Näytönpaikka Alpeilla: Pikkuleijonien pikakiituri tähtää kärkikenttiin

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tammela tunnetaan liukkaana hyökkääjänä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto Pikkuleijoniin on Jonne Tammela. KalPa-hyökkääjä on suomalaiseksi kiekkoilijaksi poikkeuksellisen hyvä luistelija ja tämä ominaisuus voi nousta arvoonsa keväällä Sveitsin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Ylivieskan Jääkarhujen kasvatti Jonne Tammela edustaa tätä nykyä Kuopion KalPaa. Jääkarhut ei ole ehkä se yleisin kasvattajaseura liigapelaajille, mutta Tammela pitää Ylivieskan puitteita kohtuullisina.

− Kokonaisuudessaan hieno paikka pelata ja vaikka seura olikin pieni, niin valmennus oli osaavaa. Pelaajia ei ollut kovinkaan monta, joten peliaikaakin tuli paljon. Tykkäsin kyllä pelailla Ylivieskassa, hyökkääjä kertoo.

"On aina hienoa päästä pelaamaan miesten pelejä"

Mutta puutteitakin oli.

− Hiukan kylmähän Ylivieskassa oli pelata, kun siellä on rättihalli, Tammela naurahtaa.

YJK:n riveissä Tammela pelasi hyvillä tehoilla. Vaikka sarjataso joukkueella ei kaudella 2011-12 ollutkaan C-junioreiden I-divisioonaa korkeampi, niin Tammelan 23 ottelun tehopistesaldo 84 oli varsin mainio pistesaalis.

Ottelukohtaiseksi tehopistekeskiarvoksi tuolla kaudella tuli 3,65. Se jäi myös pelaajan itsensä mieleen.

− Sillä kaudella Tuomas Vartiainen tuli Kärpistä meille. Löysimme kemiat nopeasti hänen kanssaan. Kyllä siinä oli nautinto pelata, kun tuli monesti todella hienoja syöttöjä lapaan. Niistä oli helppo itsekin laittaa maaleja, Tammela muistelee.

Kohti isompia piirejä

Kausi oli myös osaltaan käänteen tekevä Tammelan uralla. Kyseisen kauden jälkeen Tammela suuntasi Ylivieskasta Jyväskylään JYPin riveihin.

− Silloin aika moni asia alkoi loksahdella kohdilleen. Pääsin sellaiseen rooliin, että pystyin johtamaan joukkuettani.

Tammela on pääsyt kokeilemaan vauhtia myös aikuisten peleihin.
Tammela on pääsyt kokeilemaan vauhtia myös aikuisten peleihin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Jyväskylän kautta KalPaan siirtynyt Tammela on saanut tällä kaudella alle myös miesten pelejä niin Liigassa kuin CHL:ssäkin. Meno miesten peleissä on maistunut nuorelle hyökkääjälupaukselle.

− On aina hienoa päästä pelaamaan miesten pelejä. Niissä on tunnelma ja yleisö hiukan erilaista, mitä näissä junioripeleissä. Pitää vain osoittaa valmennukselle, että ansaitsee paikan miesten pelissä, niin niitä saa toivottavasti lisääkin, Tammela analysoi.

Tammelan suurin vahvuus on ketterä liikkuminen. On ihailtavaa katsoa nuoren pelaajan liikettä kentällä. Suomesta tulee harvoin hyviä luistelijoita, joten tämä on etu Tammelalle.

Hyökkääjä itse arvio luistelutekniikan olevan pääsyy ketterään liikkeeseen.

− Varmaan osasyy on geeneissäkin, mutta uskon, että luistelutekniikka vaikuttaa siihen eniten. Olen teknisesti ihan hyvä luistelija ja pystyn liu'uttamaan hyvin luistinta, Tammela arvioi.

"Lähden hakemaan ykkös- tai kakkoskentän roolia"

"Pidän mahdollisuuksia realistisina"

Tammela ei aio jäädä kotiin, kun alle 18-vuotisten kisajoukkue lähtee keväällä Sveitsiin. Täysin ilmaiseksi kisapaikka ei kuitenkaan irtoa.

− Pidän mahdollisuuksiani Sveitsin kisajoukkueeseen aivan realistisina. Eittämättä se on tavoitteenikin. Totta kai täytyy jokaisessa pelissä näyttää, että kuuluu sinne mukaan. Sillä se tulee, jos tulee, Tammela tietää.

Seurajoukkueensa A-nuorissa Tammela pelaa kärkikentissä. Myös runsaasti poikien maajoukkuekokemusta omistava hyökkääjä haluaa samaan rooliin myös keväällä Sveitsissä.

− Kyllä lähden hakemaan ykkös- tai kakkoskentän roolia. Haluaisin pelata siellä ylivoimaa ja alivoimaa. Kärkiketjun roolia lähden tavoittelemaan.

Itsestään selvää ei kuitenkaan ole se, irtoaako tavoiteltu rooli kisakoneesta. Tammela tiedostaa myös tämän.

− Eri asia on toki, mikä se rooli tulee olemaan. Toisaalta on yhdentekevää, mikä rooli on joukkueessa, mutta tavoite on asetettu. Sen eteen teen töitä, Tammela päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle