Vitjaz Podolsk - Kovista menetyksistä huolimatta oikealla tiellä

KHL / Artikkeli
Jesse Mankinen (kuvassa) ja Jaakko Rissanen siirtyivät KalPasta Vitjaziin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Historiansa ensimmäistä kertaa KHL:n pudotuspeleihin peleihin yltänyt Vitjaz oli avauskierroksella vailla mahdollisuuksia lopulta mestaruuteen marssinutta SKA:ta vastaan, joka vei sarjan puhtaasti 4-0. Joukkue veti aiempaan nähden erinomaisesti yleisöä, mikä oli menestyksen ohella todella positiivinen asia.

Aleksei Makejev - Roman Horak (CZE) - Maksim Afinogenov
Aleksei Kopeikin - Jaakko Rissanen (FIN) - Jesse Mankinen (FIN)
Nikita Vyglazov - Dmitri Sjomin - Aleksandr Pankov
Artjom Ivanjuženkov - Aleksandr Nikulin - Artjom Vorošilo

Niclas Burström (SWE) - Aleksei Semjonov
Vojtech Mozik (CZE) - Igor Golovkov
Stanislav Romanov - Jevgeni Katitšev 

Mihail Birjukov
Igor Saprikin

Päävalmentaja: Valeri Belov

Vitjaz on joutunut kesän aikana luopumaan useista avainpelaajistaan, kun peräti neljä pelaajaa vietiin eri NHL-organisaatioihin. Huippukauden pelannut Miro Aaltonen matkasi Torontoon, ruotsalaishyökkääjä Mario Kempen tie vei Arizonaan, pakkien pistepörssin viitonen Jakub Jerabek siirtyi Montrealiin ja Podolskin muuri Harri Säteri matkasi Floridaan. Heidän lisäkseen lähti puolen tusinaa muutakin, mutta he olivat lähinnä täytemiehiä.

Vaikka menetykset ovat kovan luokan tekijöitä, sai Vitjaz kuitenkin pidettyä parhaat venäläispelaajansa. Päävalmentaja Valeri Belovin jatko oli ehkä kaikista tärkein uutinen, sillä hänen ensimmäinen kausi seuran peräsimessä ei olisi voinut mennä paljon paremmin. Zinetula Biljaletdinovin opissa Kazanissa aikanaan apuvalmentajana toiminut Belov teki vakuuttavaa jälkeä Podolskissa.

Ehkä suurin riskitekijä on ennakkoon ajateltuna maalivahtipeli. Säterin korvaa kaksinkertainen maailmanmestari Mihail Birjukov, 31, jonka parhaat vuodet ovat jo takana. Birjukov pelasi kuitenkin loppukaudesta Torpedossa 13 ottelussa peräti torjuntaprosentilla 94,0. Kakkosmaalivahtina lähtökohtaisesti jälleen aloittava Igor Saprikin esitti Säterin takana lupaavia otteita, ajoittain jopa erinomaisia.

Isokokoinen, kovaotteinen ja fyysinen puolustus on pysynyt muuten lähes muuttumattomana, mutta seuran timantti vietiin Jerabekin lähdettyä jahtaamaan NHL-unelmaa. Jerabek on sen tason puolustaja, että tason pitäisi riittää NHL:ssä. Joukkue tehnyt kaksi ulkomaalaishankintaa puolustukseen, joiden toivotaan paikkaavan erityisesti vajetta ylivoimalla ja kiekollisessa pelissä.

Uudet ulkomaalaispuolustajat ovat Skellefteåta koko uransa edustanut pienikokoinen Niclas Burström, 26, ja AHL:stä hankittu selvästi isokokoisempi Vojtech Mozik, 24. Kaksi kertaa SHL:n mestaruuden voittanut ja kerran MM-kisoissa esiintynyt Burström on kova tekijä, mutta riittääkö eväät Jerabekin saappaiden täyttämiseen?

Viime kaudella loukkaantumisesta kärsinyt ruotsalainen oli toissa kaudella SHL:n puolustajien pistepörssin kuudes. Mozik pelasi toissa kaudella puolestaan seitsemän peliä NHL:ssä New Jersey Devilsin riveissä. Tähän kaksikkoon kohdistuvat suuret odotukset.

Puolustuksen venäläinen runkonelikko: kapteeni Aleksei Semjonov, Igor Golovkov, Stanislav Romanov ja Sergei Gimajev pitävät huolen siitä, että vastustajaan sattuu heidän ollessa kentällä. Kerrostalon kokoinen entinen SKA-pakki Semjonov on armoton puskutraktori ja huippuluokan kiekon blokkaaja. Golovkov, Gimajev ja Romanov jakavat paljon puutavaraa ja kovia taklauksia. Heillä on enemmän tai vähemmän puutteita kiekollisissa taidoissa.

Vitjazin ylivoimaisesti tunnetuin pelaaja on ensi kuussa 38 vuotta täyttävä polkukone Maksim Afinogenov, joka pelasi upean 700 pelin mittaisen NHL-uran. Hän takoi kovat pisteet 20+27=47, mutta oli vasta sisäisen pistepörssin kakkonen. Sibirin kapteenina kausina 2013-16 toiminut Aleksei Kopeikin teki peräti tehot 21+30=51, mikä on kova temppu Vitjazin kaltaisessa seurassa. Hän on energinen, nopea ja työteliäs pelaaja

22+17=39 tehoilla joukkueen sisäisen maalipörssin voittaneen Aleksei Makejevin, 25, ura on rajussa nousukiidossa. Vielä pari kautta sitten hänellä oli vaikeuksia mahtua pelaamaan Vitjazissa. Myös Kopeikin (21) ja Afinogenov (20) rikkoivat varsin kovana pidetyn 20 maalin rajapyykin.

Venäläisistä mainitun kolmikon lisäksi suuret odotukset kohdistuvat Torpedon sisäisen pistepörssin 32 pisteellä voittaneeseen sentteri Dmitri Sjominiin. Vahvasti kahteen suuntaan pelaava Sjomin kuului kahden kauden ajan Torpedon ehdottomiin avainpelaajiin.

Ulkomaalaiskolmikko Roman Horak, Jaakko Rissanen ja Jesse Mankinen ovat mainitun venäläisnelikon lisäksi iso pala tuloksentekoyksikköä. Neljättä kauttaan seurassa aloittava Horak oli joukkueen ainut ulkomaalaispelaaja, joka ei lähtenyt NHL:n suuntaan. Horak on monipuolinen, energinen ja maaliahne sentteri, joka pelaa hyvällä asenteella illasta toiseen.

KalPasta saapuneet Rissanen ja Mankinen olivat Liigan pistepörsissä sijoilla kymmenen ja viisitoista. Pystyykö tehokaksikko tuomaan Vitjazille samanlaisen huippupanoksen, mitä poistuneet Aaltonen ja Säteri toivat? Ainakin harjoituspelien vahvat otteet lupaavat kaksikolle hyvää. He nostavat seuran mielenkiintoa merkittävästi suomalaisnäkökulmasta katsottuna.

Nuorista hyökkääjistä mielenkiintoinen nimi on vasta 19-vuotias katujyrä Artjom Ivanjuženkov, joka voitti seuran juniorijoukkueessa MHL:n jäähypörssin. Hän toisi entisestään fyysisyyttä lisää joukkueeseen, mutta riittääkö pelitempo ja taidot vielä KHL:ään? Viime kaudella hän pelasi kaksi peliä Vitjazissa KHL:ää.

Yhteenveto:

Vitjazin ympärillä oli viime kaudella havaittavissa jopa pientä kiekkobuumia, lisäksi joukkueen yleisökeskiarvo oli seurahistorian suurin. Neljä erinomaista ulkomaalaisvahvistusta on jättänyt seuran. Mihin suuntaan laiva lähtee seilaamaan? Päävalmentaja Belovin jatkaminen oli kesän kenties tärkein asia.

Joukkueen ylivoima pyöri todella näyttävästi ja oli sarjan kolmanneksi tehokkainta. Jerabekin, Aaltosen ja Kempen poistuminen jätti isoja aukkoja ylivoimapalettiin. Alivoima oli sarjan seitsemänneksi parasta. Joukkueella on edelleen loistavia alivoimaspesialisteja, joten siihen muutosten ei pitäisi vaikuttaa merkittävästi.

Maalia suojelee todella kovaotteisia puolustajia, jotka tekevät sinne ajamisesta ikävää. Puolustus on yksi sarjan isokokoisimmista ja fyysisimmistä. Jerabekin aukkoa on vaikea paikata, mutta Burström ja Mozik tuovat paljon takalinjoille sopeutuessaan Venäjälle. Sentterikalusto on edelleen hyvä. Joukkueessa vaikuttaa olevan hyvä rakenne.

Suurin kompastuskivi on kuitenkin mahdollisesti sillä tärkeimmällä pelipaikalla. Pystyykö Birjukov täyttämään Säterin jättämät valtavat saappaat? Ei saa antaa hämätä viime kauden tilastojen lyhyen otannan. Birjukov ei kuulu sarjan maalivahtien kermaan. 

Arvio: Kovista menetyksistä huolimatta lähellä paikkaa pudotuspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle