyyn.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TPS:n ja HIFK:n välisessä ottelusarjassa turkulaiset ovat niskan päällä otteluvoitoin 2-1. HIFK:n jatkopaikka on kuitenkin edelleen joukkueen omissa käsissä, sillä helsinkiläiset ovat sortuneet aiemmissa otteluissa helppoihin virheisiin, joihin ei enää ole varaa. TPS on osoittanut haavoittuvuutensa aiemmissa kohtaamisissa, maanantaina HIFK:n on otettava ohjakset käsiinsä, mikäli mielivät sarjasta jatkoon.

TPS:n ja HIFK:n ottelusarjassa on toistaiseksi edetty kotivoittojen merkeissä. TPS on ollut toistaiseksi sarjassa kokonaisuutena parempi joukkue. Turkulaisten ei ole tarvinnut venyä edes parhaimpaansa, sillä molemmissa Turussa pelatuissa otteluissa helsinkiläiset ovat kampittaneet itsensä pois voittotaistelusta. Alla kolme pelin osa-aluetta, joihin helsinkiläisten on löydettävä ratkaisu, mikäli aikovat jatkaa kauttaan välierissä.

Erikoistilanteet käännettävä voimavaraksi

Vanhan ja kuluneen fraasin mukaan pudotuspelisarjoja ratkotaan erikoistilannepelaamisen avulla. Tätä HIFK ei ole vielä sisäistänyt riittävän hyvin. Joukkue on päässyt pelaamaan ylivoimalla kymmenen kertaa, tuloksena kaksi maalia omaan verkkoon. HIFK:lla itsellään ollut suuria vaikeuksia jo laukausten saamisessa maalille asti.

Alivoimapelaaminen on toistaiseksi onnistunut yhtä päästettyä maalia lukuun ottamatta kohtalaisesti. Suurempi ongelma on rangaistukset. Ylivoimatilaisuuksia TPS:llä ei ole merkittävästi enemmän, mutta osa HIFK:n ottamista jäähyistä on ollut turhia jäähyjä, ei vastustajan hyvästä pelistä johtuvia ns. hyviä jäähyjä.

Maanantaina myös henkisen kantin kestäminen on HIFK:lle tärkeää. Edellisessä ottelussa Turussa Matt Generous lensi ulos, Joe Finley ja Micke Åsten hakivat asetelmia jo seuraavaan otteluun. Mikäli TPS menee ottelussa johtoon, on helsinkiläisten luotettava omaan tekemiseen, eikä turhautumiselle ole tilaa. Jäähyilyyn sortuminen mitä todennäköisimmin päättäisi HIFK:n kauden sarjan viidennessä ottelussa.

Pelivälinettä pystyttävä hallitsemaan

Jos TPS on ollut ylivoimalla selvästi edellä, sama voi sanoa ottelun hallinnasta tasakentällisin. HIFK:lla on ollut omat etsikkoaikansa, mutta isossa kuvassa kuskin paikalla on paria yksittäistä erää lukuun ottamatta ollut TPS. 

Kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa joukkueet löytyvät eri ääripäistä. Tasakentällisin pelattaessa TPS on laukonut kohti maalia kolmessa ottelussa peräti 36 kertaa HIFK:ta useammin. Myös aloitustilastoista löytyy lisää tukea TPS:n hallinnalle. Lähes kaksi kolmasosaa hyökkäyspään aloituksista on nähty HIFK:n puolustusalueelta. 

Aloitukset ovat kuitenkin olleet yksi osa-alue, jossa HIFK on ollut selvästi turkulaisia edellä. Turkulaisten paras aloittaja on ollut Jonne Virtanen, eikä hänenkään prosentit (46,2%) aiheuta riemunkiljahduksia. HIFK:n on pystyttävä kääntämään aloitusvoitoista saatava etu kiekonhallintatilastoihin ja sitä kautta laadukkaiksi maalipaikoiksi.

Järki ketjurulettiin

HIFK:n ketjut ovat eläneet läpi kauden otteluista toiseen ja kesken otteluiden. Osansa rulettiin ovat tuoneet loukkaantumiset, mutta isossa kuvassa vaihtuvuus on ollut tarpeettomankin suurta. 

Yksi ymmärrettävä osa on toki joukkueen tiivistäminen kolmeen ketjuun, mutta HIFK:n tapauksessa ketjuruletti on usein alkanut jopa jo kesken ensimmäistä erää. Varsinkin Juhamatti Aaltosen vierellä miehet ovat vaihtuneet tiiviiseen tahtiin. Aaltosen peli on tällä hetkellä kaukana syyskauden loistosta, mutta onko vaihtuvuus oikea ase Aaltosen herättämiseen? Kolmessa ottelussa pelkästään pöytäkirjoihin on merkattu neljä eri ketjukaveria Aaltoselle, puhumattakaan muutoksista kesken otteluiden.

Ideaalitilanteessa tässä vaiheessa kautta olisi muovautunut jo useampia ketjuja tai vähintään tutkapareja. HIFK:lla jo pelkät tutkaparit ovat hakusessa, mikäli ykkösketjun kaksikkoa Joonas Rask - Roope Hintz jätetään laskuista ulos. Kaksikon rinnalla oivasti pelannut Juuso Puustinen sai kovan tällin toisessa ottelussa ja joutui jättämään kolmannen pelin väliin. 

Seuraa Heitä

Corey Elkins #91 |

Keskushyökkääjä

Aloitusympyrässä dominoiva Elkins palasi loukkaantumisten jälkeen kaukaloihin vasta runkosarjan päätöskierroksilla. Tuntuman löytäminen vei jokusen erän, mutta jenkkisentteri on noussut joukkueen pudotuspelien tehokkaimmaksi pelaajaksi.

Patrik Virta #11 | Tappara

Keskushyökkääjä

Kauden tehokkaasti aloittanut nuorukainen palasi runkosarjan lopulla pistesarakkeisiin ja sama tahti on jatkunut pudotuspeleissä. Virta on iskenyt ottelusarjassa jo tehot 3+1 ja on ollut loukkaantumisten runtelemassa TPS-hyökkäyksessä tärkeä palanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS on läksynsä oppinut
TPS nappasi erittäin vakuuttavan voiton lauantaina kotihallissaan. Ottelussa alkoi näkyä HIFK:n pelillisen selkärangan murtumista, mikä on huono merkki neljännen puolivälieräottelun alla. Helsinkiläiset voittivat ensimmäisen kotiottelunsa, mutta nyt TPS on oppinut läksynsä. Nöyrä peli tuo sarjan kolmannen voiton.
1 2
3