Mielipide

Sijoitus on KooKoolle vain sivuseikka, Kouvolassa rakennetaan parempaa tulevaisuutta

LIIGA / Kolumni
KooKoo on joutunut nykyisen Liiga-taipaleensa aikana tyytymään sijoituksiin pudotuspelien ulkopuolella. Tulevalla kaudella KooKoo voi kaiken osuessa kohdilleen nousta pudotuspelitaistoon, mutta seuran kannalta oleellisempaa on kestävän pohjan rakentaminen.

Hajuton, väritön, mauton. Muukalaislegioona, joka toimii vain ponnahduslautana suuremmille Liiga-seuroille. Noilla sanoilla edelliskausien KooKoota on voinut kuvailla, mutta organisaatiossa on käynnissä hidas ja fanien kannalta raastava muutos kohti parempaa.

KooKoo ei ole seura vailla perinteitä. Kannukset Liigassa ovat kuitenkin vielä ansaitsematta. Ensimmäinen visiitti korkeimmalle sarjatasolle 1980-luvun lopulla oli lyhyt piipahdut. Viimeisimmän sarjanousun jälkeenkään tulos ei ole mairitellut kouvolalaisia. Perinteitä ei voi ostaa, ne täytyy luoda. Sen on ymmärtänyt myös joukkueen kasaamisesta vastaava Jarno Kultanen.

"Perinteitä ei voi ostaa, ne täytyy luoda"

Kultanen ei lähtenyt kesän aikana raahaamaan rykmentillistä pelaajia ulkopuolelta, vaan hankki ennalta tuttuja nimiä. Toki osiltaan taloudelliset realiteetitkin pakottivat pitämään linjan maltillisena, mutta ei Kultanen tyhjän päälle jäänyt.

Juha-Pekka Haataja teki vuoden visiitin HIFK:hon, mutta palasi kahden vuoden sopimuksella Kouvolaan. Haataja on ainoa pelaaja, joka on pystynyt rikkomaan KooKoon paidassa 20 maalin rajapyykin nykyisen Liiga-visiitin aikana. Haatajan lisäksi Aleksander Bonsaksen saapui joukkueeseen. Vaikka norjalaispuolustajalla ei ole taustaa KooKoossa, Liigasta mies on jo tuttu ja sitä kautta faneillekin helpommin lähestyttävä, mutta ennen kaikkea vakaa pelaaja, jonka osaamista ei tarvitse arvailla.

Jatkosopimuksista puhuttaessa on pakko nostaa esiin erityisesti Malte Strömwall. Ruotsalainen kiituri oli varmasti myös monen muun joukkueen kiikarissa, mutta jatkoi siitä huolimata Kouvolassa. Kultanen olisi voinut lähteä hakemaan riskillä vaihtoehtoista pelaajaa muualta, mutta pysyvyys helpottaa myös valmennuksen työtä.

Kannattajien on huomattavasti helpompi samaistua joukkueeseen, josta löytyy suuri määrä jo ennestään tuttuja pelaajia tai omia junioreita. Näin ei tarvitse rakentaa suhdetta joukkueeseen jatkuvasti uudelleen. Omista junioreista ei ole vielä runkopelaajiksi, mutta Peetro Seppälästä, Santeri  Salmelasta ja Joonas Odenista voi vielä kasvaa uusia kouvolalaistähtiä.

"Pelkkä sarjasijoitus ei kuitenkaan määritä KooKoon prosessin etenemistä"

Pysyvyys helpottaa myös päävalmentaja Tuomas Tuokkolan työtä. Alkavalla kaudella Tuokkolalla on käsissään joukkue, jossa on vain kourallinen Tuokkolalle ennestään tuntemattomia pelaajia. Toisin sanoen kourallinen pelaajia, jotka joutuvat sopeutumaan Tuokkolan toimintamalleihin.

Nyt on kuitenkin tapahduttava. Liiga on Suomen seuratuin sarja, mutta Kouvola on päässyt tänä kesänä nauttimaan menestystä pesäpallon puolella, eikä ole sanottua, että KooKoon päämäärätön tarpominen jaksaisi kiinnostaa yleisöä tai yhteistyökumppaneita, vaikka urheilukaupungista puhutaankin. Pelkkä sarjasijoitus ei kuitenkaan määritä KooKoon prosessin etenemistä. Nyt koko organisaation on näytettävä sitä kuuluisaa tekemisen meininkiä.

Ulkopuoliset odotukset eivät päätä huimaa, mutta oikeiden palasten loksahtaessa kohdalleen Kouvolassa taistellaan pudotuspelipaikasta. Tärkeämpää on kuitenkin se, kuinka hyvin Kultanen pystyy pitämään palapelinsä kasassa seuraavalle kaudelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös