FPS ja Hokki pyrkivät karsinnoilta karkuun, keskikastissa pienet marginaalit

MESTIS / Artikkeli
KOOVEE ja KeuPa HT mittelevät viimeisistä pudotuspelipaikoista.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Mestiksen häntäpää on jakautunut ennen joulutaukoa hieman: FPS on selkeä jumbo ja myös Hokki on hieman jäänyt muista, mutta muut seurat ovat tiukasti muutaman pisteen sisällä toisistaan. Kausi on kuitenkin osoittanut, että pohjilta on mahdollista nousta nopeastikin, ja vastaavasti pelillinen notkahdus syö pian sarjasijoituksia.

Jatkoaika käy joulutauon kunniaksi läpi Mestiksen alkukautta sarjataulukon pohjalta yksi joukkue kerrallaan. Ensimmäisessä osassa ovat käsittelyssä sijojen 9.–13. joukkueet, eli sarjan alimmainen kolmannes.

9. K-Vantaa

Pirteästi kautensa aloittanut K-Vantaa roikkui pitkään kärjen tuntumassa, sijoilla 3.–5. Isossa osassa vantaalaisten menestyksessä oli viime hetkellä lohipaitaan naarattu maalivahti Paavo Hölsä. Vaikka Hölsän maagiset tilastot ovat tulleet alaspäin alkukaudesta, on 29-vuotias torjuja ollut joukkueensa tuki ja turva tolppien välissä.

Vantaalaiset ovat pelanneet runsasmaalisia pelejä, sillä joukkue on heilutellut vastustajan verkkoa sarjassa neljänneksi eniten. Vastaavasti K-Vantaan oma maaliverkko on soinut sarjan viidenneksi eniten. Alkukauden murheenkryyni on ollut erikoistilannepeli: K-Vantaan ylivoima on ollut sarjan kolmanneksi heikointa ainoastaan 16,19 prosentin tehokkuudella, ja alivoima koko Mestiksen heikointa.

Vantaalaisille kuvaavaa on viime kausina ollut, että onnistujia on löytynyt, mutta nämä ovat siirtyneet viimeistään kauden jälkeen muihin seuroihin, erityisesti paikallisvastustajien Jokerien ja Kiekko-Espoon riveihin. Seura on kuitenkin onnistunut toistuvasti naaraamaan tilalle uusia vastuunkantajia. Kuluvalla kaudella kovimmista hyökkäystehoista ovat vastanneet Liigassakin HIFK-paidassa esiintynyt, pistepörssin kolmonen Santeri Hartikainen (14+20=34) ja Okko Kangasniemi (7+21=28).

K-Vantaan otteet ovat olleet vaihtelevia.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

10. KeuPa HT

KeuPa HT on joulutauolle mentäessä juuri siellä, missä sen ennakoissa oletettiinkin olevan. Joukkue ei ole loistanut millään osa-alueella, vaan se puikkelehtii niin pisteiden, ylivoiman, alivoiman, tehokkuuden kuin maalivahtipelinkin osalta sarjan heikoimmassa kolmanneksessa.

Vain seitsemän ottelun jälkeen joukkue antoi kenkää päävalmentaja Sami Ryhäselle. Hänen tilalleen hyppäsi aiemmin apuvalmentajana ollut Niko Raiskio. Raiskio ei ole kuitenkaan merkittävästi onnistunut kääntämään joukkueen kurssia, kun kahden ja kolmen pisteen voittoja on kertynyt hänen alaisuudessaan 18 ottelussa vain kymmenen.

Kun puhutaan onnistumisista, nousee yksi nimi ylitse muiden. Keskushyökkääjä Leo Ring on kirjoitushetkellä Mestiksen pistepörssin toisella sijalla tehoillaan 9+26. Ring, joka on ehkäpä koko Mestiksen arvokkain pelaaja omalle joukkueelleen, on illasta toiseen johtanut pelillisesti heikohkoa KeuPaa. Ilman Ringiä sekä tutkapari Joni Airoa KeuPa olisi todellisissa vaikeuksissa.

KeuPan villinä korttina ovat JYP-lainat. Alkukaudesta joukkue on saanut apua niin Jesse Pulkkiselta, Rasmus Heljangolta kuin Topias Leinoselta. Tällä hetkellä U20-maajoukkueen kanssa leireilevä Pulkkinen on kuudessa KeuPa-ottelussaan tehnyt neljä pistettä, kun taas Leinonen nähtiin kaksi kertaa aloittavana maalivahtina. Kumpikin voidaan vielä tällä kaudella nähdä keuruulaisten riveissä. Heljanko tehoili kymmeneen pelaamaansa otteluun yhtä monta pistettä, mutta siirtyi joulukuussa pelaamaan Saksan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Potentiaalia joukkueessa kuitenkin on ilman lisävahvistuksiakin. Ei tarvita kuin muutama kollektiivinen askel eteenpäin ja joukkue pystyisi jo realistisesti unelmoimaan kuuden parhaan sakkiin nousemisesta. Varsinkin maalivahdit Ēriks Vītols ja Juho Helander antaisivat parantaessaan valtavan avun muulle joukkueelle.

11. KOOVEE

Mestiksen syyskauden heikoin kotijoukkue lähti kauteen suurin odotuksin, sillä joukkue pelasi viime kaudella jopa puolivälierissä hopealle edennyttä Ketterää vastaan. KOOVEEn otteet eivät ole odotuksia täyttäneet, sillä maalien nakuttaminen on vain muutamien pelaajien harteilla.

Kultakypärä Janne Seppänen on esittänyt hyviä otteita alkukaudella, mutta hyökkääjä tarvitsee myös muiden apua otteluiden kääntämiseksi voittoon. Ville Järvisen paluu puolustukseen on rentouttanut ja samalla jykevöittänyt nuorehkoa puolustusta parempiin suorituksiin, mutta puolustaminen on silti ollut ajoittain todella sekavaa.

Patrik Hamrla on ottanut ykkösvahdin viittaa itselleen, sillä nuori tšekkivahti on saanut enemmän vastuuta. Verneri Virtanen on antanut tarvittavaa tukea, vaikka nuorukaisen tilastot ovat tässä kohtaa kautta jopa Hamrlaa hitusen paremmat. Mikäli Hamrla saa kutsun Ilveksen maalille loppukauden aikana, käy KOOVEEn maalivahtiosasto äärimmäisen kapeaksi.

12. Hokki

Kauteen reippaasti nuorentuneella joukkueella lähtenyt Hokki on onnistunut tällä kaudella korjaamaan huomattavasti viime kauden perisyntiään eli puolustuspelaamista. Sen sijaan ongelmat ovat olleet tasakentällisin enemmän hyökkäyspäässä, sekä tilanteiden rakentelussa että maalinteossa.

Hetkittäin kajaanilaiset pystyvät pelaamaan näyttävää kiekkoa, ja Hokin ylivoima onkin ollut sarjan neljänneksi tehokkainta. Isossa kuvassa peli menee kuitenkin liian usein pään hakkaamiseksi vastustajan puolustukseen ja ohjautuu kulmiin. Hokki on pelannut kauden aikana todella paljon tasaisia pelejä, mutta ei ole onnistunut kääntämään niitä edukseen.

Kokenut Tuomas Komulainen on johtanut Hokin hyökkäyspeliä erityisesti sen jälkeen, kun alkukauden komeetta Jiri Parviainen joutui pitkäksi toviksi sairastuvalle. Parviainen palasi juuri ennen joulutaukoa kokoonpanoon. Puolustuksessa kiekollista vastuuta on kannatellut pääasiassa myös joukkueen kultakypärää pitkään kantanut Niko Mikkola.

Joulutauon alla Hokki-puolustuksessa nähtiin pientä pelaajaliikennettä, kun fyysinen puolustaja Patrik Forsberg siirtyi KeuPaan ja vastaavasti vanha tuttu Tomi Niku palasi Forssasta Kajaaniin.

13. FPS

Forssassa ei ole tähän mennessä jäänyt kaudesta mitään jälkipolville kerrottavaa. FPS karsi viime keväänä paikastaan Mestiksessä, mutta syyskausi on näyttänyt, että joukkue ei tälle tasolle kuulu, ainakaan näillä otteilla. Viikonloppuna Jokerit kävi Forssassa voittamassa lukemin 2–12, ja kauden 25 ottelua ovat tuoneet FPS:lle vain 17 pistettä.

FPS on päästänyt toiseksi eniten maaleja ja tehnyt itse kymmenen maalia vähemmän kuin seuraavaksi vähiten osumia nakuttanut Hokki. Pistesarake on täydentynyt täysillä kolmen pisteen voitoilla vain neljä kertaa ja suoria tappioita on peräti 18. Ylivoimakin on sarjan heikointa.

Positiivisia asioita on vain muutamia, mutta niistä ehdottomasti yksi suurimmista on alivoimaprosentti 80,53, joka oikeuttaa sarjan viidenteen sijaan. Joukkueen ykkösmaalivahtina torjuva Alex Mäkelä on auttanut joukkuetta parhaimpansa mukaan, sillä torjuntaprosentti 90,36 on sarjan seitsemänneksi paras. Mäkelä on pelannut myös yhden nollapelin ja peliaikatilastoissa hän on toiseksi eniten minuutteja kerännyt veräjänvartija.

Alex Mäkelän vahvoista otteista huolimatta FPS on poistunut kaukalosta tappio niskassaan turhan usein.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Pelaajista Miro Lehtimäki on ollut selkeästi paras, sillä hän johtaa sisäistä pistepörssiä nyt peräti 12 pisteen erolla seuraavaan, kun toisella sijalla ollut kokenut Janne Laakkonen jätti seuran. Joulukuun alkupuoliskolla seuran jätti myös päävalmentaja Christer Nylund, ja hiljattain penkin taakse palasi seuralegenda Asko Rantanen, joka luotsasi forssalaiset toissa kaudella Mestiksen neljänneksi ja valittiin samalla vuoden Mestis-valmentajaksi.

FPS:n takamatka on sen verran suuri, että seura voi ainakin puolittain alkaa tähyillä jo kevään karsintapeleihin. Suurinumeroisia tappioita on tulossa jatkossakin, mutta ainakaan joukkueella ei enää ole mitään hävittävää, päinvastoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle