SKA Pietari - Rahaa kuin roskaa, taitoa vaikka muille jakaa

KHL / Artikkeli
Löytyykö SKA:lle pysäyttäjää? Seura hakee kolmatta mestaruutta neljän kauden sisään ilman viime kauden ykkösvitjaansa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kaksi mestaruutta kolmen viimeisen kauden aikana voittanutta mahtiseuraa ei tunnu pysäyttävän mikään. Miten näkyy tehoketjun Nikita Gusev - Vadim Šipatšjov - Jevgeni Dadonov hajoaminen? Kolmikosta ainoastaan Gusev jatkaa seurassa. Iso osa joukkueesta tulee pelaamaan olympialaisissa, mikä kertoo paljon materiaalin hurjasta tasosta. Ainoastaan TsSKA:n pelaajamateriaali kestää vertailua SKA:n kanssa.

Ilja Kovaltšuk - Pavel Datsjuk - Sergei Plotnikov
Nikita Gusev - Nikolai Prohorkin - Aleksandr Barabanov
Sergei Širokov - Jarno Koskiranta (FIN) - Maksim Karpov
Viktor Tihonov - Ilja Kablukov - Sergei Kalinin

Vjatšeslav Voinov - Anton Belov
David Rundblad (SWE) - Patrik Hersley (SWE)
Maksim Tšudinov - Vladislav Gavrikov

Mikko Koskinen (FIN)
Igor Šestjorkin

Päävalmentaja: Olegs Znaroks (LAT)

SKA:n ylivoima menneellä kaudella oli suorastaan pelottavaa luokkaa. Runkosarjassa joukkueen maalisuhde oli mieletön 249 - 114. SKA päästi kolmanneksi vähiten maaleja ja teki 52 maalia enemmän kuin toiseksi eniten maaleja runkosarjassa tehnyt Metallurg Magnitogorsk.

Tasapisteisiin TsSKA:n kanssa runkosarjan toiseksi päätynyt seura ei jättänyt muille paljon jakoa pudotuspeleissä, vaikka siltä puuttui peräti kolme tähtipelaajaa: maaginen Pavel Datsjuk, kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Vjatšeslav Voinov ja Venäjän MM-tason puolustaja Maksim Tšudinov. Datsjuk ehti pelata kolmikosta muutaman pelin avauskierroksella, mutta muuten SKA jyräsi vastustajien yli siipirikkoisena. 

Pudotuspelien avauskierroksella Vitjaz oli vailla mahdollisuuksia, kun SKA murjoi joukkueen maanrakoon voitoin 4-0. Konferenssivälierissä erinomaisen kauden pelannut Dinamo Moskova yllätti SKA:n avaupelissä, mutta jäi lopulta jalkoihin voitoin 4-1.

Konferenssifinaaleissa Lokomotiv antoi parikymppisten huippulupaustensa johdolla SKA:lle kovimman haasteen, vaikka sarja päättyi SKA:lle voitoin 4-0. Lokomotiv olisi ansainnut pari kiinnitystä, mutta onnikaan ei ollut mukana. Finaaleissa kaatui Metallurg Magnitogorsk voitoin 4-1.

Vadim Šipatšjovin ja Jevgeni Dadonovin poistumiset eivät voi olla näkymättä hallitsevan mestarin pelissä, sillä duo on dominoinut ketjunsa kanssa pelejä MM-tasollakin. Kaksikko ehti tehdä tuhojaan samassa ketjussa SKA:ssa yhteensä kolmen kauden ajan.

Ketjun kolmantena lenkkinä nähtiin ennen NHL:ään siirtymistään Artemi Panarin. Myöhemmin Panarinin paikan otti Jugrasta tähtitaivaalle ponnistanut Nikita Gusev, jolla on vielä kaksi vuotta sopimusta jäljellä.

Uuteen NHL-seuraan Vegas Golden Knightsiin siirtynyt Šipatšjov on ollut viime vuodet paras NHL:n ulkopuolella pelaava sentteri. Hän jätti valtavan aukon pietarilaisten keskikaistalle. Huipputaitava Dadonov matkasi Florida Panthersiin.

Dadonovin jättämän aukon täyttäminen on helpompaa, sillä kevään MM-kisoissa esiintyneellä 23-vuotiaalla Aleksandr Barabanovilla on potentiaalia nousta Dadonovin kaltaiseksi virtuoosiksi. Pisteet 13+12=25 tehnyt Barabanov on seuran oma kasvatti. Hänen voi odottaa jopa tuplaavan pisteensä, niin kovasta lupauksesta on kyse.

Siihen merkittävät lähtijät jäivät. Rotaatiopelaajaksi jäänyt Steve Moses siirtyi AHL:ään ja 21-vuotias puolustaja Dmitri Judin lähti hakemaan vastuuta Spartakin takalinjoilta. Kumpaakaan ei voi oikein pitää menetyksinä, kun heillä oli vaikeuksia mahtua pelaavaan kokoonpanoon.

Maalivahtikaksikkona jatkaa tuttu ja turvallinen duo Mikko Koskinen - Igor Šestjorkin. Kahteen Gagarin Cupin voittoon seuran torjunut Koskinen on sarjan parhaita maalivahteja. Nuoren Šestjorkin ura on nousussa. Hän voisi pelata monessa KHL-seurassa ykkösvahtina, sillä sen verran hyvällä tasolla 21-vuotias nuorukainen on esiintynyt.

Joukkueen puolustusmateriaali oli sarjan paras, mutta sitä on vahvistettu kahdella huippuhankinnalla. Puolustukseen saatiin Voinovin lisäksi toinenkin Stanley Cup -voittaja, kun tehokas David Rundblad, 26, liittyi joukkueeseen hallitsevana Sveitsin mestarina Zurich Lionsin riveistä. Hän teki Sveitsissä 49 peliin tehot 6+21=27. Stanley Cupin Rundblad oli voittamassa kaudella 2014-15 Chicago Blackhawksin kanssa.

Lokomotiv Jaroslavlissa viime vuosina valtavasti kehittyneen isokokoisen ja monipuolisen Vladislav Gavrikovin, 21, tasosta puolestaan kertoo jotain hänen mahtuminen Venäjän kevään MM-kisajoukkueeseen. Puolustuksessa ei ollut yhtään merkittävää lähtijää, joten alakerta on ainakin paperilla entistäkin kovempi.

MM-tason puolustajat Anton Belov, Maksim Tšudinov, Patrik Hersley, Artjom Zub, Andrei Zubarev ja Jegor Jakovlev kertovat puolustuksesta Voinovin, Rundbladin ja Gavrikovin ohella kaiken.

SKA:lla on Venäjän ja Ruotsin MM-tason puolustajia lähes kahteen joukkueeseen! Kaikkien pitäminen tyytyväisenä ei ole varmasti helppoa. Rotaatiota on luvassa ja paljon. Loukkaantumiset eivät SKA:n puolustuksessa juuri näy.

Belov floppasi muutama vuosi sitten Edmonton Oilersissa, mutta on ollut puhdasta kultaa SKA:ssa. Nykyinen Belov pystyisi pelaamaan NHL:ssä, kuten muutama muukin SKA-puolustaja. Belov on todella kokonaisvaltainen puolustaja - erittäin vahva oman maalin edessä.

Voimakasrakenteisella Hersleyllä on armottoman kova lyöntilaukaus. Zub on Amurista löydetty 21-vuotias lahjakkuus. Zubarev tunnetaan kovasta taklauspelistään. Jakovlev on erinomainen luistelija, jolla riittää pelikäsitystä ja syöttötaitoa.

Jos oli puolustus kova, ei hyökkäys paljon kalpene sen rinnalla, vaikka kaksi tähteä poistui NHL:ään. Ykkössentterinä loistaa maaginen Datsjuk, jonka pelikunto loukkaantumisen jäljiltä on hieman arvoitus. 

NHL:ään kesällä vahvasti haikaillut supertähti Ilja Kovaltšuk jatkaa joukkueessa vielä ainakin yhden kauden verran. Onko hänen motivaationsa ihan sataprosenttinen, kun siirto NHL:ään ei onnistunutkaan? Hän oli pistepörssin kakkonen tehoilla 32+46=78.

NHL:ssä toissa kaudella flopannut Sergei Plotnikov, 27, ponnahti KHL:ssä pinnalle aikanaan Hannu Jortikan valmentamassa Amurissa kaudella 2011-12. Plotnikov on erinomainen luistelija, fyysinen, työteliäs ja terävällä rannelaukauksella varustettu pelaaja.

Seurassa varmasti toivotaan, että Aleksandr Radulovin tutkaparina pinnalle aikanaan TsSKA:ssa noussut Nikolai Prohorkin, 23, löytäisi pari pykälää lisää peliinsä ja olisi valmis johtamaan toista kärkiketjua.

Prohorkin on lähinnä se nimi, joka voisi yrittää hypätä Šipatšjovin jättämiin valtaviin saappaisiin. Kyseessä on huipputaitava sentteri, jolla on erinomainen rannelaukaus ja hyvä pelisilmä. Prohorkin tarvitsee silti lisää luisteluvoimaa ja voimaa.

Jarno Koskiranta on monipuolinen sentteri, joka on tehnyt mainiota uraa KHL:ssä. Hän on ylivoimalla loistava maskimies ja alivoimalla korvaamattoman arvokas. Nelossentterin paikalle mainio Ilja Kablukov on tietyllä tavalla venäläisversio Koskirannasta, joskaan ei aivan samantasoinen. Koskiranta ja Kablukov ovat molemmat erinomaisia alivoimalla. 

Hyökkäykseen on saatu uutta väriä kahden mainittavan nimen verran: Maksim Karpov ja Sergei Kalinin. Karpov on yksi monista Dinamo Moskovan jättäneistä pelaajista. Hän on nopea, erinomaisesti peliä lukeva ja todella pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä. Hänellä on periaatteessa kaikki eväät nousta sarjan kirkkaimpaan eliittiin, mutta kovuutta ja röyhkeyttä kaivataan peliin lisää. Hän oli Dinamon parhaita hyökkääjiä tehoilla 13+10=23. 

New Jersey Devilsistä kahden kauden jälkeen takaisin KHL:ään palannut Omsk-kasvatti Kalinin tuo kovaa työmoraalia ja luisteluvoimaa. Hänen kaltaisiaan työhevosia ovat myös Viktor Tihonov ja Jevgeni Ketov. Tihonov oli parhaimmillaan tehokas pelaaja, mutta on jäämässä nelosketjun jyräksi SKA:ssa.

Yhteenveto:

Hyökkäys on hieman heikentynyt, erityisesti Šipatšjovin jättämän aukon paikkaaminen keskikaistalla on vaikeaa. Hyökkäyskalusto on silti edelleen sarjan kahden parhaimman joukossa. Puolustus on vahvistunut jonkin verran, mutta se ei välttämättä kokonaisuudessa juuri näy, sillä puolustus oli jo ennestään timanttinen.

Saadaanko kaikki pelaajat pidettyä tyytyväisinä, kun maajoukkuetason pelaajia joudutaan pyörittämään rotaatiossa? Venäjän maajoukkuettakin valmentava kolminkertainen Gagarin Cup -voittaja Olegs Znaroks on osoittanut olevansa melkoinen velho päävalmentajana. Uudistuneen ja vahvistuneen TsSKA:n ohella SKA on karussa muilta. 

Znaroksilla on käsissään joukkue, joka on kahden suurimman mestarisuosikin joukossa kahdesta tähtihyökkääjän menetyksestä huolimatta. Iso osa SKA:n joukkueesta pelannee olympialaisissa, kun NHL-pelaajat eivät kisoihin ole osallistumassa. Rahaa seuralla on kuin roskaa, jos on tarve vahvistaa joukkuetta.

Arvio: Lähtee lähes samalta viivalta TsSKA:n kanssa suurimpina suosikkeina mestaruustaisteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle