Pimeästä tunnelista valoon – Jokereiden Yrjänheikki lupailee ennalta-arvaamattomuutta

MESTIS / Haastattelu
Jokerit luottaa oman juniorityön voimaan.
Kuva © Juha Alamaki
Jokereiden urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikin mukaan koko seurayhteisö on valmis tekemään kaikkensa kovien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Mestis-menestyksen lisäksi tärkeää on, että organisaatio palaa juurilleen ja suomalaisen pelaajakehityksen tähdeksi.

Alkavan Mestis-kauden seuratuin ja puhutuin joukkue on varmasti paluun kotimaan kiekkokartalle tekevä Helsingin Jokerit. Vuosikausien tauon jälkeen ilmapiiri jokeriorganisaation ympärillä on innostunut, positiivinen ja odottava.

Jokereiden urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki, 50, tuntee kauden alla itse olevansa ennen kaikkea innostunut ja huojentunut.

− Innostunut, sillä sarja alkaa ja pääsemme näkemään, millainen ja miten kilpailukykyinen jokeriryhmä jäällä on. Huojentunut, sillä olen ollut pitkään Jokereissa ja viime vuodet ja varsinkin viime vuosi ovat olleet melkoista turbulenssia.

− Viime kaudella meillä ei ollut lainkaan edustusjoukkuetta ja teimme epävarmuuden keskellä töitä pitkälti juniorivalmennuksen kesken. Nyt seura on taas elossa ja olemme päässeet pois pimeästä tunnelista valoon, Yrjänheikki tunnelmoi.

Jokereiden kevätkausi oli niin ikään vaiherikas, kun uusi omistajaryhmä sai seuran haltuunsa vasta helmikuussa ja alkukevät kului organisaatiota rakentaessa. Mestiksessä pelaajasopimukset tehdään verrattain myöhään, mutta tästä huolimatta Jokerit lähti myös joukkueen kasaamisessa liikkeelle pieneltä takamatkalta.

− Joukkueen kasaaminen lähti liikkeelle huhtikuun alussa, mutta virallisesti pystyimme toimimaan vasta toukokuussa, kun Mestis-lisenssi varmistui. Sain välittömästi paljon yhteydenottoja ja halu tulla Jokereihin oli onneksi kiitettävällä tasolla.

− Kiitän jokeribrändin vetovoimaa siitä, että meillä oli mahdollista löytää tällaisia pelaajia näin nopeasti. Aikataulu teki joukkueen rakennusprosessista vaikean, mutta sitä helpotti huomattavasti, että mielenkiintoa meidän tulevaisuuttamme kohtaan oli pelaajilla ja heidän agenteillansa niin paljon, Yrjänheikki kiittelee.

Pelitapaa määrittävät yllätyksellisyys ja rohkeus

Jokereiden paluun suurimpia urheilullisia arvoituksia ovat olleet joukkueen kilpailulliset arvot ja pelillinen identiteetti. Vertailukohtaa ei ole ollut, joten kiekkoyleisöllä ei ole ollut tietoa siitä, mitä Jokereilta tulee odottaa.

Urheilutoimenjohtajan mukaan arvoja ja identiteettiä on mietitty organisaatiossa huolellisesti.

− Meidän juuriarvomme koko organisaatiota koskien ovat yhteistyö, sitoutuneisuus ja jatkuva kehittyminen. Jokainen meidän joukkueemme jäsentää omat konkreettiset arvonsa näiden pohjalta ja määrittää sen, miten arvoja eletään arjessa todeksi.

− Pelillisesti arvostamme ominaisuuksina rohkeutta, monipuolisuutta ja luisteluvoimaisuutta. Se on johtanut siihen, millaisia pelaajia joukkueeseen on hankittu.

Yrjänheikin mukaan Jokereilla on tavoitteena luoda selkeä ja tunnistettava pelillinen identiteetti, joka jatkuu nuorista juniorijoukkueista alkaen aina edustustasolle saakka.

Puolustaessa Jokereiden pelitavassa korostuu rohkeus ja hyökätessä puolestaan yllätyksellisyys.

− Hyökkäyspelaamisessa tavoittelemme yllätyksellisyyttä, haluamme tehdä pienessä tilassa yllättäviä syöttöratkaisuja. Tavoitteena on pysyä kiekossa, mutta samalla hyökätä riittävän suoraviivaisesti. Teemana hyökkäyspäässä on ennen kaikkea, että olisimme ennalta-arvaamattomia.

− Puolustaessa haluamme olla todella aktiivisia, puolustaa erittäin läheltä vastustajaa. Pääsääntöisesti emme halua vetäytyä. Tavoitteena on olla myös hyökkäysalueella rohkeita puolustamaan eteenpäin ja sen myötä olla inhottava joukkue vastustajalle.

Jokereiden pelitapa on pelaajille luonnollisesti haastava. Tilannetta helpottaa kuitenkin se, että koko organisaatio on sitoutunut samoihin pelillisiin arvoihin.

− Meidän pelillinen identiteettimme vaatii pelaajilta paljon myös kiekkotaitojen lisäksi. Heillä on oltava myös kovia urheilijaominaisuuksia sekä terävää päätä ja kiekkoälyä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokeripelaajat ovat jaloistaan sekä päästään nopeita.

− Pelillinen identiteetti on pääpiirtein sama aina U14-tasolle saakka. Meidän vahvuutemme on organisaation aktiivinen ja sitoutunut valmennuskunta. Mietimme yhdessä pelillisiä painopisteitä ja mitä painotamme harjoittelussa. Tämä johtaa siihen, että meidän pelimme on eri ikäluokissa samansuuntaisia. Se antaa meille pohjan, että voimme helpommin nostaa edustusjoukkueeseen junioripelaajia, Yrjänheikki kommentoi.

Jokereiden urheilutoimenjohtaja Yrjänheikki lupaa kovan kasvattilupauksen pitävän.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Tavoitteena mitalipelit ja organisaation kehittäminen

Jokerit lähtee ensimmäiseen Mestis-kauteensa kovin tavoittein. Kilpailullisena tavoitteena on saavuttaa mitalipelit heti avauskaudella.

− Omistajat ovat linjanneet tavoitteeksi, että olisimme Mestiksessä kolmen parhaan joukossa. Joukkueen oma tavoite on varmaan voittaa mestaruus, kuten kilpaurheilussa aina, mutta virallinen tavoite on sijoittua sarjassa kolmen parhaan joukkoon.

− Joukkue on kokonaan uusi, joten pelin kehittyminen vaatii varmasti vielä hieman aikaa. Pelaajaryhmässä on kuitenkin juuri niitä ominaisuuksia, mitä joukkueeseen haimmekin.

Urheilutoimenjohtajan katse on kuitenkin pidemmällä kuin edustusjoukkueen kilpailullisessa tavoitteessa.

− Henkilökohtaisesti näen kuitenkin tärkeimpänä tavoitteena kehittää meidän organisaatiotamme. Edustusjoukkueen kilpailutavoite on vain yksi pala kokonaisuutta. Tärkeämpi tavoite on kehittää meidän organisaatiotamme ja junioritoimintaamme kohti tulevia kausia.

− Meidän iso tavoitteemme on, että oma juniorimyllymme tuottaa 50 % edustusjoukkueen pelaajista. Se vaatii, että olemme vielä halutumpi junioriseura ja että saamme organisaatioon vielä parempaan tilaan.

Yrjänheikin loppusanat antavat kuvan, että Jokereissa on palattu juurille ja 90-luvun alun menestyskonseptin pariin.

− Peiliin katsoen haluamme pystyä vakavalla naamalla sanomaan, että olemme Suomen parhaita tuottamaan juniorijoukkueista pelaajia edustusjoukkueeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle