Dinamo Minsk - Suuren luokan kyykkäys edessä?

KHL / Artikkeli
Tapparassakin piipahtanut Charles Linglet palaa viimevuotisen kiertueensa jälkeen takaisin tuttuun seuraan.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Erittäin fanaattisista kannattajistaan ja KHL:n suurimmasta, yli 15 000 katsojaa vetävästä areenasta tunnetun seuran suunta on hieman laskussa. Suuren luokan kyykkäyskin on mahdollinen. Dinamon korttitalo rakentuu MM-tasolla viime vuosina heikosti esiintyneen Valko-Venäjän maajoukkueen pelaajiin. Valko-Venäjän pelaajatuotanto on nihkeää, mikä näkyy siinäkin, että Dinamon pelaajiston keski-ikä on sarjan korkein.

Rob Klinkhammer (CAN) - Quinton Howden (CAN) - Justin Fontaine (CAN)
Aleksandr Materuhin (UKR) - Jevgeni Koviršin - Charles Linglet
Artur Gavrus - Aleksandr Kulakov - Andrei Stepanov
Artjom Volkov - Aleksandr Kitarov - Aleksandr Pavlovitš

Marc-Andre Gragnani (CAN) - Vladimir Denisov
Jevgeni Lisovets - Dmitri Korobov
Kirill Kotovets - Roman Djukov

Jhonas Enroth (SWE)
Mihail Karnauhov

Päävalmentaja: Gordie Dwyer (CAN)

Neljänneksi eniten maaleja tehnyt seura sijoittui komeasti läntisen konferenssin viidenneksi, mutta joukkue ei ole koskaan päässyt pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon. Tällä kertaa Lokomotiv oli liian suuri haaste valkovenäläisseuralle. Dinamo on ollut KHL:n pudotuspeleissä neljästi yhdeksän kauden aikana. 

Sveitsiin, Geneve-Servetten riveihin siirtyneen päävalmentaja Craig Woodcroftin panos Dinamossa oli vahva. EBHL:ään palanneesta Medvescak Zagrebista seura hankki 39-vuotiaan Gordie Dwyerin, joka on KHL:n nuorin päävalmentaja. Dwyer joutuu operoimaan Woodcroftin Dinamoa heikommalla pelaajamateriaalilla.

Torjuntaprosentilla 91,8 pelannut ykkösvahti Ben Scrivens lähti Salavatiin. Vaatimattomasti esiintynyt kakkosvahti Kevin Lalande ei saanut jatkoa. Scrivensin korvaajaksi seura hankki NHL:ssä viime vuosina pelanneen Jhonas Enrothin, jolla on ehdottomasti olemassa eväät Scrivensin jättämän paikan täyttämiseen.

Ruotsalaisvahti pelasi usealla kaudella NHL:ssä, mutta ykkösvahdin tonttia hän ei pystynyt ottamaan. Enrothin tilanne on samankaltainen kuin Scrivensillä vuosi sitten.

Kakkosvahdin paikka lienee 23-vuotiaan Mihail Karnauhovin. Hän pelasi kolme peliä Lalanden takana kevään MM-kisoissa.

Puolustuksesta lähti muutama pelaaja. Vain kolmetoista ottelua pelannut huipputehokas Nick Bailen jätti ison aukon jo kesken kauden siirryttyään SHL:ään. Traktoriin siirtynyt Bailen oli kaksi kautta joukkueen puolustuksen kiistaton tähti.

Bailenin lisäksi lähti puolustuksen fyysisimmästä kalustosta Roman Graborenko, jonka suuntana oli Neftehimik. Bailenin jättämää aukkoa ei ole paikattu, toisaalta peli sujui hyvin ilman häntäkin.

Kokenut ja monissa liemissä keitetty Jere Karalahden entinen pakkipari Vladimir Denisov on puolustuksen merkittävin hankinta. Hän on sarjan fyysisimpiä pakkeja ja kiekollisena parempi kuin Graborenko. Denisov on voittanut urallaan kertaalleen KHL:n taklaustilaston kaudella 2014-15. Valko-Venäjän maajoukkueen luottopakki Dmitri Korobov on Denisovin ohella puolustuksen fyysisintä kalustoa. NHL:n farmin farmista, ECHL:stä, saapui 21-vuotias Roman Djukov.

Pakkien pistepörssin neljänneksi tehoilla 4+33=37 sijoittunut Marc-Andre Gragnani loistaa erityisesti ylivoimalla syöttötaidoillaan. Hän on Bailenin lähdettyä joukkueen kiistaton ykköspakki ylivoimalle ja kiekolliseen peliin.

Läpimurtokautensa pelannut Jevgeni Lisovets, 22, takoi tehot 7+12=19 ja pelasi muutenkin vakuuttavan kauden. Hän nousi puolustuksen kärkinelikkoon. Sulavasti luisteleva Kirill Kotovets taas on maansa parhaita kiekollisia puolustajia. Viime kautta sotki loukkaantuminen, minkä vuoksi hän menetti yli puolet kaudesta.

Hyökkäys on kokenut kovia menetyksiä. Seurassa kolmen kauden ajan suunnilleen piste per peli -tahtia takonut tähtisentteri Matt Ellison siirtyi Metallurg Magnitogorskiin. Huippualoittajana tunnettu Ellison on sarjan sentterien ehdotonta eliittiä.

Hänen valtavat saappaat yrittänee täyttää viime hetken hankinta Quinton Howden, 25, joka teki menneellä kaudella Winnipeg Jetsin AHL-joukkueessa 58 peliin tehot 13+11=24. Hän pääsi pelaamaan viisi peliä NHL:n puolella. Erinomaisena luistelijana ja vahvasti kahteen suuntaan pelaavana hyökkääjänä tunnettu Howden on lähtökohtaisesti heikompi nimi ykkössentteriksi. Hänen AHL-tilastonsa viime vuosilta eivät ole pisteiden valossa erinomaisia.

Ellisonin lisäksi lähtivät kesken kauden tulleet Fredrik Pettersson ja Aaron Palushaj. Kaksikosta erityisesti fantastisesti esiintyneen Petterssonin menetys kirpaisi. Valkovenäläisistä Sergei Kostitsin palasi takaisin Torpedoon. Mainio kahden suunnan sentteri Andrei Stas suuntasi Omskiin, Avangardin riveihin.

Hankintojen suhteen on ollut melko hiljaista. Ykköshankinta oli Minnesota Wildissa kaudet 2013-16 pelannut varsin pienikokoinen Justin Fontaine, 29. Taitava ja tulisella laukauksella varustettu Fontaine teki menneellä kaudella AHL:ssä 65 peliin tehot 11+30=41. Hän on lähinnä se pelaaja, joka voisi pystyä paikkaamaan Petterssonin jättämän aukon.

Kesken kauden Tapparaan poistunut konkari Charles Linglet palaa seuraan, mutta vieläkö 35-vuotiaalla riittää eväitä nousta huippuhyökkääjäksi? Hänellä on alla kaksi vaikeaa kautta. Howdenin, Fontainen ja Lingletin lisäksi muita mainittavia hankintoja ei ole.

Sisäisen maalipörssin kaksi kärkinimeä Dinamo onnistui pitämään riveissään. Kunlunissa pelaavan Aleksei Ponikarovskin lisäksi KHL:stä löytyy huomattavasti parempikin ukrainalaishyökkääjä, tehot 22+15=37 Dinamolle tehnyt 35-vuotias Aleksandr Materuhin, joka on edustanut Ukrainaa lukuisissa MM-kisoissa. Edmonton Oilersissa toissa kaudella pelannut isokokoinen Rob Klinkhammer osoittautui huippuhankinnaksi. Hän iski tehot 21+21=42.

Seuran toiseksi eniten peliaikaa saanut sentteri oli 17 pistettä tehnyt Jevgeni Koviršin. Ykkössentterinä hän olisi auttamatta sarjan huonoin. Kokeneet Aleksandr Kulakov ja Aleksandr Kitarov eivät enää pysty ihmeitä tarjoamaan joukkueelleen. Alivoimalla heillä on vielä annettavaa. Andrei Stepanov ja Aleksandr Pavlovitš olivat seuran parhaat valkovenäläiset pistemiehet, jotka jatkavat seurassa.

Yhteenveto:

Ellison ja Stas jättivät isot aukot keskikaistalle. Viime hetken hankinta Howden muutti keskikaistan tilannetta huomattavasti parempaan suuntaan, sillä ennen hänen tuloaan keskikaista oli ainakin hyvin lähellä sarjan huonointa.

Puolustuksesta katosi toinen erinomainen kiekollinen puolustaja Bailenin myötä. Tulivoimaa riittää kuitenkin Gragnanin jatkon ansiosta. Päävalmentaja Woodcroftin vaihtuminen Dwyeriin ei ainakaan lähtökohtaisesti paranna joukkueen tilannetta. Enrothin harteilla lepää paljon maalivahtipelissä.

Miten käy muutosten jälkeen sarjan neljän parhaan joukkoon viimeisen kolm3n kauden aikana aina kuuluneen ylivoiman? Ylivoimapelin neron Ellisonin lähtö ei voi olla näkymättä, sillä häntä on todella vaikea korvata. Bailen vei mukanaan valtavasti viivaosaamista. Alivoimalla Dinamo on ollut tasaisesti keskikastia viime vuosina.

Tärkeistä nimistä poissa ovat Ellison, Petterson, Palushaj, Kostitsin, Stas, Graborenko ja Scrivens. Merkittäviä korvaajia ovat Howden, Fontaine, Linglet, Denisov ja Enroth. Joukkue on heikentynyt, mutta ei välttämättä sittenkään merkittävästi. 

Dinamolla on kenties koko sarjan äänekkäimmät kannattajat, jotka pitävät parhaimmillaan infernaalista meteliä. Seura keräsi kuitenkin vieraissa viisi pistettä enemmän kuin kotona. Fanaattisen kotiyleisön edessä tulokset olivat vain keskikastia.

Arvio: Sijoitus putoaa usemman pykälän läntisessä konferenssissa. Jäänee niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle