Mielipide

Mikko Rantanen säkenöi Avalanchen ykkösketjussa, mutta jää liian pienelle huomiolle

NHL / Kolumni
Onko Mikko Rantaselta totuttu jo näkemään niin kovia suorituksia, että pistepörssin kakkossija tuntuu arkipäiväiseltä?

Suomalainen pelaaja ei ole koskaan voittanut NHL:n pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkintoa Conn Smythe Trophya, vaikka Jari Kurrin nimissä on useita pudotuspeliennätyksiä, Jere Lehtinen oli pudotuspelikevään 1999 parhaita maalintekijöitä ja Teemu Selänne Anaheim Ducksin tehokkaimpia hyökkääjiä kannujuhliin päättyneellä kaudella 2006–07.

Tänä poikkeuksellisena pudotuspelisyksynä on kohistu Miro Heiskasen erinomaisista otteista, ja osansa hehkutuksesta ovat saaneet muutkin nuoret puolustajat Cale Makar, Quinn Hughes ja Shea Theodore. Samaan aikaan vähemmälle huomiolle on jäänyt Colorado Avalanchen Mikko Rantanen, joka viime yön tehoillaan nousi jo pistepörssin toiseksi – edellään vain ketjukaveri Nathan MacKinnon.

23-vuotias Rantanen on pudotuspelien toiseksi tehokkain pelaaja ja keskeinen palanen kenties vaarallisinta hyökkäysketjua.

Tehojen ohella Rantanen ketjuineen on ollut se osa, joka on parhaiten pystynyt rytmittämään peliä ja luomaan painetta Dallas Starsin päätyyn. Starsin päävalmentaja Rick Bowness onkin pyrkinyt peluuttamaan jarrukenttäänsä ja ykköspuolustajaansa Heiskasta Avalanchen ykkösnyrkkiä vastaan, mutta Rantanen ja MacKinnon vahvistettuna joko Gabriel Landeskogilla tai André Burakovskylla on tuonut ottelusarjan tasoihin.

Rantanen on pelannut kolme viimeisintä kautta piste per peli -tahdilla ja on noussut yhdeksi kuumimmista suomalaispelaajista rapakon takana. Näillä saavutuksillaan hän tuntuu nousseen asemaan, jossa seitsemän maalia ja 20 pistettä 14 pudotuspeliottelussa on arkipäivää.

23-vuotias suomalaishyökkääjä on pudotuspelien toiseksi tehokkain pelaaja ja keskeinen palanen kenties vaarallisinta hyökkäysketjua, joka vielä on peleissä mukana.

Avalanche on jo menettänyt sairastuvalle ykkösmaalivahtinsa Philipp Grubauerin, kakkosmaalivahti Pavel Francouz on ollut kahdesta viime pelistä sivussa ja kapteeni Landeskog joutui jättämään viimeisimmän pelin kesken. Ykkösketjussa jo usean kauden pelanneen Rantasen merkitys joukkueelleen on ollut jo pitkään suuri, mutta näissä pudotuspeleissä se on kasvamassa eeppisiin mittoihin.

Illasta toiseen ykkösketju ottaa kantaakseen valtavat odotukset, vastaanottaa fyysistä peliä sekä mailahäirintää ja pelaa odotusten mukaisesti tai vähän paremmin. Starsin ja Avalanchen ottelusarja on tasan, mutta Rantasen ja Heiskasen kaksintaistelu on kääntymässä hyökkääjän eduksi.

Kaikki kunnia nuorelle huippupuolustajalle, mutta näiden pudotuspelien suurin suomalaistähti on Mikko Rantanen – joka kannattelee rikkonaista joukkuettaan ja tekee myös ketjukavereistaan entistä parempia pelaajia. Jos Avalanche etenisi Stanley Cupiin asti, alussa mainitsemani Conn Smythe Trophyn todennäköisesti voittaisi kuitenkin Rantasen ketjukaveri MacKinnon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös