TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Näytönpaikka Alpeilla: Lähes kaksi metriä slaavilaista taitoa ja fyysisyyttä

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Bondra pääsi pelaamaan Kanadassa maansa alle 20-vuotiaiden mukana.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Juuri 18 vuotta täyttänyt slovakkihyökkääjä Radovan Bondra oli voittamassa maansa alle 20-vuotiaiden kanssa Kanadassa yllätyspronssia. Seuraava askel kookkaalle nuorukaiselle ovat alle 18-vuotiaiden MM-kisat Sveitsissä tulevana keväänä, joista nuorukainen hakee kärkiroolia.

Vuoden 1997 alussa Slovakian Trebisovissa syntynyt Radovan Bondra löysi tiensä kiekkokaukaloihin jo hyvin nuorena. Tuolloin Slovakia oli vielä nuori valtio, mutta kiekkokulttuuri oli olemassa, sillä Tšekkoslovakiassa kiekkoa oli pelattu jo pitkään.

Kun Slovakian nappasi ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa vuonna 2002, löysi tuolloin myös Bondra ensimmäistä kertaa itsensä luistimet jalassa paikalliselta jäältä.

- Muistaakseni olin viisivuotias, kun äitini vei minut jäälle, "Rado" palaa ajassa taaksepäin.

Tuolloin ei kenties vielä ollut nähtävissä, millainen pelimies Bondrasta on tulossa. Nykyään nuorukaisella on mittaa lähes kaksi metriä ja painoakin lähemmäs sata kiloa, joten kookkaasta pelaajasta on kysymys.

Radovan Bondra ei ole vielä Peter Bondra, eikä hän muuten ole edes Peterille kuin hyvin kaukaista sukua, mutta maalintekotaitoakin nuorelta slovakkilaiturilta löytyy. Aika ja kokemus voi kehittää tilastoja myös pisteiden valossa edelleen, vaikka Radovan on tehoillut useana kautena hyvän määrän tehopisteitä.

Kuitenkaan koostaan huolimatta Bondra ei ole puukäsi, vaan kiekollisestikin taitava pelaaja, vaikka fyysiset ominaisuudetkin ovat olemassa. Kenties muilla lajeilla on ollut kiekolliseen taitavuuteen vaikutusta.

"En koskaan unohda Kanadan nuorten MM-turnausta"

- Pelasin 15-vuotiaaksi saakka salibandyä, joten osa taidosta voi tulla sieltäkin. Vahvuuteni ovat kuitenkin koko ja paino, jotka toki ovat eduksi fyysisessä pelissä ja maalin edustalla, laiturina viilettävä slovakki arvelee.

Bondra ei kuitenkaan ole mikään teknisesti taitavin luistelija, vaikka voimaa potkussa onkin. Bondra näkeekin, että tämä osasto vaatii vielä kehittämistä.

- Luisteluni on kyllä dynaamista, mutta jokaista osa-aluetta täytyy vielä hioa kehittyäkseen, slovakki tiivistää.

Juniorituotantoa Slovakiassa

90-luvun lopulla Slovakiasta ponnisti hyvä sukupolvi kansainvälisille kiekkokentille, mikä johti lopulta myös aikuisten MM-kisoissa mestaruuteen vuonna 2002. 2000-luvun puolivälissä juniorituotanto kuitenkin seisoi, eikä uusia kykyjä tahtonut tulla.

Sukupolvien kuilu kasvoi.

Mutta uutena ajatuksena vuonna 2007 syntyi HK Orange 20, joka vastaa käytännössä suoraan maan alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta. Tämä siksi, että paikallaan polkeva juniorituotanto saataisiin kehittymään. Orange pelaa pelinsä Slovakian pääsarjassa, eli Extraligassa. Hiukan myöhemmin syntyi myös vastaava formaatti alle 18-vuotialle pelaajille, joka pelaa ottelunsa Slovakian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Mitään taikatemppuja kyseinen formaatti ei ole vielä tehnyt, mutta se on koulinut ja auttanut urassa alulleen kuitenkin jo muutaman kourallisen pelaajia niin Euroopan kentille kuin Pohjois-Amerikkaan saakka.

Bondran uran tähänastinen kohokohta on vuoden 2015 nuorten MM-kisat, josta Slovakia nappasi yllätyspronssia.
Bondran uran tähänastinen kohokohta on vuoden 2015 nuorten MM-kisat, josta Slovakia nappasi yllätyspronssia.
Kuva © Getty Images

Myös Bondra on pelannut Orange 20 riveissä. Hän teki debyyttinsä Orangen riveissä jo vuonna 2013, vaikka ikää ei ollutkaan niin paljon kuin muilla joukkueen pelaajilla. Laituri on pitänyt Orangea ja alle 18-vuotiaiden joukkueita hyvänä askeleina uralla.

- Mielestäni nämä juniorijoukkueet ovat hyvää kokemusta maamme nuorille pelaajille. Näissä joukkueissa pystymme kehittämään taitojamme hyvätasoisissa otteluissa.

"Mielestäni meillä on Košicessa hyvä junioriorganisaatio"

Košicesta Košiceen

Bondra on HC Košicen kasvatteja, jossa laituri on pelannut kaikki juniorivuotensa. Jo 15-vuotiaana Bondra iski Slovakian alle 18-vuotaiden sarjassa Košicen riveissä kohtalaiset 62 tehopistettä 38 otteluun.

Bondra on ollut tyytyväinen aikaansa Košicessa.

- Mielestäni meillä on Košicessa hyvä junioriorganisaatio ja osaava valmennus. Olen ainakin itse saanut täällä hyvin kehitystä juniorivuosinani. Košicessa valitsin loppulisesti lajikseni jääkiekon, slovakki kertoo.

Myös saman ikäisenä Bondra pääsi pelaamaan jo ensimmäiset kahdeksan ottelua HK Orangessa. Kahdeksan ottelua tuottivat tuolloin joukkueen nuorimmalle yhden syöttöpisteen.

- Se oli nuorelle pelaajalle todella hieno kokemus, Bondra muistelee ensimmäisiä otteluitaan HK Orangessa.

Sitemmin Bondra on päässyt pelaamaan useita otteluita HK Orangessa ja HC Košicen juniorijoukkueissa. Košicen aikuisten joukkueessa nuorukainen pääsi pelaamaan ensimmäisen ottelun myös pian Kanadan MM-turnauksen jälkeen.

Tuloksena Bondran ensimmäisessä ottelussa Košicen edustusjoukkueen riveissä oli maali kolmannessa vaihdossa, kun Bondra siirsi hienosti Matus Chovanin lähettämän kovan syötön verkon perälle.

- Oli hieno fiilis saada heti alkuun onnistuminen myös Košicessa. Se oli itselleni yllätys, mutta olen todella iloinen osumasta, tyytyväinen slovakkilaituri hymyilee.

Alla olevassa videossa nähtävissä Bondran ensimmäinen maali Kosicen riveissä.

Boostia Bratislavasta - Tähtäimet Sveitsiin

Bondra varattiin vuoden 2014 KHL-draftissa toisella kierroksella numerolla 59. Varaajana toimi Slovakian oma KHL-joukkue Slovan Bratislava, joka varaa järjestään maansa potentiaalisimpia pelaajia riveihinsä. Samana vuonna Slovan varasi Erik Cernakin, Martin Andrisikin ja Denis Pätoprstyn, jotka ovat kaikki slovakialaisia.

KHL-varaus oman maansa kärkijoukkueeseen lämmitti nuorta hyökkääjää.

- Varaus toi lisää motivaatiota tekemiseen otteluissa. Olin tietysti tyytyväinen, että sain varauksen Slovanilta.

Varauksen lisäksi vakuuttavat näytöt Slovakian alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa eri turnauksissa ja HK Orangessa poikivat paikan vuoden 2015 alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa Slovakian riveissä. Slovakia ylitti turnauksessa kaikki odotukset ja nappasi pronssimitalit.

Suoritus oli sitä luokkaa, että se ei hevin nuorelta laiturilta unohdu.

- Se oli uskomaton saavutus slovakialaiselle jääkiekkoilulle. En varmasti koskaan unohda sitä turnausta, Bondra myhäilee.

Seuraava askel Bondralle ovat Sveitsin alle 18-vuotiaiden MM-kisat keväällä, joihin laituri pomminvarmasti valitaan. Tavoitteena on paikka kisakoneesta ja antaa näytöt kesän varaustilaisuutta ajatellen.

- Haluan totta kai johtavan pelaajan roolia turnauksesta. Toivottavasti saamme mahdollisimman hyvän joukkueen jalkeille Sveitsiin, Bondra päättää toiveikkaana.

» Lähetä palautetta toimitukselle