Mielipide

Vantaalla paineet Hokkia vastaan

MESTIS / Kolumni
Runkosarjan kolmosen Kiekko-Vantaan ja kuudenneksi sijoittuneen Kajaanin Hokin ottelusarja on etukäteen ajatellen yksi Mestiksen puolivälierien mielenkiintoisimmista. Kahtena edellistalvena play offseissa täystyrmäyksen kokenut Vantaa on haasteellisessa tilanteessa, sillä kevään mustaksi hevoseksi arvioitu Hokki on ollut Mestiksen kuumimman maalivahdin johdolla varsinaisessa nousumyötäisessä. Valmentajien verbaalinen mittelö ei ainakaan latista ennakko-odotuksia.

Kiekko-Vantaa keväällä 2001: kotiedulla pudotuspeleihin ja 0-3-ottelutappioin kesälomalle Vaasan Sportin käsittelyssä.

Kiekko-Vantaa keväällä 2002: kotiedulla pudotuspeleihin ja 2-3-ottelutappioin kesälomalle Kuopion KalPan käsittelyssä.

Kiekko-Vantaa keväällä 2003: kotiedulla pudotuspeleihin.

Nykyisestä tilanteessa on Kiekko-Vantaan kannalta huolestuttavan paljon yhtäläisyyksiä vuoden takaiseen. Silloinkin Vantaa oli runkosarjan kolmas, ja kuudenneksi sijoittunut vastustaja sarjanousija Itä-Suomesta. Menneet ovat toki menneitä, mutta paineita vanhat muistot epäilemättä pääkaupunkiseutulaisten leirissä lisäävät, sillä suurin osa pelaajista oli mukana myös vuosi sitten. Tuolloin äärimmäisen niukka tappio KalPan kyseenalaisen luistimesta suuntaa muuttaneen viidennen ottelun voittomaalin myötä oli sen verran kova paikka, että ottelusarjan tuominnut Sebastien Auger ei ole ollut tänäkään vuonna vantaalaisten suosiossa.

Hokin lähtökohdat ovat täysin erilaiset. Pudotuspelikokemusta SM-liigan tai Mestiksen tasolta on vain viidellä pelaajalla. Hokki pääsee luistelemaan kaukaloon sarjanousijan innolla. Hävittävää ei ole.

Kotietu on Mestiksessä suuri, mutta yleensä sen merkitys on laskenut huomattavasti pudotuspeleissä. Kuudennen kenttäpelaajan hyöty on runkosarjaa pienempi, sillä pelaajat painavat sata lasissa muutenkin. Kiekko-Vantaan ja Hokin välisessä sarjassa kotiedun ja avausottelun merkitystä ei kuitenkaan voi väheksyä lähtökohtien ja pitkien matkojen takia.

Ottelusarja alkaa lauantaina Tikkurilassa, ja mikäli avauskoitos päättyy kotivoittoon, helpottanevat vantaalaisten paineet ja aiempi play off-kokemus kääntyy voimavaraksi. Jos sen sijaan Hokki on vahvempi, on Kiekko-Vantaa sunnuntaina Kajaanissa selkä seinää vasten. Pakkovoitto on huono lähtökohta, jos hurmiossa painava kainuulaisryhmä saa pelata vapautuneesti äänekkään kotiyleisönsä tukiessa.

Hokki on pelannut kotonaan jo 12 ottelua putkeen tappioitta. Edellisen kotitappionsa joukkue kärsi juuri Kiekko-Vantaalle, mutta vantaalaisten jälkimmäinen Kajaanin-reissu ei sujunut yhtä ruusuisesti. Hokki latoi taululle peräti lukemat 8-0.

- Emme pelanneet huonosti, vaan Hokki oli juuri niin kova kuin lukemat kertovat, totesi Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi jälkeenpäin.

Häkkinen kainuulaisten salaamaton ase

Kainuulaisten ykkösase ottelusarjassa seisoo maalin suulla. Jatkoaika valitsi joukkueen kurssin saapumisensa jälkeen totaalisesti kääntäneen Pasi Häkkisen Mestiksen runkosarjan parhaaksi maalivahdiksi. Hokki-vahdin torjuntaprosentti on huima 92,71, ja nimenomaan pudotuspeleissä, joissa maaleja tehdään runkosarjaa vähemmän, voittava ja kuuma maalivahti voi viedä joukkueensa pitkälle. Odotukset Häkkisen suhteen ovatkin Kainuussa korkealla.

- Pasilla riittää kanttia ja tämmöset puheet vaan tuovat lisätsemppiä hänen otteisiinsa kentällä, lisää Hokkia valmentava Timo Meriläinen vettä myllyyn.

Kiekko-Vantaan maalivahdeista Joni Hallikaisen (torjuntaprosentti 89,23) otteet ovat parantuneet jatkuvasti lisääntyneen ottelutuntuman myötä, mutta mikäli Hallikainen aikoo taistelun kollegaansa vastaan voittaa, täytyy hänen venyä elämänsä parhaisiin suorituksiin. Maalivahtipeli onkin yksi sarjan ratkaisutekijöistä.

Kenttäpelaajiston suhteen etu on laajemman materiaalin myötä selkeästi vantaalaisilla. Runkosarjassa pääosin kolmella ketjulla pelannut Hokki lähtenee sekin taistoon neljällä ketjulla, mutta toisin kuin Kiekko-Vantaalla, ainekset eivät riitä neljään lähes tasavahvaan ketjuun. Hokin hyökkäyksen kulmakiviä on ollut tshekki Zdenek Eichenmannin johtama vitja, jonka laidoilla kapteeni Kimmo Happo ja maaliahne Sami Kaartinen pelaavat parhaita kausiaan. Tulitukea ovat antaneet noin piste/peli-tehoilla kevään pelanneet kakkosketjun sähäkät laiturit Jani Tuppurainen ja Janne Pesonen.

Kiekko-Vantaan pelaajisto on sen verran laajempi, että koostumuksista riippumatta joukkueella on asettaa kaukaloon neljä säännöllisesti maalintekoon pystyvää kolmikkoa. Hyvää kautta pelannut keskushyökkkääjä Pete Suonpääkin palasi kokoonpanoon runkosarjan päätöskierroksella paranneltuaan sitä ennen loukkaantunutta kättään muutaman viikon ajan.

Tasaisessa ja mahdollisesti kuumassakin ottelusarjassa isossa roolissa on erikoistilannepelaaminen. Myös tällä osa-alueella Kiekko-Vantaalla on hienoinen etulyöntiasema, sillä vantaalaisten ylivoimapeli oli samettikäsi Ilari Filppulan johdolla runkosarjan tehokkainta, ja alivoimapelikin oli Hokin vastaavaa tuloksekkaampaa.

Joukkueiden viimeisin runkosarjakohtaaminen päättyi Tikkurilassa Vantaan 4-3-voittoon. Kaukalossa testattiin hieman jo vastustajien henkistä kanttia, mutta erinomaista viihdeantia ovat tarjonneet myös valmentajat Jarmo Kauppi ja Timo Meriläinen sekä ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa että myös keskiviikkona järjestetyssä Mestiksen playoff-infossa. Leikinlaskun sekaisella naljailulla on jo haettu asetelmia alkavaa ottelusarjaa varten.

Kiekko-Vantaalla on hieman parempi materiaali ja kotietu, joten se on tällä hetkellä suosikki. Lauantai-iltana suosikki on se, joka johtaa ottelusarjaa 1-0.

Hokille avautuvasta uudesta maailmasta voi lukea enemmän täältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle