Mielipide

Näkemys: Jukka Jalonen on yksi maailman parhaista jääkiekkovalmentajista, mutta hän tuskin pääsee NHL:ään, ellei itse todella pyri sinne

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Jukka Jalosen seuraavaa askelta valmennusurallaan on arvuuteltu. NHL olisi looginen, mutta todella haastava loikka.

Kahden aikuisten ja yhden alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden johtamana Jukka Jalosen meriitit hakevat Suomessa vertaistaan. Myös Euroopassa haastajat ovat todella vähissä.

Näiden seurauksena puhe Jalosen mahdollisuudesta NHL:ssä on kiihtynyt. Jalosen ja NHL:n suhde on tunnetusti ollut muutakin kuin ehdotonta, molemminpuolista rakkautta. 2010 Jalosen metodit nimettiin "ihan kiinaksi" Leijonien NHL-tähtien suulla. Tuon jälkeen pelaajapolvi on toki muuttunut, mutta MM-kisat osoittivat, että Jalosen joukkueen menestyminen vaatii ehdottoman pelitavan ostamisen.

Tässä kohtaa syntyy tukku kysymysmerkkejä.

NHL ja Pohjois-Amerikan kulttuuri tulvii yksilökeskeistä tähtikulttuuria. Hieman samanlaisessa asemassa Jalonen oli SKA:ssa vuosina 2012-2014. Molemmat kaudet päättyivät pahaan epäonnistumiseen, kun finaalipaikka jäi saamatta.

Jalosen pitäisikin saada johtavat pelaajat taakseen. Kiekosta ei väkisin luovuttaisi vaihdon hetkellä ja päättömän karvaamisen sijasta keskialue heitettäisiin tukkoon, jos peli sitä pyytää. MM-kisoissa esimerkiksi NHL Kronor oli malliesimerkki joukkueesta, joka pakotettiin trappaamaan keskialuetta, mutta eihän siitä mitään tullut. Suomi käveli läpi keskialueen kohtalokkaassa puolivälierässä.

Tähtien saaminen osaksi joukkuetta ei toki ole ennenkuulumatonta, kuten Barry Trotz osoitti Washington Capitalsin peräsimessä viime keväänä Aleksandr Ovetškinin kohdalla. Mestaruuden vaatimalle tasolle tämän kulttuurin muovaaminen vaati kuitenkin neljä kautta.

Jalonen saattaisikin onnistua ratkomaan nämä ongelmat, mutta se vaatisi runsaasti aikaa. Esimerkiksi Trotz tätä aikaa sai, mutta taustalla oli jo kiistattomat meriitit NHL-valmentajana.

Seuran GM ja omistajat varmasti miettivät seuran imagoa tarkasti riskin kohdalla. Tuloksia pitäisi todennäköisesti tulla hyvin nopeasti. Samalla rajallisilla englannin kielen taidoillaan viestinnän joukkueen ja median suuntaan pitäisi olla selkeää ja yksinkertaista.

MM-kisoissa nähtiin median suuntaan jopa melko kyllästyneeltä vaikuttanut Jalonen. On mahdollista, että valmentaja halusi taata joukkueen työrauhaa kääntämällä huomion itseensä. Jos näin, kuinka hyvin se onnistuu raadollisen pohjoisamerikkalaisen median kanssa?

Jalonen ei tiettävästi ole ollut itse kaikista aktiivisin NHL:ään pyrkijä. Voimakasta "me vastaan NHL" - asetelmaa luonut Jalonen onkin koko ajan korostanut positiivista suhdettaan juuri eurooppalaiseen jääkiekkoon. 

Hieman sisäänpäinlämpeävät NHL-piirit voivat olla väärä miljöö hänen kaltaiselleen persoonalle − ainakin vielä, sillä pelitapa-ajattelu on vasta tulossa rapakon takana.

Tämän väitteen voi tiivistää Jarmo Kekäläisen antamaan kommenttiin Ylelle:

− Suomessa puhutaan meidän peleistä ja teidän peleistä. Täysin kylmä fakta on, että huippuyksilöt ratkaisevat nämä hommat. Huippuvalmentaja voi tehdä laadukkaista yksilöistä huippujoukkueen, mutta kukaan ei tee keskinkertaisista yksilöistä huippujoukkuetta.

Kuulostaa ironiselta muutamaa kuukautta myöhemmin, vai mitä? Fakta on, että tämä kulttuuri olisi se, jossa Jalonen joutuisi painimaan tuulimyllyjä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle