TsSKA Moskova - Runkosarjan hallitsija janoaa mestarin paikalle

KHL / Artikkeli
Onko vasta 20-vuotias Kirill Kaprizov jo TsSKA:n paras hyökkääjä?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kolme kertaa peräkkäin runkosarjan päävalmentaja Dmitri Kvartalnovin alaisuudessa voittanut seura on tehnyt suuria muutoksia. Seurahistorian ensimmäistä Gagarin Cupin voittoa ei tullut erinomaisesta runkosarjamenestyksestä huolimatta Kvartalnovin alaisuudessa. Hänen tilalleen nostettiin seuran apuvalmentaja Igor Nikitin.

Kirill Petrov - Aleksandr Popov - Anton Burdasov
Kirill Kaprizov - Maksim Šalunov - Sergei Šumakov
Roman Ljubimov - Konstantin Okulov - Mihail Grigorenko
Valeri Nitšuškin - Sergei Andronov - Ivan Telegin

Mat Robinson (CAN) - Aleksei Martšenko
Nikita Nesterov - Bogdan Kiselevitš
Igor Ožiganov - Mihail Naumenkov

Ilja Sorokin
Lars Johansson (SWE)

Päävalmentaja: Igor Nikitin

Mestaruus on kiertänyt runkosarjan hallitsijaa. Euroopan historian menestynein jääkiekkoseura janoaa paluuta valtaistuimelle - mestarin paikalle.

TsSKA lähti pudotuspeleihin kolmatta kertaa peräkkäin runkosarjan voittajana. Avauskierroksella kaatui Jokerit puhtaasti 4-0, mutta noutaja tuli konferenssivälierissä erinomaisesti pelannutta Lokomotivia vastaan voitoin 2-4.

Hurjaan pelitempoon, tasaiseen neljän ketjun peluutukseen ja äärimmäisen kurinalaiseen viisikkopeliin pelinsä perustanut TsSKA vei vastustajilta ajan ja tilan pois. Nikitinin antamien lausuntojen mukaan hän haluaa muuttaa konemaista pelitapaa luovempaan suuntaan ja antaa enemmän tilaa yksilötaidolle. TsSKA:ta vastaan monella joukkueella on ollut suuria vaikeuksia viime vuosina päästä A-luokan maalintekosektoreille.

Nikitinin alaisuudessa seura ei hävinnyt ainuttakaan kahdeksasta harjoitusottelusta. Harjoituspelien maalisuhde oli kiitettävä 30 - 7, vaikka vastustajien taso ei ollut kovin kummoinen. Neljästi oma maali pysyi puhtaana. Pelitavan muuttaminen konemaisesta jauhamisesta ei välttämättä tapahdu sormia napsauttamalla, mutta pelaajamateriaali tukee pelitavan muutosta luovempaan suuntaan.

Rosteriin on tehty kesän aikana valtavia muutoksia, minkä myötä TsSKA:lla saattaa olla jalkeilla materiaalilta jopa KHL-historiansa paras joukkue. Joukkue on vahvistunut monella mittarilla. Aleksandr Radulovin kaltaista tähteä ei ole, mutta huippupelaajia riittää helposti neljään ketjuun asti.

Mainittavimmat menetykset olivat paljon loukkaantumisista kärsinyt huippuluokan ranskalaissentteri Stephane Da Costa, Slovenian maajoukkueen kantaviin voimiin kuuluva Jan Mursak, kova maalintekijä Dmitri Kugrišev ja Maksim Mamin. Metallurg Magnitogorsk vei puolustuksen kivijalasta kapteeni Denis Denisovin.

Hiljattain 22 vuotta täyttänyt Ilja Sorokin on kenties koko sarjan paras maalivahti, ainakin kolmen parhaimman joukossa. Sorokin pystyisi todennäköisesti pelaamaan jo NHL:ssä ykkösmaalivahtina, mutta New York Islandersin varauksella on vielä kolme vuotta sopimusta jäljellä. Nuoren huippulahjakkuuden otteista huokuu varmuus ja valtava luotto omiin taitoihin. Hänen torjuntaprosenttinsa 39 ottelussa oli 92,9.

TsSKA hankki kakkosmaalivahtina toimineen Viktor Fasthin tilalle ruotsalaisvahti Lars Johanssonin, joka johdatti toissa kaudella Frölundan SHL:n mestariksi - ja valittiin sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Hän pelasi menneen kauden AHL:ssä. Kakkosmaalivahdin tason ei pitäisi ainakaan heikentyä.

Denisovin, Aleksandr Kutuzovin ja kovaotteisen Grigori Paninin tilalle on hankittu neljä nimekästä vahvistusta. Kuzutov ja Panin eivät kuuluneet tärkeimpiin pakkeihin Denisovin tavoin. Dinamo Moskovasta saapui erinomainen kahden suunnan puolustaja Mat Robinson. Varsin pienikokoisella  ja tehokkaalla kanadalaisella on erinomaiset kiekolliset taidot. Hän pelaa uhrautuvasti ja on hyvä puolustamaan.

TsSKA hankki kaksi puolustajaa NHL:stä, kun Montrealista saapui kiekollinen puolustaja Nikita Nesterov, 24, ja Torontosta Aleksei Martšenko, 25. Molemmat esiintyivät viime kaudella kahdessa eri NHL-seurassa. Kaksikkoon kohdistuvat suuret odotukset, mutta puolustuksen erinomaisesta laadusta kertoo, että he eivät erityisesti erotu siitä. 

Lokomotivin betonipuolustuksesta hankittu Mihail Pašnin on Paninin kaltainen lihanleikkaaja, mutta vielä parempi ja ahkerampi taklaaja. Pašnin on yksi sarjan fyysisimmistä puolustajista. Uusi nelikko takaa sen, että puolustuksen taso on noussut pelaajamateriaalin osalta merkittävästi. 

Jatkavista pelaajista selvästi korkeimmalla peliaikakeskiarvolla pelanneelle Bogdan Kiselevitšille, 27, on varmasti tarjolla edelleen iso rooli. Hän ei kalpene yhtään NHL-hankintojen rinnalla. Severstalin kasvatti on todella kokonaisvaltainen ja erinomaisella asenteella varustettu pakki. Kiekollisilla taidoillaan loistava Igor Ožiganov, 24, on erinomainen pelaaja erityisesti ylivoimalla. Hän teki 50 peliin tehot 8+14=22.

Puolustuksen leveydestä kertovat maajoukkueen portteja MM-tasolla kolkutteleva Mihail Naumenkov, 24, nouseva kyky Andrei Sergejev, 24, kaksikkoa pari vuotta vanhempi entinen Avangardin kärkipakki Nikita Pivtsakin ja muutamat muut laadukkaat nuoret puolustajat. 

NHL:stä seura sai hyökkäykseen kaksi vahvistusta, kun Coloradosta saapui Mihail Grigorenko, 23, ja Philadelphiasta vuoden visiitin jälkeen Roman Ljubimov, 25. Kaksikkoon kohdistuvat suuret odotukset.

TsSKA haali totutusti taas Sibirin tähtiä lähteneiden tilalle. Sibirin erittäin tehokkaasta ykkösketjusta saapuivat erinomaisella laukaisutaidolla varustetut Sergei Šumakov ja Maksim Šalunov. Heidän lisäkseen vahvan kauden pelannut todella lahjakas Konstantin Okulov, 22, vahvistaa jatkossa TsSKA:n hyökkäystä. Okulovilla on eväitä ottaa iso rooli, mutta todennäköisimmin valmennus ei uskalla tai pysty antamaan isoa ruutua.

Tehot 17+11=28 iskeneellä Okulovilla on eväitä nousta tulevaisuudessa KHL:ssä tähtikategorian pelaajaksi. 24-vuotiaat Šumakov ja Šalunov takoivat kumpainenkin 37 pistettä Sibirille, joilla he miehittävät seuran sisäisen pistepörssin kärkipaikat. Kolmikosta kaikilla on eväät olemassa NHL:ään asti. 

Hyökkäys vahvistui vielä kahdella huippuhankinnalla, kun 49 peliin Salavatissa tehot 22+20=42 iskenyt huipputaitava Kirill Kaprizov, 20, ja kovana maalintekijänä tunnettu Anton Burdasov saapuivat seuraan. Kaprizov loisti Linus Omarkin tutkaparina Ufassa. Hän voitti nuorten MM-kisojen pistepörssin talvella. Kovana maalintekijänä tunnettu Burdasov teki Avangardissa 35 peliin 17+8=25.

Hyökkäyksen kantaviin voimiin kuuluvat vuoden päästä takaisin Dallas Starsin riveihin siirtyvä väkivahva ja taitava Valeri Nitšuškin sekä kevään MM-kisoissa samassa ketjussa pelanneet Sergei Andronov ja Ivan Telegin, jotka tuovat valtavasti työmoraalia ja periksiantamattomuutta. Alivoimalla kenties sarjan parhaan kaksikon Andronov - Telegin kohdalla unohtuu, että he ovat vaarallisia kavereita kiekollisinakin. Telegin painaa maalille kuin höyryjuna kerta toisensa jälkeen. 

Tehoilla 20+17=37 joukkueen maali- ja pistepörssin voittanut Kirill Petrov, ykkössentterinä pelannut Aleksandr Popov, kovana maalintekijänä KHL:ssä tunnettu Geoff Platt ja Greg Scott jatkavat joukkueessa. Nuorista Andrei Svetlakov, 21, hakee paikkaa kokoonpanosta. Hän on jo väläytellyt erinomaisia taitojaan TsSKA:n paidassa. Kovia nimiä tulee jäämään iso liuta pelistä toiseen katsomon puolelle.

Yhteenveto:

TsSKA:n materiaalin syvyys ja laatu alkaa olemaan SKA:n tasolla. Maalivahtikaksikko on puhdasta kultaa, jonka varaan voi laskea paljon. Sarjan kenties paras maalivahti Sorokin tottui kannattelemaan kasvattiseurassaan Metallurg Novokuznetskissa joukkuetta aikanaan yksinään.

Puolustusta ja hyökkäystä on vahvistettu entisestään, joten paperilla palat vaikuttavat olevan kohdallaan. Sentteriosastolle riittää tarjontaa. Harjoituspeleissä vakuuttavasti esiintyneelle Okuloville pitäisi uskaltaa antaa iso näyttöpaikka, vaikka hän ei lähtökohtaisesti ole kolmen parhaimman sentterin joukossa. Nuori mies teki Sibirissä ihmeitä menneellä kaudella.

Paljon jäähyjä Kvartalnovin pelitavalla ottanut TsSKA oli ali- ja ylivoimalla vain sarjan keskikastia. Alivoimalla joukkueen pitäisi olla sarjan eliittiä näillä pelaajilla. Ylivoimalle on tullut rutkasti laatua lisää.

Apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi nostettu Nikitin on varmasti poiminut Kvartalnovilta oppeja omaan pelikirjaansa, mikä voi vihdoin tuoda Moskovaan kauan kaivatun Gagarin Cupin. Hänellä voi tulla ongelmia pitää tähtiä vilisevä joukkue tyytyväisenä, sillä osa kovista nimistä jää auttamatta pienelle vastuulle ja ilman ylivoima-aikaa. Miten onnistuu mahdollinen pelitavan muuttaminen?

TsSKA:n pitäisi olla edelleen erittäin vahva maalien edustoilla ja kaksinkamppailuissa. Seura saa kokoon neljä ykkösketjua - niin tasaisen kova sen materiaali on. Nikitinin alaisuudessa peluutus pysynee varsin tasaisena.

Lokomotivin ohella TsSKA on keski-iältään sarjan nuorin joukkue. Nuori ja nälkäinen joukkue on valmis ottamaan viimeisen askeleen kohti Gagarin Cupia.

Arvio: Taistelee SKA:n kanssa läntisen konferenssin ja runkosarjan voitosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle