KalPa: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
KalPalla on nykyisellä liigataipalellaan kolmannen kerran edessään pelaajasopimusneuvottelut. Tällä kertaa pelaajasopimuksista vastaa päävalmentaja Pekka Virta. Virran apuna pelaajahankinnassa toimivat Hannu Kapanen, Markku Keinänen ja Janne Kekäläinen.

Kilpipaitojen leirissä on tapahtunut runsaasti muutoksia. Arto Sirviö saa väistyä tehtävästään kauden päätyttyä. Pitkäaikainen päävalmentaja Mika Pieniniemi korvattiin jo kesken kauden Pekka Virralla. Seuraavana korvaamisvuorossa ovat alisuorittaneet pelaajat.

Kuopiolaisten pelaajarunko on muuttunut runsaasti kahden viimeisen kauden aikana. KalPan aikoinaan Mestiksestä Liigaan nostaneista pelaajista on jäljellä noin puolet. Tulevien pelaajaneuvottelujen jälkeen joukkueessa on enää noin ketjullinen entisiä Pieniniemen luottopelaajia.

Maalivahdit

Timo Lindström : ei jatkoa

A-junioreissa koko kauden pelannut maalivahti ei ole vielä riittävän kypsä liigatasolle. Päässee kevään aikana Eero Väreen loukkaantumisen myötä debytoimaan SM-liigassa. Joutuu hakemaan pelipaikan Mestiksestä.

Eero Väre : ei jatkoa

Neljässä eri joukkueessa kauden aikana pelannut Väre loukkaantui kuopiolaisseuran harjoituksissa ennen kuin pelasi peliäkään. Väreellä on takana ailahtelevainen kausi. Ei ole pystynyt nousemaan riittävän luotettavaksi liigaveskariksi

Puolustajat

Jermu Pisto : ei jatkoa

Kokenut Pisto on pelannut ailahtelevan kauden. On ollut jo pitkään loukkaantuneena. Auttanut joukkuetta lähinnä kokemuksellaan. Ei ole vieläkään ottanut riittävää roolia. On ollut välillä suurissakin vaikeuksissa. Liike ei enää riitä. KalPa tarvitsee miehistöönsä kärkipuolustajia, jollaiseksi Pisto ei pysty nousemaan.

Janne Jalasvaara : optio käytettävä

Jalasvaara aloitti kauden vaisuhkosti. Petrannut kuitenkin lähes peli peliltä ja nousi ennen joulutaukoa joukkueen avainpuolustajaksi. Myös kiekollinen peli on parantunut kauden aikana. Loukkaantui maajoukkuetauon alla ja Jalasvaaran kausi on ohi. KalPalle tärkeä puolustaja, joka on nostanut tasoaan koko kauden. Tärkeä lenkki ensi kauden joukkueessa.

Mats Hansson : ei jatkoa

Jalasvaaran tavoin aloitti vaisusti mutta paransi otteitaan huomattavasti. Oli välillä jopa kuopiolaisjoukkueen paras puolustaja. Juuttunut silti liikaa peruspuolustajaksi. Hanssonin olisi otettava suurempi roolia ja tason olisi noustava varsinkin kiekollisessa pelaamisessa. Olisi kotimaisena jatkosopimuksen arvoinen, nyt ulkomaalainen peruspuolustaja vie tavallaan turhaan ulkomaalaispaikan.

Petri Partanen : ei jatkoa

A-junioreissa kauden pelannut oma kasvatti. Ei ole saanut vastuuta liigapeleissä. Ei ole vielä pystynyt nousemaan liigatasolle. Nykyisessä sopimustilanteessa Partaselle ei ole tarjolla edes tuuraajan roolia. Joutuu hakemaan vauhtia Mestiksestä.

Hyökkääjät

Eetu Qvist : ei jatkoa

Kiekollisesti lahjakas kuopiolaissentteri on juuttunut puolustavaksi nelosketjun keskushyökkääjäksi. Ollut puolustavassa roolissa yllättävän hyvä. Rahkeet eivät kuitenkaan riitä hyökkääviin ketjuihin. Tarvitsisi lisää voimaa ja tilannekovuutta. Omat nälkäiset juniorit pystyvät kuitenkin saman roolin ja vauhtia on haettava muualta.

Timo Koskela : rajatapaus

Viimein läpimurtonsa tehnyt Koskela on kaikessa hiljaisuudessa noussut KalPan pörssikärjeksi. Koskela on usein kentällä aivan näkymätön, mutta loistavan pelisilmänsä myötä pääsee pisteille lähes jokaisessa ottelussa. On kuitenkin turhan pehmeä, kaipaa röyhkeyttä ja suoraviivaisuutta. Kovien tehojensa myötä palkkapyyntö on varmasti kova. Maltillisella palkankorotuksella jatkosopimuksen arvoinen.

Kasper Kenig : ei jatkoa

KalPan liiganousun ratkaissut Kenig ei ole pystynyt lyömään itseään läpi liigakentillä. Kärsinyt kauden aikana myös loukkaantumisista. Heikko kaksinkamppailuissa ja eikä riittävän suoraviivainen. Ei riittävän hyvä ratkaisurooliin, eivätkä ominaisuudet tue puolustavassa roolissa pelaamista. Hakenee vauhtia ulkomailta.

Henri Huohvanainen : rajatapaus

Alivoimaspesialisti ja sisukas voimanpesä on hiipunut vähän edelliskaudesta, mutta on edelleen tunnollinen puolustavassa roolissa. Tason olisi kuitenkin noustava. Kevätkausi ratkaisee Huohvanaisen jatkon. Tason noustessa voinee jatkaa puolustavassa roolissaan.

Aatu Hämäläinen : jatkoa

Mahtuu ikänsä puolesta vielä ensi kaudellakin A-junioreihin, mutta Hämäläinen on saanut jo tällä kaudella paljon vastuuta miesten liigapeleissä. Lupaava juniori, joka aloittaa kesällä armeijan. Tulevaisuuden pelaaja, joka saa vastuuta myös ensi kaudella.

Martin Sonnenberg : jatkoa

KalPan kapteeni ja tärkeä joukkuepelaaja. Ei pistelinko, mutta roolissaan kuopiolaisille tärkeä. Johtaa kuopiolaisten maalipörssiä. Pystyy nostamaan varmasti vielä tasoaan. Kiinnostaa myös muita liigajoukkueita, KalPa tarjoaa ensi kaudeksi suurta roolia. Joukkeen henkinen johtaja.

Matt Davidson : ei jatkoa

Davidsonin taso on heitellyt kauden mittaa liikaa. Hän on pelannut kaksi suorastaan erinomaista muutaman pelin jaksoa, mutta muuten vaipunut varjojen maille. KalPa tarvitsee ulkomaalaispelaajalta enemmän.

Sami Kaartinen : ei jatkoa

Pelasi viime vuonna erinomaisen kevään. Ei ole kuitenkaan missään vaiheessa päässyt viime kevään tasolleen. Pörrää tehottomasti illasta toiseen. KalPan hakiessa joukkueeseensa terävää kärkeä ei Kaartinen ole jatkosopimuksen arvoinen.

Tapio Ahtonen : ei jatkoa

Joensuusta tullut Ahtonen on ollut loukkaantuneena käytännössä koko kauden. Todellinen taso on testaamatta, mutta ei ole väläytellyt harvoissa otteluissa, joita on päässyt pelaamaan. Joutuu hakemaan vauhtia Mestiksestä.

Simo Vidgren : ei jatkoa

Mennyt koko kauden ajan vain alaspäin. Oli jo viime kaudella suuri pettymys. Liike verkkaista ja otteet näyttävät kaikin puolin laiskoilta. Toissa kauden tulokkaan pitäisi pystyä parempaan. Ura vedenjakajalla, ensi kaudella on uudessa seurassa onnistuttava.

Ville Eskelinen : jatkoa

Isokokoinen oma juniori. Päässyt haistelemaan myös liigapelien ilmapiiriä. Eskelinen on vahva ehdokas ensi kauden joukkueen nelossentteriksi. Vahva keskushyökkääjä, jolla hyvä pelikäsitys. Tulevaisuuden nimi.

Mitä vielä?

KalPalla on lähes kokonaan ensi kauden joukkueen runko kasassa. Jumbosijasta huolimatta kuopiolaisseura meni tämän kauden aikana ison harppauksen eteenpäin. Liigatasolle riittävä runko kaipaa eteensä nyt kovatasoiset kärkipelaajat.

Maalivahtiosastolle KalPa tarvitsee Tuomas Nissisen aisapariksi tasavertaisen kilpailijan, joka pystyy torjumaan joukkueelleen voittoja. Puolustuspäähän KalPalla on jo monta jatkosopimusta, mutta rivistö huutaa kiekollisia puolustajia. Juha Alastalon sopimuksesta olisi syytä päästä eroon, mutta myös Mikko Purontakaselta odotetaan tason nostoa. Alastalo ei ole ollut kauden aikana liigapaikan arvoinen. Puolustuspäähän kilpipaidat tarvitsevat vähintään kaksi hyvää kiekollista puolustajaa, jotka pystyvät pelaamaan nopeasti ylöspäin.

Myös hyökkäyspäässä KalPalla on runko jotakuinkin kasassa. Hyökkäyspäähän joukkue tarvitsee muutaman jatkosopimuksen lisäksi tehoja ja fyysisyyttä. Hankintalistalla on ainakin ykkössentteri ja pari selkeää maalintekijää sekä yksi fyysisempi hyökkääjä. KalPalla tulee olemaan haasteellinen kevät ja kesä siirtomarkkinoilla, sillä joukkue tarvitsee enää jatkosopimuksien lisäksi lähinnä muutaman todella laadukkaan pelaajan ykkös- ja kakkosviisikoihinsa. Vain ykkösmiehet siis uupuvat.

» Lähetä palautetta toimitukselle