Mielipide

Nuorten MM-kisojen tulokset ovat olleet tyrmääviä, mutta puheet joukkuemäärän pienentämisestä ovat turhia

MAAJOUKKUE / Kolumni
Karut tulokset eivät kerro kokonaiskuvaa jääkiekon nykytilasta tai tulevaisuudesta. Tärkeämpää on ajatella lajin globaalia kehitystä.

Nuorten MM-kisoja on lätkitty Edmontonin kuplassa vasta viisi päivää, mutta silti muutamien otteluiden tulokset ovat puhuneet karua kieltä.

7–1, 16–2, 11–0, 7–0, 10–0, 7–1.

Tässä siis tuloksia kisojen kuudesta eri ottelusta. Tasoerot ovat kieltämättä hyvin suuret.

A-lohkossa Kanada on nuijinut Saksan ja Sveitsin kaksinumeroisilla lukemilla ja B-lohkossa varsinkin Itävalta on ollut todellisessa pesukoneessa. Useat murskalukemat ovat jälleen herättäneet keskustelua siitä, että onko MM-kisoissa liikaa joukkueita.

Tässä kohdin täytyy huomioida muutamia olennaisia seikkoja.

Nuorten pelaajien kohdalla ero hyvän ja huonon päivän välillä on isompi kuin aikuisilla, se on selvää. Tästä osoituksena Tšekki, joka ruman Ruotsi-tappion jälkeen otti upean voiton Venäjästä. Toisaalta heti seuraavassa pelissä tuli jälleen kylmä suihku niskaan Yhdysvalloilta.

Ikäluokkien MM-kisoissa maiden väliset tasoerot ovat muutenkin paljon suuremmat kuin vaikkapa aikuisten tasolla. Tämä on suoraa seurausta siitä, että isommat maat hyötyvät suuremmasta pelaajamassastaan pienempiin maihin verrattuna.

Pienempien maiden kohdalla ikäluokkien väliset tasoerot myös heittelehtivät enemmän kuin isoilla mailla. Esimerkiksi Sveitsillä on nyt käytössään huomattavasti heikompi joukkue kuin kaksi vuotta sitten, jolloin maa eteni aina mitalipeleihin asti.

Jääkiekon kansainvälisen kehityksen kannalta on tärkeää, että myös pienemmät maat saavat mahdollisuuksia ylimmällä sarjatasolla. Esimerkiksi Saksa on tehnyt vahvaa nousua viime vuosina ja jääkiekon kannalta olisi hyvinkin tärkeää, että taloudellisesti hyvin merkittävä maa vakiinnuttaisi asemansa pääsarjatasolla.

Tasoerot ovat aina olleet nuorten MM-kisoja suuria, eivätkä ne ole kaventumassa nappia painamalla. Siitä huolimatta on tärkeää katsoa tuloksien taakse ja ajatella laajempaa kokonaiskuvaa jääkiekon globaalin kehityksen kannalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle