Jokerit puolustaa voittoa kotiturnauksessaan

LIIGA / Artikkeli
Helsingin Jokereiden perinteinen syysturnaus tuo areenalle vieraita Espoosta, Tampereelta ja Lahdesta. Turnaus on joukkueille viimeinen rypistys ennen ensi viikolla alkavaa SM-liigaa.

Turnauksessa on tuttuja vieraita, sillä kotijoukkueen lisäksi myös Blues ja Pelicans esiintyivät viime vuonnakin harjoitusotteluiden sarjan päättävässä turnauksessa. Kotijoukkue Jokerit puolustaa turnausvoittoa, vuosi sitten finaalissa kaatui Pelicans.

Turnauksen avausottelussa kohtaavat Ilves ja Pelicans, ja iltaottelussa Jokerit mittaa tasoaan Bluesia vastaan. Otteluiden voittajat kohtaavat loppuottelussa lauantaina.

Jokerit jatkaa kokeilujaan

Jokerit on pelannut tähän mennessä seitsemän harjoitusottelua: Kahden ensimmäisen ottelun voittojen myötä heltisi Marski Cupin voitto, Maarianhaminassa kaatuivat Luulaja ja Brynäs. Sen sijaan Sveitsin Luganossa narripakka hävisi kaikki kolme otteluaan; Zürich Lions 2-3, HV-71 2-4 ja Ambri-Piotta rangaistuslaukauksien jälkeen 2-3.

Kakkosvalmentaja Waltteri Immosen mukaan matkalta tarttui paljon informatiivista kokemusta ja erityisesti nuorille pelaajille reissu oli tarpeellinen.

- Pataan tuli kolmessa pelissä. Vastustajat olivat kovatasoisia ja heillä oli huippuluokan vahvistuksia rostereissaan. Marginaalit ovat Euroopassa niin pieniä, että ei suomipoika voi enää lähteä soitellen sotaan - maalipaikkojen eteen on tehtävä paljon enemmän töitä. Varsinkin sveitsiläisillä oli kunto ja rytmi parempi kuin meillä.

Areenan turnauksesta ovat poissa veljensä häihin matkustava Tim Stapleton, sekä Mikot - Kuparinen ja Kalteva. Maalivahti Joonas Hallikaista ei myöskään nähdä vaihtoaition luukkua aukomassa.

Clarke Wilm saapuu kaupunkiin torstaina ja aloittaa välittömästi valmistautumisen viikonlopun turnaukseen.

Hyökkäyskaluston voimavarojen optimaalisen tehon etsintä on prosessi, jonka aikana mikään ei ole kiveen hakattua, joten Immonen suositteleekin tarkkailemaan nuoria pelaajia Areenalla.

- Vesa Kulmala on niin pieni suuri mies, että kannattaa tulla katsomaan. Atte Erkamokin saa vielä pelata miesten kanssa, sillä tosiasiahan on, että suurimman osan kaudesta hän viettää A-junioreissa isomman peliajan perässä.

Ensimmäistä kertaa tänä syksynä kotijäällään esiintyvä Jokerijoukkue tarjoaa nuorten lupausten lisäksi muutakin mielenkiintoista katseltavaa: Uusista pelaajista Ville Leino, Mikko Jokela, Tobias Salmelainen ja Mika Rontti rikkovat neitsyytensä Areenalla jokeripaidassa. Paluun tehneen Sami Heleniuksen silmiähivelevä luistelu on myös katsomisen arvoista.

Blues vahvassa vireessä

Bluesin harjoitusottelukausi on sujunut suotuisissa merkeissä. Alun kankeuden jälkeen joukkueen puolustuspeli on loksahtanut kohdalleen. Edellisten kuuden ottelun aikana Bluesin maalista kiekkoa on kaivettu varsinaisella peliajalla korkeintaa kahdesti yhdessä ottelussa.

Suurimpia voittoja harjoitusottelukaudella ovat olleet Tampere Cupin finaali, jossa kaatui Venäjän mestari Metallurg Magnitogorsk lukemin 8-1, sekä Sveitsin mestari Davosin selättäminen lukemin 5-1.

Espoolaisjoukkue vahvistui kuluvalla viikolla turnauksen isäntäjoukkue Jokereiden kannattajillekin tutulla pelaajalla, kun Ilmalassa useampia vuosia kiekkoillut keskushyökkääjä Arto Kuki palasi Espooseen. Kuki pelannee ensimmäiset ottelunsa Bluesin paidassa viikonlopun turnauksessa.

Muita mielenkiintoisia seurattavia sinipaitaisessa joukkueessa ovat hyökkääjät Oskar Osala ja Tomi Karlsson. Isokokoinen Osala on ollut huimassa vireessä harjoitusotteluissa ja maaleja on syntynyt hyvään tahtiin. Karlsson puolestaan on maalintekijätyyppi, joka on pelannut lupauksia herättävästi espoolaisten riveissä. Maaliahne laituri on edelleen koeajalla seurassa, joten näyttöhaluja löytyy varmasti.

Ilves noususuhdanteessa

Ilveksen harjoituskausi on sujunut nousujohteisissa merkeissä. Peliä on laitettu kuntoon osa-alue kerrallaan. Edellinen harjoitusottelu Hyvinkäällä päättyi 3-5 tappioon HPK:ta vastaan.

- Me pelaamme kaiken aikaa paremmin. Lahden turnauksessa peli oli jo aivan erinäköistä, kuin vielä Tampere-cupissa. Parannamme viikko viikolta, Ilveksen laitahyökkääjä Miikka Männikkö kertoo.

Mielenkiintoa Ilveksen ryhmään tuo tuore vahvistus Sami Torkki, joka liittyi joukkueen harjoituksiin alkuviikosta. Sairastuvalla majailevat avainpuolustaja Arto Tukio ja ykkösvahti Tero Leinonen eivät toipune kuntoon vielä tähän turnaukseen.

Ilveksen vahvin osa-alue harjoituspeleissä on ollut ykkösketju Koivisto-Bishai-Järvinen. Ärrä-cupissa odotetaan tasonnostoa Mikko Peltolan johtamalta kakkosvitjalta, jonka laidalla Miikka Männikkö on ollut energinen, mutta tehoton.

Myös Pelicans kovassa kunnossa

Lahden Pelicansin on esittänyt mainioita otteita syksyn harjoitusotteluissa. Plakkarissa on muun muassa turnausvoitto kotihallista sekä Vaasan turnauksen ykköstila.

Pelicansien riveissä ei totutusti nähdä megatähtiä, mutta pussileukojen riveistä löytyy kuitenkin useampi mielenkiintoinen pelaaja. Karo Koivuselta odotetaan samanlaisia ja jopa parempia vielä tehokkaimpia otteita kuin viime kaudella, joka oli Koivusen läpimurtokausi. Koivunen on harjoituskaudella ollut odotetusti yksi Pelicansien tärkeimmistä pelaajista, Koivusen mailasta syntyi muun muassa Vaasan turnauksen loppuottelun tasoitusmaali.

Toinen pelaaja, jota lahtelaisten riveistä kannattaa seurata, on järkälemäinen puolustaja Tuukka Mäkelä. Helsinkiläislähtöinen pakki siirtyi täksi kaudeksi Lukosta lahtelaisten riveihin. Mäkelälle onkin jo soviteltu Jokereihin siirtyneeen Sami Heleniuksen suuria saappaita. Nähtäväksi jää kohtaavatko nämä kaksi herraa toisensa Helsinki areenan jäällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle