NHL:n pudotuspelit alkoivat

NHL:n pudotuspelit alkoivat neljän ottelun voimalla. Kierros oli tasainen, sillä kolme otteluista päättyi maalin erolla. Kaksi vasta jatkoajalla. Jatkoaikojen sankareiksi nousivat Calgaryn Darren McCarty ja Detroitin Kirk Maltby.

Nashville - San Jose 4-3

Jos San Joselle pitää kertoa jotakin ottelusarjasta, viesti on yksinkertainen: Älkää ottako jäähyjä. Nashville teki kaikki maalinsa ylivoimalla, Paul Kariya alusti kaikki osumat ja kotijoukkue vei avausottelun nimiinsä maalein 4-3.

San Jose avasi maalihanat avauserässä kun Mark Smith ohitti Nashvillen maalilla torjuneen Chris Masonin. Tämän jälkeen alkoi San Josen pelaajien jäähyily, ja Predators rankaisi. Ensin Mike Sillinger ohjasi laukauksen ohi Toskalan, toisen maalin laukoi vasemman aloituspisteen tuntumasta Martin Erat, ja kolmannen teki maalin edustalta puolustaja Shea Weber vain neljä sekuntia ennen erän päättymistä.

San Jose kavensi ottelun toisessa erässä. Runkosarjan pistepörssin ykkönen Joe Thornton löysi syötöllään Nils Ekmanin, eikä ruotsalainen erehtynyt. Kolmannen erän puolivälissä Sharksien toinen Thornton, Joen serkkupoika Scott teki tasoituksen Ville Niemisen esityöstä. San Jose kuitenkin teki hetkeä myöhemmin vaihtovirheen, ja Nashville rankaisi jälleen ylivoimalla. Adam Hall ohjasi Paul Kariyan laukauksen ja ratkaisi avausottelun kotijoukkueelle.

- Meidän on pakko parantaa alivoimapeliämme, ja pysyttävä poissa jäähyltä, kertoi Sharksin valmentaja Ron Wilson.

- Hän löytää tapoja tehdä pisteitä, ja sitä parhaiden pelaajien pitää osata tehdä ollakseen menestyviä. Hänellä on nopeutta ja pelisilmää. Hän on maalin- ja pelintekijä, Mike Sillinger kertoi 0+4 tehot saalistaneen Paul Kariyan suorituksesta.

Sarjan toinen ottelu pelataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Nashvillessa.

Vesa Toskala, SJ: 26 torj, 86,6%

Ville Nieminen, SJ: 0+1, +1, 6 PIM, jääaika 13:23

Kimmo Timonen, Nsh: 0+2, +/-0, jääaika 23:48

Kirk Maltby sankarina Detroitissa

Detroit - Edmonton 3-2 ja.

Detroitin ja Edmontonin ensimmäisessä kohtaamisessa haettiin ratkaisua pidemmän kaavan kautta. Ratkaisuosuma syntyi vasta toisessa jatkoerässä.

Ottelu alkoi isäntien tahdissa. Avausmaalista vastasi tsekkitaituri Robert Lang. Oilers nousi avauserässä tasoihin hyökkääjä Sergei Samsonovin ylivoimamaalilla. Toisessa erässä vierailija Oilers siirtyi jo johtoon, kun tähtipuolustaja Chris Pronger onnistui maalinteossa jälleen ylivoimalla. Detroit vei peliä selvästi kahden ensimmäisen erän ajan, laukaukset 31-11, mutta päätöserään lähdettiin vierasjohdossa.

Kolmannessa erässä laukaukset menivät tasaisesti, mutta tästäkin huolimatta Red Wings nousi rinnalle, Kirk Maltbyn onnistuttua maalinteossa. Tämä jäi viimeiseksi maaliksi normaalin peliajan puitteissa, ja lähdettiin ensimmäiseen jatkoerään.

Jatkoaika meni Red Wingsin tahtiin, ensimmäisessä jatkoerässä isännät painostivat rajusti, ja laukaukset menivät Detroitin nimiin 16-6. Mutta maali antoi vielä odottaa itseään. Toisessa jatkoerässä kolahti, maalintekijänä Red Wingsin Kirk Maltby, ja syöttäjinä täysin samat herrat, kuin tasoitusmaalissakin, Johan Franzen ja Mathieu Schneider.

Kirk Maltbyn osumalla Detroitille ensimmäinen voitto tästä sarjasta. Detroitin vahvuudesta puuttui venäläistaituri Pavel Datsjuk, ja Oilersin listoilta taas loisti poissaolollaan laituri Ethan Moreau. Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran sunnuntaina.

Jussi Markkanen, Edm, luukkuvahtina

Calgary jatkoaikavoittoon McCarthyn osumalla

Calgary - Anaheim 2-1 ja.

Calgaryssä vierasjoukkue Anaheimin maalilla aloitti yllättäen venäläisvahti Ilja Bryzgalov. Ykkösvahti Jean-Sebastien Giguere osallistui aamun harjoituksiin, mutta jätti pelin väliin alavartalo vamman vuoksi.

Calgary aloitti maalinteon toisessa erässä, Tony Amonten osumalla. Päätöserässä vaisun runkosarjan pelannut Jeff Friesen osoitti merkkejä heräämisestä, ja tasoitti ottelun. Kyseessä oli Friesenin toinen maali tällä kaudella Anaheim-paidassa. Normaalilla peliajalla ei tässäkään parissa ratkaisua saatu.

Ensimmäinen jatkoerä toi ottelulle ratkaisun. Calgaryn Darren McCarthy onnistui, ja siirsi Flamesin sarjassa 1-0-johtoon. Ducks-maalilla yllättäen aloittanut Ilja Bryzgalov suoriutui iltapuhteestaan kiitettävästi, torjuen 28 kertaa. Toisessa päässä Miikka Kiprusoff oli niukasti parempi torjuen 33 laukausta.

Ducksin Teemu Selänne oli kentän vaarallisimpia pelaajia, ja paikkoja suomalaiselle avautui runsaasti. Miikka Kiprusoff oli kuitenkin ohittamaton este, ja Selänteen tämän kevään ensimmäinen pudotuspelimaali antaa odottaa itseään.

Anaheimin kakkosvahtina toimi ottelussa Portlandista kutsuttu Nathan Marsters. Joukkueiden seuraava kohtaaminen on sunnuntai-iltana.

Miikka Kiprusoff, Cgy, 33/34 torjuntaa

Teemu Selänne, Ana, 0+0, -1, 5 laukausta, 2 PIM, 20:42

Tampa Bayn Stanley Cup -puolustus alkoi tappiolla

Ottawa - Tampa Bay 4-1

Hallitseva Stanley Cup-voittaja Tampa Bay meni Ottawaa vastaan johtoon, kun ottelun avauserää oli pelaamatta minuutti. Osuman viimeisteli Vincent Lecavalier, joka sai poikittaissyötön maalin kulmalle Dan Boylelta, kun joukkue pelasi ylivoimalla.

Ottelun toinen erä sujui maalittomissa merkeissä. Kolmannessa Ottawa rynnisti ohi. Ajassa 45.06 Martin Havlat pääsi ylivoimalla nokikkain John Grahamen kanssa. Pienestä tilasta huolimatta Havlat onnistui nostamaan kiekon yli Grahamen. Alle minuutti myöhemmin Jason Spezzan laukaus yllätti Grahamen pienestä kulmasta. Sekä Havlatin että Spezzan maalit syntyivät ylivoimalla.

Vielä ennen erän puoliväliä Mike Fisher ja Peter Schaefer pääsivät alivoimalla 2-1-hyökkäykseen, jonka Fisher päätti pistämällä kiekon kolmannen kerran Tampa Bayn maaliin.

Ottelun viimeinen osuma syntyi tyhjään maaliin Daniel Alfredssonin lavasta, joten itäisen konfenssin voittanut Ottawa voitti 4-1 ja nappasi ensimmäisen kiinnityksen.

Ottawan maalilla pelanneelle Ray Emerylle kohtaaminen oli uran ensimmäinen pudotuspeliottelu NHL:ssä. Emery oli pelin jälkeen vaatimaton:

- Halusin vain pelata hyvin. En murehdi siitä, mitä muut ihmiset sanovat. En tehnyt yhtään isoa torjuntaa. Yritin vain pysyä keskellä maalia ja antaa ison vartaloni pysäyttää kiekot.