Torpedo Nižni Novgorod - Isot muutokset kaksiteräinen miekka

KHL / Artikkeli
Kurkunleikkauseleillään kohahduttanut Peteris Skudra jatkaa edelleen Torpedon puikoissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Pudotuspelien avauskierroksella Dynamo Moskovalle lukemin 1-4 taipunut Torpedo on kokenut valtavan muodonmuutoksen, sillä vain kourallinen joukkueen runkopelaajista jatkaa tulevalla kaudella seurassa. Torpedo on viime vuosina noussut joukkueeksi, joka on pystynyt taistelemaan kotiedusta pudotuspeleihin. Lähteekö suunta nousuun vai laskuun valtavien muutosten jälkeen?

Denis Paršin - Vladimir Galuzin - Kaspars Daugavins (LAT)
Gennadi Stoljarov - Jan Mursak (SLO) - Ziga Jeglic (SLO)
Aleksei Potapov - Kirill Rasskazov - Mihail Žukov
Jevgeni Mozer - Jevgeni Gratšjov - Vjatšeslav Kuljomin

Tomas Kundratek (CZE) - Grigori Želdakov
Renat Mamašev - Sam Lofquist (USA)
Mihail Grigorjev - Artjom Aljajev

Stanislav Galimov
Ivan Lisutin

Päävalmentaja: Peteris Skudra (LAT)

Viidettä kauttaan Torpedon päävalmentajana aloittava entinen NHL-maalivahti Peteris Skudra, 44, on luonut seuralle hyvin tunnistettavan pelillisen identiteetin. Torpedo on tullut tunnetuksi Skudran aikakaudella fyysisenä, ilkeänä, likaisena, suoraviivaisena, röyhkeänä, periksiantamattomana ja todella kaksinkamppailuvoimaisena joukkueena.

Viiden ensimmäisen KHL-kautensa aikana kahdesti pudotuspeleihin edennyt seura on onnistunut selviytymään pudotuspeleihin neljä kertaa putkeen - aina Skudran komennossa. On hyvin epätodennäköistä, että pudotuspeliputki tulisi päättymään tällä kaudella, vaikka valtavissa muutoksissa on riskinsä. Nižni Novgorodissa janotaan enemmän kuin paikkaa konferenssivälierissä. 

Maalilla pelasi viime kaudella neljä eri maalivahtia, joista kolme eniten pelannutta on poistunut seurasta. Selkeänä ykkösmaalivahtina seuraa kahden edellisen kauden ajan kantaneen Ilja Proskurjakovin ura jatkuu Länsi-Siperiassa, Jugra Hanti-Mansijskissa. Proskurjakov on hyvä maalivahti, mutta ei kuitenkaan aivan sarjan terävintä kärkeä.

Ykkösvahdin paikkaa pedataan Ak Barsia ja TsSKA:ta viime vuosina edustaneelle 29-vuotiaalle Stanislav Galimoville. Kaksinkertainen KHL-mestari tuskin merkittävästi muuttaa maalivahtipelin tasoa. Galimovia kirittämään saapui Avtomobilistista vuoden verran vanhempi Ivan Lisutin, joka on pääosin mittavan KHL-uransa pyörinyt keskikastin tai pienten seurojen kakkosmaalivahtina.

Torpedon puolustuksen valtavista muutoksista kertoo jotain, että runkosarjassa seitsemästä eniten vastuuta saaneesta puolustajasta jatkaa vain Jugrasta kesken kauden hankittu Grigori Želdakov, 25, joka oli Jugran ykköspakki. Želdakov on juuri Torpedon näköinen puolustaja: vahva kaksinkamppailija, fyysinen ja melko hyvä kiekollisenakin.

Taiturimaista Kirill Koltsovia hieman kooltaan ja pelitavaltaan muistuttava Artjom Aljajev, 22, oli toissa kaudella erinomainen hyökkäyssuuntaan, mutta kehitys on ottanut takapakkia. Pienikokoinen ja kevytrakenteinen Aljajev loistaa luistelullaan ja kiekollisilla taidoillaan erityisesti ylivoimalla.

Puolustuksen uusia runkopelaajia ovat Slovan Bratislavasta saapunut hyvin kahteen suuntaan pelaava Tomas Kundratek, pakkien pistepörssin Neftehimikissä kaudella 2012-13 voittanut konkari Renat Mamašev, Avangardista saapunut vanha tuttu Mihail Grigorjev ja TsSKA:ssa ylimääräiseksi jäänyt isokokoinen Andrei Jermakov.

Ylivoimapelistä joukkueelta puuttui tehopakki, kun Aljajev alisuoritti, eikä SaiPasta hankittu ja seurassa jatkava Sam Lofquist tai muutkaan osoittautuneet varsinaiseksi pelotteiksi. Tuota aluetta on koitettu vahvistaa, että joukkueen sarjan ylivoimaprosentti, joka oli viime kaudella kuudenneksi huonoin, näyttäisi jatkossa paremmalta.

Mamašev ei ole enää hyökkäyspäässä samanlainen peloite kuin aikanaan, mutta on viivalle hyvä vahvistus. Kundratekin pitäisi olla hieman paranneltu versio Lofquistista. Suurimmat odotukset voidaan kuitenkin ladata Aljajeviin, joka on näyttänyt, että hän pystyy loistamaan kiekollisena.

Hyökkäystä on uusittu enimmäkseen keskimmäisten ketjujen osalta. Skudran ehdottomia luottomiehiä ovat 47 peliin tehot 10+22=32 tehnyt Kaspars Daugavins ja tärkeä sentteri Vladimir Galuzin. Galuzinista löytyy rottamainen puolikin, mikä tulee erityisesti pudotuspeleissä esille. 

Seuran viime kauden nimekkäimmät pelaajat, lähes 600 peliä NHL:ssä pelannut Aleksandr Frolov ja todellinen taiteilijasielu Nikolai Žerdev jättivät Nižni Novgorodin taakseen. Sisäisen pistepörssin voittanut sentteri Dmitri Sjomin ja joukkueen paras maalintekijä Carter Ashton lähtivät myös. Iso liuta muitakin hyökkääjiä poistui kesän aikana. Mainittu nelikko oli Daugavinsin ja Galuzinin ohella hyökkäyspään tehopelaajia.

Torpedossa luotetaan jatkossa Slovenian maajoukkueen kantaviin voimiin, kun TsSKA:sta saapui korkealla taitotasolla varustettu Jan Mursak, jonka työmoraali ja alivoimaosaaminen on huippuluokkaa. Mariborin oma poika kärsi loukkaantumisesta, mutta takoi 33 peliin tehot 7+13=20. Slovan Bratislavassa kolme vahvaa kautta pelannut ovela Ziga Jeglic tuo Mursakin kanssa raikkaan tuulahduksen Skudran palettiin.

Toissa kaudelta tuttu Valko-Venäjän maajoukkueen tähtihyökkääjä Sergei Kostitsin palasi Minskistä takaisin. Hän on lähtökohtaisesti pelaaja, jonka voisi olettaa joutuvan Skudran kanssa ongelmiin, sillä Kostitsin ei ole koskaan tunnettu loistavasta ja periksiantamattomasta asenteestaan. Hän kuitenkin pelasi hyvin toissa kaudella seuran riveissä.

Hyökkäyksen todellinen jokerikortti on 56 pistettä ja 25 maalia kaudella 2014-15 Avangardille iskenyt huipputaitava Denis Paršin, joka on Torpedon lisäksi aiemmin KHL-urallaan edustanut vain suurseuroista TsSKA:ta, Avangardia ja Salavatia. Salavatista saapuneella Paršinilla on alla vaikeahko kausi. Laitahyökkääjän potentiaali on kuitenkin valtava. Neftehimikin sisäisen pistepörssin toissa kaudella voittaneella Mihail Žukovilla on Paršinin tavoin alla alakanttiin mennyt kausi.

Neftehimikin viime kauden kapteeni Gennadi Stoljarov takoi 32 peliin tehot 5+15=20 siirryttyään kesken kauden TsSKA:sta. Hän on Dmitri Kvartalnovin aikaisen TsSKA:n tyypillinen periksiantamaton ja mielettömällä työmoraalilla pelaava pelaaja. Kovasta työmoraalistaan tunnetut kapteeni Aleksei Potapov, Jevgeni Mozer ja isokokoinen Jevgeni Gratšjov jatkavat.

Yhteenveto:

Seurassa on selkeästi kiinnitetty huomiota murheita aiheuttaneeseen ylivoimapeliin, johon pitäisi olla ainakin paremmat viivapelaajat. Alivoimapeli joukkueella oli hyvää luokkaa, eikä se tuskin joukkueen ongelmaksi Skudran alaisuudessa muodostu jatkossakaan. Torpedo on Skudran alaisuudessa yksi fyysisimmistä ja ilkeimmistä joukkueista, eikä sen pitäisi muuttua isosta vaihtuvuudesta huolimatta.

Materiaali on selkeästi edelleen pudotuspeleihin riittävällä tasolla. Taistelee vahvasti jälleen kotiedusta. Isot muutokset ovat kaksiteräinen miekka, joka varsinkin alkukaudesta voi näkyä pelissä. Muutokset ovat mielenkiintoisia, ehkä jopa kokonaisuutta hienoisesti parantavia. 

Torpedolla on Lofquistin jatkosopimuksen jälkeen kuusi ulkomaalaisvahvistusta, kun venäläisseuroilla saa KHL:ssä olla vain viisi pelaavassa kokokoonpanossa. Joko joku ulkomaalainen laitetaan ulos tai sitten Torpedo kierrättää heitä. 

Arvio: Taistelee tiukasti kotiedusta. Läntisen konferenssin kuudes sija paranee niukasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle