Vantaa KalPan kiusaksi

MESTIS / Artikkeli
Mestiksen runkosarjan päätöskierroksella nähtiin kaksi yllätystä Forssan kukistettua Kiekko-Vantaan, ja TuTon voitettua Jukurit. Tulosten myötä runkosarjan voittaja KalPa kohtaa puolivälierissä Kiekko-Vantaan. Molemmat seurat olisivat halunneet välttää juuri tämän puolivälieräparin.

Kiekko-Vantaan ja KalPan kohtaamista puolivälierissä voi nimittää kohtaloksi. Vantaalaisjoukkue yritti viimeisissä runkosarjan otteluissaan varmistaa juuri sen, ettei joukkue kohtaisi Kuopion tähtisikermää pudotuspelien avauskierroksella. Vastaavasti kilpipaitojen piirissä hiljaa toivottiin, ettei hyvänä pudotuspelijoukkueena tunnettu KiVa olisi avausvastus. Torstain yllätystulokset heittivät kuitenkin kaksikon vastakkain.

Liiganousua ja toista Mestiksen mestaruutta janoava KalPa lähtee puolivälieräsarjaan suursuosikkina. Hyvänä pudotuspelijoukkueena tunnettu Vantaa on kuitenkin parhaimmillaan isompien kiusaajana tiukoissa ratkaisuotteluissa. Asia tiedostetaan myös Kuopiossa.

- Vantaa on hyvä playoff-joukkue. Jukurit on ollut niiden kanssa kaksi kertaa todella tiukilla. Joukkue on kokenut yhdessä paljon, olivat toissa kaudella lähellä mestaruuttakin. Saadaan hyvä haaste heti alkuun, KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi kommentoi.

KalPa hallitsi keskinäisiä kamppailuita runkosarjassa

Runkosarjan perusteella vantaalaisten huoli vaikeimmasta puolivälierävastuksesta pitää paikkaansa. KalPa oli ainut joukkue, jolta lohipaidat eivät saaneet kauden aikana pistettäkään. Lohipaidat saivat värkättyä jokaisessa KalPa-kamppailussa vain yhden osuman.

Kaksikon runkosarjan kohtaamiset olivat kuitenkin erittäin tasaisia. Ottelut ratkesivat vasta päätöserissä. Lohipaidat pitivät KalPaa ahtaalla jokaisessa ottelussa, mutta lopulta kärsivällisyys ja ruutini eivät riittäneet voittoon saakka. Pudotuspeleissä kaikki voi kuitenkin olla toisin.

- Keskinäiset kamppailut olivat äärimmäisen tasaisia. Voitettiin kaksi peliä kahdella maalilla, joissa tehtiin viimeinen tyhjiin. Yksi kamppailu voitettiin maalin erolla ja vain kerran saatiin kolmen maalin ero aikaan. Pienistä asioista nuo ottelut olivat kiinni, ehkä meidän kärsivällisyys oli lopulta hieman parempi, Pieniniemi kertoi.

Vantaalaisten suunnitelmia puolivälieräsarjan alla sotkevat puolustuspään ongelmat. Kapea puolustuspää koki uuden takaiskun Forssassa torstaina, kun Teemu Kolehmainen loukkaantui paluuottelussaan. Pikkurillin murtuman vuoksi Kolehmaista ei KalPa-sarjassa nähdä. Lisäongelmia sinipaidoille tuo Patrik Lostedtin ja Antti Nyrhisen pelikiellot. Nyrhinen huilaa kymppitilin täyttymisen vuoksi lauantaina. Lostedt palaa kaukaloihin vasta kolmannessa ottelussa. Kiekko-Vantaa lähteekin ensimmäiseen otteluun viidellä puolustajalla. Hyökkäyspäässä lohipaidoilla ei loukkaantumisia ole.

.

Kuopiolaisten sairastupa tyhjenee juuri sopivasti pudotuspelien alla. Flunssa-aalto kiersi myös kilpipaitojen pukukopissa, joten aivan täydessä iskussa KalPa ei vielä lauantain ottelussa ole. Flunssastaan toipuneet Sami Kaartinen ja Matti Kuusisto palaavat kaukaloon. Myös KooKoo-pelin kesken jättäneet Sami Kapanen sekä Jermu Pisto ovat pelikuntoisia. Aiemmin flunssasta kärsineet Juha Alastalo, Samuli Suhonen, Jussi Savolainen ja Tomi Mustonen ovat pääsemässä takaisin huippukuntoon.

Maalivahtien kamppailu

Pudotuspeleissä maalivahtipeli korostuu entisestään. Tilastojen valossa sekä Kiekko-Vantaan että KalPan maalivahtipeli on ollut tällä kaudella onnistunutta. Molemmilla joukkueilla on asettaa maalinsuulle selkeä ykkösvahti. KalPan maalin tilkitsee veteraanivahti Pasi Kuivalainen. Vantaan maalia vartio nuori Antti Niemi, vaikka Federico Bobba onnistuikin Mestis-debyytissään juuri kilpipaitoja vastaan.

Jatkoajan toimittajien Mestiksen kakkostähdistöön äänestämä Kuivalainen on ollut tällä kaudella itsevarmuus. Markkinointipäällikkö Kuivalainen pystyi vähentämään markkinointivastuutaan edelliskaudestaan, mikä näkyi heti tuloksissa. Kuivalainen pelaa parasta kauttaan useisiin vuosiin. Aiemmilta kausilta tutut nukahdukset ovat tätä nykyä harvinaisia.

Lohipaitojen nuorukainen Niemi joutuu KalPa-sarjassa kovan tulitukseen. Mestiksen laajin ja tehokkain hyökkäyskalusto tulee työllistämään Niemeä jokaisessa ottelussa enemmän kuin tarpeeksi. Rauhallisesti ja eleettömästi torjuva Niemi on kuitenkin parhaimmillaan otteluissa, joissa torjuntatöitä on paljon.

KalPan valtti maalivahtien taistossa on kokemus. Kokemuksensa ansiosta Kuivalainen tekee harvoin virheliikkeitä, eikä niin sanottuja huonoja päiviä esiinny. Niemi sinipaitojen maalilla on astetta ailahtelevampi veräjänvartija. Niemen pitääkin venyä puolivälieräsarjassa toistuvasti huippupelastuksiin, mikäli Vantaa aikoo kaataa KalPan edes kertaalleen.

Kestääkö lohipaitojen puolustus?

Puolustuspäässä kilpipaidat vetävät selvästi pidemmän korren. Vantaalaisten puolustus oli kapea jo kauteen lähdettäessä. Teemu Kolehmaisen loukkaantuminen ja Jani Södön vaisut esitykset ovat sotkeneet vantaalaisten puolustuspeliä entisestään. Lostedtin ja Nyrhisen pelikiellot tekevät lohipaitojen puolustuksesta erittäin haavoittuvan. Vantaalaisten onneksi Nyrhinen on sentään mukana jo tiistaina Vantaalla. Avausottelun Vantaa pelaa viidellä puolustajalla, tiistaina puolustajia on mukana kuusi, torstaina todennäköisesti jo seitsemän.

Kimmo Pikkarainen on ollut läpi kauden Kiekko-Vantaan puolustuksen johtotähti. Pikkarainen tukee hyvin vantaalaisten hyökkäyksiä avauksillaan ja kovilla laukauksillaan. Toinen suuri onnistuja puolustuspäässä on ollut Marko From. Perusvarma From tekee harvoin virheitä. Nyrhinen ja Lostedt ovat puolestaan riskialttiita, mutta joukkueelleen erittäin tärkeitä puolustajia. Pelikieltojen ja loukkaantumisten myötä lohipaitojen puolustukseen nousee nuori Jussi Erkkilä, jonka otteet ovat olleet erittäin epävarmoja.

- Pahalta näyttää, varsinkin tuota peräpäätä ajatellen, kun on kolme pakkia pois. Viidellä sinne nyt lähdetään ja Erkkilä on se viides. Mutta ei tässä auta itku markkinoilla, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Jarmo Kauppi kommentoi.

Kuopiolaisten puolustuspäätä arveltiin kauden alla haavoittuvaksi. Kilpipaitojen puolustuspää on kuitenkin toiminut paremmin kuin edelliskaudella. Samuli Suhonen on jatkanut omalla tasollaan, Suhonen on erityisesti hyökkäyspäässä todella vaarallinen. Vastaavasti miehellä on pieniä ongelmia puolustuspäässä.

KalPa-puolustuksen suurin johtotähti on eittämättä Kimmo Timonen. Timonen on parantanut peliään koko ajan. Timosen kiekollinen varmuus on ihailtavalla tasolla. Runkopuolustajista Juho Kuronen ja Jussi Savolainen ovat pelanneet jälleen kerran varman kauden. Myös alkukaudella toistuvasti ongelmissa olleet Matti Kuusisto ja Jermu Pisto ovat parantaneet peliään.

Suurin yllättäjä kuopiolaisten puolustuspäässä on kuitenkin ollut Juha Alastalo. Eilen Jatkoajan Mestis-tähdistön ykköskentälliseen valittu puolustaja oli tähdistövalinnastaan täysin yllättänyt. Nappikauden pelannut Alastalo voi nousta rauhallisuudellaan puolivälieräsarjan ratkaisuhahmoiksi. KalPa-puolustaja oli tyytyväinen siitä, että avausvastus on juuri Kiekko-Vantaa.

- Ohhoh, olipahan melkoinen yllätys tuo valinta. Kyllähän oma kausi on ollut hyvä. Ehkäpä paras, minkä olen koskaan pelannut. Kokemuksen myötä otteisiin on tullut kauttaaltaan rauhallisuutta ja sitä kautta ratkaisut ovat olleet järkevimpiä, Alastalo ruoti hyvin sujunutta runkosarjaa.

- Ei mahdollisesta vastustajasta ollut oikeastaan etukäteen puhetta. Itse odottelin, että TuTo sieltä vastaan tulisi. Vantaa on kuitenkin hyvä kohdata jo tässä vaiheessa. Saadaan hyviä ja tiukkoja pelejä alle heti alussa.

- Varmasti joka peli menee jännäksi, en oikein usko, että tämä heti kolmessa pelissä ratkeaa. Me kaadetaan Kiekko-Vantaa meidän omilla vahvuuksilla. Omalla henkilökohtaisella taidolla ja liikkeellä saadaan sarja ratkaistua, Alastalo uskoi.

Vantaalaisten puolustuspää on suuri kysymysmerkki ennen puolivälieräsarjan alkua. Kuopiolaisten puolustuspää on varsinkin kiekollisessa taidossa paljon edellä Timosen ja Suhosen johdolla. Oman pään nöyrät raatajat Alastalo ja Savolainen puolestaan takaavat sen, että Pasi Kuivalaisella säilyy työrauha. Lohipaitojen puolustukselta odotetaankin melkoista tason nostoa. Kilpipaitojen laaja hyökkäysarsenaali on Vantaan kapealle puolustusosastolle suuri haaste.

Lopin ja Hallin johdolla

Tilastojen valossa KalPalla on käytettävissä Mestis-historian paras ja laajin hyökkäyskalusto. Kuopiolaisjoukkue miehitti kuusi sijaa runkosarjan seitsemän parhaan pistemiehen joukosta. Vantaalaishyökkääjien pistepörssin kolmenkymmenen parhaan joukossa on vain kolme; Matias Loppi, Mikko Kainulainen ja Janne Lehtinen.

Italiasta Suomeen palannut Loppi valittiin eilen Jatkoajan Mestis-tähdistön kakkoskentälliseen. Juonikas ja äärimmäisen taitava Loppi johtaakin panoksellaan lohipaitojen hyökkäyspeliä. Nappikauden pelannut Loppi on erittäin vaarallinen varsinkin ylivoimapelissä.

Kiekko-Vantaan keskushyökkääjä Janne Lehtiseltä sen sijaan odotetaan hieman enemmän. Edelliskausilla pisteillä mässäillyt Lehtinen on pelannut yllättävän vaisun kauden. Kokenut Lehtinen on kuitenkin parhaimmillaan pudotuspeleissä. Varsinkin puolustuspäässä Lehtinen on vantaalaisille erittäin tärkeä. Lehtinen omaa myös erittäin kovan laukauksen, joka on kova pelote varsinkin ylivoimapelissä.

Vantaalaisten suuri vahvuus on erittäin fyysinen ja isokokoinen hyökkäysosasto. KalPan puolustuspää on Mestiksen pienikokoisin, joten fyysisyydellä kilpipaitojen puolustuspäätä pysyttäneen haavoittamaan. Lohipaitojen hyökkääjät ovat parhaimmillaan kulmaväännöissä ja maalinedustajalla, osa-alueilla, joissa KalPan puolustuspää on haavoittuvin. Erityisesti tehoketjun Nikoskelainen-Loppi-Jääskeläinen kanssa kuopiolaisten tulee olla äärimmäisen tarkkana.

Kilpipaitojen hyökkäyskalusto on erittäin laaja. Hyökkäyskaluston kärki on myös terävä pörssikärki Tomi Mustosen ja NHL-apu Adam Hallin johdolla. Nashvillesta Kuopioon lokakuussa saapunut Hall noussee yhä suurempaan rooliin pudotuspelien alkaessa. Hall on pelaaja, jonka Mika Pieniniemi uskaltaa laittaa kentällä tilanteessa kuin tilanteessa.

KalPa kokoaa pudotuspelien alla yhteen vanhan tehoketjun Mustonen-Hall-Kaartinen. Seuran pääomistaja Sami Kapanen aloittaa Ville Hämäläisen ketjussa, Marko Ahosilta tekee tilaa siirtymällä Max Kenigin johtamaan kolmosketjuun. Kapasen otteet ovat toistaiseksi olleet kuopiolaisyleisölle iso pettymys. Toisinaan Kapanen väläyttelee osaamistaan, mutta useimmiten mies hukkuu harmaaseen massaan. Kapasen pelikunto onkin tällä hetkellä vielä kaukana parhaasta tasosta. Mitä pidemmälle sarja kuitenkin etenee, sitä paremmin Kapanenkin päässee pelirytmiin käsiksi.

Erikoistilanteet ratkaisevat?

Erikoistilanteet nousevat pudotuspeleissä suureen arvoon. Vantaalaisten onneksi joukkueen ylivoimapeli on hioutunut vähitellen uomiinsa. Lohipaidat pelaavat usein ylivoimatilanteensa neljällä hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla. Hyökkääjistä viivamiehinä pelaavat Tuomas Nikoskelainen ja Janne Lehtinen.

Vantaalaisten vahvuus ylivoimapelissäkin on fyysinen voima. Joukkueen ylivoimat ajautuvat usein kulmauksiin. Kulmaväännöt sinipaidat voittavat kuitenkin lähes poikkeuksetta kulttipelaaja Matti Luoman johdolla. Ylivoimaa pyörittävät alati vaaralliset Matias Loppi sekä Kimmo Pikkarainen.

Kiekko-Vantaan yli- ja alivoima ovat Mestiksen 5. parasta. Joukkueen alivoima peli on erittäin aktiivista. Kiekolliseen pelaajaan luodaan kova paine. KalPaa vastaan taktiikka voi kostautua, sillä kuopiolaisryhmällä on todella paljon kiekollista osaamista.

KalPan erikoistilanne pelaaminen on ollut läpi kauden Mestiksen parasta. Ylivoimaprosentti 20,81 on hyvä, vaikka materiaali edellyttäisi vieläkin parempaa lukemaa. Alivoimaprosentti 92, 7 on puolestaan suorastaan loistava.

Kilpipaidat pelaavat jatkossa ylivoimaa kahdella kentällisellä. Hallin johtama tehovitja säilyy entisellään myös ylivoimien aikana. Ville Hämäläisen johtama viisikko pelannee kuitenkin ylivoimapelit neljällä hyökkääjällä Marko Ahosillan liittyessä hyökkäyskalustoon. Variaatiossa Sami Kapanen pelaa viivamiehen paikalla.

Vaikka vantaalaisten erikoistilanne pelaaminen on ollut läpi kauden hyvää, on KalPa kuitenkin erikoistilanteissa selvästi edellä. Adam Hallin, Kimmo Timosen, Samuli Suhosen ja Sami Kapasen myötä varsinkin ylivoimapeli on todellinen pelote. Viime otteluissa kuopiolaisten ylivoimapelaaminen on ollut kuitenkin vaisua, mutta on ajankysymys milloin ylivoimapeli loksahtaa kohdilleen.

KalPa välieriin?

KalPan ja Kiekko-Vantaan väliseen puolivälieräsarjaan on vain yksi suosikki, runkosarjan voittaja KalPa. Kuopiolaisten maalivahti-, puolustus-, hyökkäys- ja erikoistilannepelaaminen olivat runkosarjassa selvästi lohipaitojen vastaavaa paremmalla tasolla.

Pudotuspelit ovat kuitenkin tyystin oma maailmansa. Kaikki paineet sarjassa ovat kuopiolaisten niskassa. Vantaalla on kokemusta isompiensa nujertamisesta. Runkosarjan kohtaamiset ennakoivat tasaista puolivälieräsarjaa, joka ratkennee erikoistilannepelaamiseen ja kärsivällisyyteen. Kuopiolaisten valmennusjohto oli luottavainen päivää ennen avausottelua.

- Meillä on viisi patruunaa käytössä, kolmella osumalla vastustaja kaatuu. Äärimmäisen luottavaisina tässä ollaan, että sarja meille lopulta ratkeaa. Uskon, että maalivahtipeli sekä erikoistilanteet sekä omassa että vastustajan päässä ratkaisevat sarjan. Juuri näissä asioissa me ollaan Vantaata vahvempia, Mika Pieniniemi kommentoi.

- Fyysisyys on ehdottomasti Vantaan vahvuus. Me ei kuitenkaan sitä pelätä millään tavalla, eikä kiinnitetä siihen huomiota. Luotetaan omaan tekemiseen ja meidän omaan pelitapaan, joka on kauden mittaan osoittanut toimivaksi, Pieniniemi jatkoi.

Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi siirtyy kauden päätteeksi muihin tehtäviin. Ovelana taktikkona ja taitavana pudotuspelivalmentaja tunnettu Kauppi haluaisi varmasi pudottaa KalPan puolivälierissä ja viedä joukkueensa välieriin.

- Kyllä me lähdettiin hakemaan Hokkia vastustajaksi, ihan selvästi. Se oli kundienkin oma päätös, että Hokkia haetaan vastustajaksi. Tämä (Forssa) oli pirun paha paikka pelaa, ja meidän jäähymäärä, se on ihan käsittämätön. Muutama pelaaja alisuoritti sillä tavalla, että ei playoffeissa tuolla tavalla voi pelata, Kauppi kommentoi.

- Mutta se, millainen paine niillä (KalPa) on, niin se on kiva nähdä. Niiden pitää kaataa Vantaa. Kyllä me tullaan lyömään ykkösellä kiekkoa keskialueelle, Kauppi valotti joukkueensa taktiikkaa.

KalPa lähtee puolivälieräsarjaan suursuosikkina, mutta aina ovela ja vaarallinen Kiekko-Vantaa omaa vähintäänkin pienen yllätysmahdollisuuden. Mikäli kilpipaitojen liike ja tilannenopeus hyytyvät on vantaalaiset sarjassa vahvoilla. Omalla tasolla pelatessaan kuopiolaisten pitäisi selvittää sarja helpohkosti.

Arvio: KalPa jatkaa välieriin voiton 3-1.

» Lähetä palautetta toimitukselle