Nelosketjut menestyksen avaimina

LIIGA / Artikkeli
Uusi tuomarilinja on lisännyt erikoistilannepelaamisen määrää. Kun pelataan paljon ylivoimaa ja alivoimaa, nelosketjut jäävät vähemmälle peliajalle. Poikkeus tästä on Pelicans, joka on koko ajan tarjonnut peliaikaa nelosketjulle. Samaan on otteluruuhkan myötä ajautunut myös Tappara.

Nelosketjujen rooli uudessa SM-liigassa on herättänyt paljon keskustelua. Monet tahot ovat huolissaan nuorten pelaajien roolista, moni nuori istuu tällä hetkellä penkillä ja pelaa vajaita minuutteja, samaan aikaan kun tähdet jauhavat ylivoimaa. Jämäminuuteista ei kylmälle pelaajalle ole mitään hyötyä.

Yksi kannanotto kuultiin jo maajoukkueen päävalmentaja Erkka Westerlundilta, joka väläytti vaihtoehtoa, jossa pöytäkirjaan merkattavien pelaajien määrää vähennettäisiin.

Syyskauden sensaatiojoukkue Pelicans on osoittanut, että mikäli tahtoa ja taitoa on, myös nelosketju voi saada peliaikaa. Ja mikä parasta, lahtelaisryhmässä nelosketju on ollut liki joukkueen paras osa.

– Nelosketju otti tänään kauden ensimmäisen takaiskumaalinsa, vaikka se pelaa koko ajan kymmenestä kahteentoista minuuttia jokaisessa pelissä, Pelicans-luotsi Hannu Aravirta toteaa.

– Pyrimme peluuttamaan mahdollisimman tasaisesti, ja se on tuottanut aika paljon pisteitä.

Pelicansilla on koko alkukauden ollut kasassa sama nelosketju, laidoilla Kari Sihvonen sekä Leo Komarov ja keskellä Henri Heino.

– Heino ja Komarov ovat toisilleen tuttuja alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta ja Sihvonen täydentää heitä hyvin, analysoi Aravirta.

Siinä missä Komarov ja Sihvonen tulevat todennäköisesti koko uransa olemaan kolmos-, nelosketjun puurtajia, on Henri Heinolla edellytykset nousta ratkaisijan rooliin.

– Näen hänen tulevaisuutensa kyllä kiekollisessa roolissa. Heinolla on hyvät ominaisuudet erityisesti ylivoimapeliin, Aravirta kehuu.

Otteluruuhka tuo lisätöitä nelosketjulle

Tapparan tilanne on alkukaudesta ollut melko tyypillinen. Joukkue on kuormittanut paljon avainpelaajiaan ja nelosketju on joutunut vähälle peliajalle. Loukkaantumisten vuoksi myös nelosen koostumus on elänyt melko paljon.

Nelosketjussa usein pelannut Juha Kiilholma oli Pelicans-ottelussa saanut komennuksen kolmosvitjaan, kiitos Stefan Öhmanin kuumeilun. Pääsääntöisesti kolmantenatoista hyökkääjänä esiintynyt Jarkko Pyymäki oli saanut komennuksen nelosketjuun, jossa muut jäsenet olivat Niko Nieminen ja Jonas Enlund.

Kolmikko oli yksi Tapparan vahvimmista ja sai hyvin peliaikaa. Nieminen tarjosi muutaman maukkaan taklauksen ja Enlund jatkoi siitä mihin on aiemmissa peleissä vähäisen peliajan turvin jäänyt, varmaa suorittamista ja hyviä ratkaisuja kiekon kanssa.

Lauantai-illan kamppailussa Pelicansia vastaan nelosketju sai enemmän peliaikaa kuin aiemmin. Ei ainoastaan hyvien otteidensa vuoksi vaan myös otteluruuhkan vuoksi. Jotta muut saisivat huilata, on nelosketjun pelattava.

– Tarkoitus oli tänään antaa enemmän vastuuta nelosketjulle. Pyrimme aina maalien ja jäähyjen jälkeen laittamaan jäälle nimenomaan nelosketjun, Tapparan päävalmentaja Rauli Urama sanoi.

– Kun pelaa neljään päivään kolme ottelua, se tuntuu väkisin jaloissa. Siksi nelosketju tuoreemmilla jaloilla pystyi tuomaan vauhtia peliin.

Oikea suunta

Nuorissa on kiekkoilun tulevaisuus. Sitä hokemaa on muistettu mainostaa jokaisessa välissä. Se pitää toki myös paikkaansa. Jotta SM-liiga pysyy laadukkaana sarjana, seurojen pitää pystyä tuottamaan koko ajan uusia tarpeeksi lahjakkaita ja hyvätasoisia nuoria pelaajia ikääntyvien tilalle.

Yksikään nuori ei kuitenkaan itsestään nouse ratkomaan pelejä. Siksi nelosketjujen rooli pitäisi olla entistä enemmän nuorten sisäänajoa varten, eikä jämäpelaajien mukana roikuttamista varten.

Monissa organisaatioissa nuoret pelaajat ovat mukana myös ihan taloudellisista syistä. Nuoret pelaajat ovat halpoja ja oman juniorin kasvattaminen runkopelaajaksi on halpa tapa saada hyviä pelaajia.

– Pienen organisaation on pakko panostaa nuoriin. Vastuuta kasvatetaan peluuttamalla ja mikä kehittää paremmin kuin vastuu, Aravirta kysyy.

Urama muistuttaa, että ei saa luulla liian paljoa liian äkkiä.

– Tulevaisuuden pelaajia pitää ajaa rauhassa sisään.

» Lähetä palautetta toimitukselle