Tentissä: TPS on varautunut työsulun käänteisiin

LIIGA / Artikkeli
Ari Vuori sonnustautuneena TPS:n retropaitaan seuran 90-vuotisjuhlaottelun yhteydessä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Ari Vuori on toiminut TPS:n pelaajakoordinaattorina vuoden 2007 lopusta lähtien. Kuluvan kauden jälkeen Vuoren tehtävänimike vaihtuu, kun hän ottaa vastaan TPS:n urheilutoimenjohtajan pestin. Vuori ehti kiireidensä keskeltä vastaamaan muutamaan kysymykseen.

Aloitat TPS:n urheilutoimenjohtajana toukokuun ensimmäisenä päivänä. Miten tittelin muuttuminen vaikuttaa työnkuvaasi? Entä jatkatko yhä Detroit Red Wingsin scouttina?

Ari Vuori: Uusi rooli on hieman kokonaisvaltaisempi ja vastuu urheilupuolesta on entistä selkeämmin minulla ja valmennuksella. Lisäksi A-junioreiden toiminnan kehittäminen on jatkossa minun vastuullani. NHL-kuvioista on vielä hankala sanoa, että miten niiden kanssa käy. Se selviää myöhemmin.

Kun Juha Pajuoja nimitettiin TPS:n päävalmentajaksi, hän sai rinnalleen melkoisen kokemattomat apuvalmentajat. Millä perusteilla juuri Miika Elomo ja Jani Kiviharju valikoituivat apuvalmentajiksi?

Vuori: On aina ikävä asia, kun valmentajaa joudutaan vaihtamaan. Kun kesken kauden joudutaan tällaisen ratkaisun eteen, niin valmentajamarkkinoilla on yleensä aika hiljaista. Silloin neuvotellaan niiden kanssa, jotka olisi sillä hetkellä mahdollista saada.

Pajuojasta saimme kokeneen päävalmentajan, joten tämä tuntui hyvältä hetkeltä ottaa heidät sisään. He haluavat urallaan eteenpäin ja tuovat pelaajan näkökulmaa sekä positiivista intoa päivittäiseen tekemiseen.

Kevin Shattenkirkin vahvan sisääntulon myötä TPS:llä on riveissään kolme EU:n ulkopuolista pelaajaa, joita on hankala pelillisin perustein sivuuttaa kokoonpanosta. Tarkoittaako tämä sitä, että Alec Martinezin pelit TPS-paidassa on pelattu?

Vuori: En usko, että on. Meillä on omat suunnitelmamme tulevaa varten emmekä ole kenestäkään vielä luopumassa. Katselemme tilannetta rauhassa ja seuraamme samalla mitä Pohjois-Amerikassa tapahtuu.

Shattenkirkin piti itse asiassa olla meidän ensimmäinen hankintamme, mutta hän ei silloin vielä ollut valmis tulemaan Turkuun. Hänen kanssaan olimme siis keskustelleet jo pitemmän aikaa.

Onko TPS:llä suunnitelmaa sen varalle, että NHL-kausi alkaa?

Vuori: Kyllä meillä on varasuunnitelma sitä varten. Lisäksi pitää varautua myös siihen vaihtoehtoon, että NHL-kautta ei pelata. Eli meillä on siis varasuunnitelman varasuunnitelmatkin valmiina. Tämä on erikoinen tilanne, mutta neuvotteluja on käyty ja taustatöitä täytyy tehdä koko ajan. Eiköhän tässä muutaman viikon sisällä tule päätös suuntaan tai toiseen NHL-kauden suhteen. Sen jälkeen tiedämme, että mitä suunnitelmaa lähdemme toteuttamaan.

Mikä on TPS:n pitkän tähtäimen strategia?

Vuori: Tulin itse talkoisiin mukaan marraskuussa 2007. Silloin oli ongelmia talouden kanssa, oli osakeantia ja sen semmoista. Lähdin auttamaan seuran entisenä pelaajana, koska koin sen tärkeäksi. Talouden korjaamiseksi tehtiin tiukkoja toimenpiteitä, mutta sanoisin, että se puoli alkaa olla nyt kunnossa.

Olemme vuodesta toiseen taistelleet pienellä budjetilla ja pyrkineet kasaamaan kilpailukykyisen joukkueen. Tämän viiden vuoden aikana on kuitenkin yksi mestaruuskin onnistuttu voittamaan, niin kyllä minun mielestäni olemme jotain hyvääkin tehneet. Talouden kustannuksella emme aio menestystä hakea. Viime vuosina meillä on ollut paljon ulkomaalaispelaajia, koska he ovat olleet meille edullisempia.

Pyrkimyksenä on kasvattaa omista junioreista vastuunkantajia miesten tasolle ja täydentää runkoa ulkopuolelta. Taustalta on tulossa paljon lahjakkaita pelaajia ja tämä näkyy '95 ja '96 ikäluokkien maajoukkueissa. Haluamme pitää näistä pelaajista kiinni ja ajaa heitä sisään liigajoukkueeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle