Kovaa maalivahtipeliä Bostonissa

NHL / Artikkeli
Näin siinä ei pitänyt käydä. Tim Thomas on 35-vuotias, maalivahti erinomaisessa iässä ja tuore Vezina Trophyn voittaja. Thomas ei ole ollut huono, mutta nuori haastaja on liian hyvä. Tuukka Rask taistelee tosissaan ykkösvahdin paikasta Boston Bruinsissa. Jatkoaika tapasi kaksikon Bostonissa.

Toiset NHL-seurat pärjäävät vahvan ykkösvahdin turvin, toisissa on tasainen kaksikon kilpailutilanne. Bostonin tilanne on kuitenkin tällä haavaa ainutlaatuinen.

Tim Thomas sai NHL-uransa lentoon vasta kolmekymppisenä. Tuukka Rask tuli Bostoniin jalostumattomana lupauksena pelaajakaupassa Torontosta. Pari vuotta sitten realistinen tilanne oli se, että Bruinsin organisaatiossa oli maalivahtiosastolla paljon arvoituksellista ja jalostumatonta kykyä. Vankat NHL-näytöt puuttuivat, tulevaisuus oli täysin epävarma.

Nyt on toisin. Bostonilaistoimittajien kuulee sanovan, että kaupungissa on NHL:n kovin maalivahtikaksikko. Aika perustellusti vieläpä.

– Minusta meillä on kaksi tasaista veskaria, joista joukkue tietää, että heihin voi luottaa. Jos verrata pitää, niin sanoisin, että kaksikkona ollaan liigan top kolmosessa, Rask toteaa ilman uhoa Jatkoajalle Bostonissa.

Pukukopissa viereisellä istumapaikalla majaileva Thomas valitsee sanansa maltillisemmin.

– En halua ajatella tätä minkään titteleiden tai luokittelun kannalta. On tärkeämpää olla jotakin kauden lopussa kuin 35 pelin jälkeen, konkarivahti sanoo.

"En halua olla pahanilmanlintu"

Tavallaan tilanne on molempien kannalta epäreilu. Thomas on puolustava NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon voittaja, joka ei ole pelannut huonosti. Rask on nuori kyky, joka voisi monessa joukkueessa olla ykkösvahti, mutta Vezina-voittajalla on ansaitusti vahva asema joukkueessa.

Asetelma on tasainen, mutta Rask pelaa itselleen jatkuvasti valoisampaa tulevaisuutta. Hän on suoriutunut tasaisen laadukkaasti, ja tilastot ovat vahvemmat kuin Thomasilla.

Eikö tämä huolestuta Thomasia?

– Ei ollenkaan. Sehän on vain hyvä, jos toinen maalivahti pelaa hyvin ja tuo joukkueelle pisteitä, jotka auttavat playoffeihin pääsemisessä. Minulla on tapana katsoa isoa kuvaa, ei pientä.

Raskin mukaan maalivahtien keskinäiset välit ovat reilassa. Esimerkiksi Suomi-aiheiset keskustelut värittävät arkea lähes päivittäin.

– Meillä menee tosi hyvin. Olemme tunteneet jo pari vuotta, pystymme keskustelemaan paljon asioista. Jäällä on aina kova kilpailu, mutta meidän kaverisuhteeseemme se ei vaikuta, Rask sanoo.

Leppoisana miehenä ja pidettynä joukkuekaverina tunnettu Thomas kehuu Raskia mielellään, mutta tietyistä syistä tekee sitä hyvin maltillisesti.

– Tuukka on loistava nuori maalivahti. Kunhan hän jatkaa työntekoa, taivas on rajana, Thomas sanoo ja vaihtaa sitten leikillään puolittaiseen kuiskaamiseen:

– En halua puhua Tuukasta liikaa. Puhuin aikoinaan niin paljon Hannu Toivosesta, ja... Älä käsitä tätä väärin. Hän on edelleen hyvä maalivahti, mutta ei saavuttanut sitä menestystä, mitä odotin. En halua olla samanlainen pahanilmanlintu Tuukalle puhumalla hänestä liikaa.

Ei kiirettä

Rask ei kuvittele, etteikö hänelläkin olisi yhä kehittymisen varaa. Tämän alkukauden näytöt ovat lopultakin vain pieni otos osaamisesta.

– Kokemuksen ja iän kautta tulee asioita, joita ilman sitä ei pysty oppimaan. Mennään päivä kerrallaan ja katsotaan missä ollaan muutaman vuoden päästä.

Tilastoihin tuijottamista sekä ykkös- ja kakkosmaalivahdin asemien sementoimista Rask varoo myös. Hän ei halua asettaa selvää aikaraamia, mihin mennessä vallanvaihdon on tapahduttava.

– Ei meillä ole ykkösmiestä. Tim on kokeneempi ja paperilla ykkönen, mutta koutsi on sellainen, että se joka pelaa hyvin, saa pelata. Se on reilu systeemi.

– Minun nousemisesta ykköseksi ei ole ollut puhetta. Jos pelit kulkee, niin varmasti saan pelata, hän muotoilee.

Totuus kenen suusta?

Haastattelut tehtiin viime viikon torstaina Bostonissa Toronto-kotiottelun alla. Rask pelasi samana iltana, esiintyi jälleen erinomaisesti ja Bruins voitti.

Kaksi päivää myöhemmin Thomas urakoi vierasottelussa New York Islandersia vastaan. Konkarivahdilta keskinkertainen esitys ja tuloksena jatkoaikatappio.

Junamatkalla pois Long Islandilta toimittaja sattuu junassa samaan vaunuun muutamien Bruins-fanien kanssa. On mahdoton olla kuulematta, kuinka karut totuudet tulevat kannattajien suusta.

– Thomasin virheet, ”they're killing us”. Viime kaudella niistä ei ollut tietoakaan, mutta nyt sattuu jatkuvasti, eräs fani pauhaa.

– Mutta ei playoffeihin voida lähteä 22-vuotiaalla maalivahdilla. Siksi on sama, miten Thomas pelaa runkosarjassa, mutta saisi nyt jo vähän parantaa.

Itsestäänselvyyksiä, voisi joku sanoa. Valmentajien ja maalivahtien itsensä suusta moista ei tietenkään kuule. Ja ovatko ne totuuksia sittenkään? Keväällä nähdään.

» Lähetä palautetta toimitukselle