HK Sotši - Olympiakaupungin ylpeys uudistui rajusti

KHL / Artikkeli
Sotšin maalilla kiekkoja nappailee Venäjän maajoukkuepaidastakin tuttu Konstantin Barulin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Sotšin talviolympialaisista muistettavan, KHL:n eteläisimmän kaupungin joukkue HK Sotši pelaa kotiottelunsa olympialaista tutulla jääkiekkoareenalla. Huippumenestys KHL:ssä on karttanut seuraa sen kolmivuotisen historian ajan, mutta odotuksiin nähden menestys on ollut hyvää tasoa. Niukasti pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa jäänyt Sotši janoaa paluuta pudotuspeleihin rajusti uudistuneella joukkueella.

Ryan Garbutt (CAN) - Sean Collins (CAN) - Simon Önerud (SWE)
Jevgeni Lapenkov - Aleksei Tsvetkov - Casey Wellman (USA)
Andrei Ivanov - Eric O'Dell (CAN) - Igor Zahartšuk
Dmitri Maltsev - Nikita Totšitski - Pavel Padakin

Juri Aleksandrov - Nikita Štšitov
Mihail Mamkin - Andrei Šefer
Ruslan Pedan - Vadim Homitski

Konstantin Barulin
Dmitri Šikin

Päävalmentaja: Sergei Zubov

Hyvää työtä seuran päävalmentajan paikalla kolmen kauden ajan tehnyt Vjatšeslav Butsajev teki tilaa uudelle hankinnalle. SKA:n päävalmentajaksi kesken toissa kauden apuvalmentajan paikalta noussut Sergei Zubov aiheutti suuren kohun kauden 2015-16 pudotuspeleissä, kun hän pudotti Ilja Kovaltšukin tylysti kokoonpanosta, joka oli hänen mukaansa joukkueen etujen mukaista. Kausi päättyi konferenssifinaaleissa tylysti 0-4 lukemin TsSKA:ta vastaan, mutta Zubov ainakin osoitti, että hän uskaltaa tehdä isoja peliliikkeitä.

Kymmenestä tehokkaimmasta pelaajasta on lähtenyt peräti kahdeksan. Kovin menestys oli ruotsalaisvirtuoosi Andre Peterssonin siirtyminen Siperiaan, Avangardiin. Seuraa sen historian ensimmäisestä ottelusta lähtien edustanut laitahyökkääjä oli dominoiva pelaaja.

Sisäisen pistepörssin kärkikolmikosta poistuvat myös Ilja Krikunov ja Andrei Kostitsin. Kaksi kärkiketjua poistuivat lähes kokonaisuudessaan. Seurassa jatkavista hyökkääjistä kanadalaissentteri Eric O'Dell ja Ivan Zahartšuk ovat kovimmat tekijät.

Neljästä eniten vastuuta saaneesta puolustajasta lähti kolme, heistä kovin menetys oli Peterssonin maanmiehen Oscar Fantenbergin siirtyminen Los Angeles Kingsin organisaatioon. Fantenberg on todella kokonaisvaltainen puolustaja, joten hänen korvaamisensa on vaikeaa. Renat Mamašev ja Aleksei Pepeljajev olivat muut suurinta vastuuta kantaneet puolustajat, joita ei enää nähdä Sotšin riveissä.

Jari Kaarelan maalivahtivalmentajakseen palkannut seura ei tehnyt muutoksia maalivahtikaksikkoon. Selkeänä ykkösmaalivahtina jatkaa maailmanmestaruuden sekä nuorten että aikuisten MM-kisoissa kertaalleen voittanut luotettava konkari Konstantin Barulin, 32. Kakkosmaalivahdin paikka on lähtökohtaisesti pedattu pian 26 vuotta täyttävälle Dmitri Šikinille, joka saanee peliinsä uutta tasoa ja näkökulmaa Kaarelan laadukkaassa opissa.

Fantenbergin kanssa puolustuksen kärjen muodosti SKA:ta neljä kautta KHL-urallaan edustanut Juri Aleksandrov. Seurassa jatkavat tärkeistä nimistä lisäksi monipuolinen Mihail Mamkin ja Liettuassa syntynyt Venäjän kansalainen Ruslan Pedan, 22. Pedan on nouseva kyky, jonka voi olettaa ottavan vakiopaikan kokoonpanosta. Mamkin ja Pedan tuovat erityisesti puolustusosaamista ja uhrautuvaa blokkauspeliä.

Lähteneiden kärkipakkien aukkoja paikkaamaan saapui vain kaksi mainittavaa nimeä: Nikita Štšitov ja vain seitsemän ottelua Severstalissa pelannut 36-vuotias Andrei Šefer. Kahden vaisumman kauden jälkeen Štšitov palasi takaisin seuraan, jossa hän nakutti kapteenina kaudella 2014-15 peräti 31 pistettä. Štšitov on silti enemmän yleispuolustaja kuin varsinainen hyökkäävä puolustaja.

Severstalia peräti neljällätoista kaudella edustanut Šefer voi olla parhaimmillaan erinomainen vahvistus, mutta lähes kauden pelaamattomuus jättää arvoituksen hänen iskukyvystään. Hän oli ennen viime kautta Severstalin puolustuspelin kulmapala useamman kauden ajan, ja toimi joukkueen kapteenina kolmen viimeisenä kautena.

Hyökkäys on kokenut vähintään yhtä rajun muodonmuutoksen kuin puolustus. Peterssonin tasoista pelaajaa ei ole lähtökohtaisesti saatu tilalle. Elektrostalin lahjat kiekkomaailmalle, 32-vuotiaat Krikunov ja Igor Ignatuškin, olivat Sotšissa kärkipelaajia seuran kaikkien kolmen KHL-kauden ajan. Ignatuškinin panos tosin putosi viime kaudella. Ignatuškinin lisäksi lähti toinenkin kärkisentteri kanadalaisen Ben Maxwellin poistuttua.

Sotšin kannattajilla ei ole välttämättä syytä huoleen, sillä tilalle on saatu varsin pätevän tuntuisia korvaajia. Ruotsalaisväriä Peterssonin tilalle tuo HV71:ssä mestaruutta keväällä juhlinut ja runkosarjassa 37 otteluun pisteet 14+15=29 takonut monipuolinen Simon Önerud.

Hänet valittiin SHL:n pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Pystyykö Önerud nousemaan yhtä dominoivaksi pelaajaksi kuin Petersson? Petersson on huippunopea taitohyökkääjä, kun taas Önerud on pelaajaprofiililtaan enemmän voimahyökkääjä, joka laittaa kiekkoa tylyllä tahdilla verkkoon.

NHL:ssä viime vuodet pelannut ja Anaheimia viime kaudella edustanut Ryan Garbutt, 31, oli korkean profiilin hankinta. Garbuttille pesti on ensimmäinen eurosarjoissa. CHL:n maali- ja pistepörssin menneellä kaudella voittanut Frölundan sisäisen pistepörssin kolmonen, Casey Wellman vahvistaa jatkossa seuraa. Hänen ensimmäinen visiittinsä toissa kaudella KHL:ään Spartakin riveissä jäi kovin tasapaksuksi.

Chad Raun kanssa kovaa jälkeä Kunlunissa tehtaillut kiinalaisseuran ykkössentteri Sean Collins taistelee ykkösketjun paikasta Sotšissakin. Jugran selvästi paras pistemies Jevgeni Lapenkov ja kriisiseura Dynamo Moskovasta irronnut mainio sentteri Aleksei Tsvetkov, 36, ovat laatuhankintoja. Kahden Gagarin Cupin voittaja Tsvetkov tuo seuraan voittamisen kulttuuria. Hän oli Dinamon huippuvuosien kultakimpale. 

Yhteenveto:

Butsajev löysi toimivan sapluunan joukkueen suorittamiseen hyvällä tasolla. Sotši käänsi hänen alaisuudessaan peliä todella nopeasti riistetyään kiekon ja iski vastaan kuin salama. Zubov ehti nähdä monenlaista SKA:ssa apuvalmentajan tontilla ennen reilun puolen kauden mittaista pestiään päävalmentajana. Nyt testataan, onko 1068 NHL-pelissä 771 pistettä tehnyt puolustaja myös erinomainen päävalmentaja.

Maalivahtipelin taso ei varmasti ainakaan huonone Kaarelan tultua seuraan. Barulin on edelleen kova tekijä. Puolustus edessä on muuttunut merkittävästi, ehkä hienoisesti heikentynyt. Missä kunnossa on Severstal-ikoni Šefer? Alivoimapelin taso putosi erinomaisesta heikoimpaan kolmannekseen, joten siihen Zubovin joukkojen pitää saada parannusta. Ylivoimalla joukkue on ollut keskitasoa Butsajevin kausilla.

Onko Önerud Peterssonin kaltainen huippuvaarallinen hyökkääjä? SHL:n MVP pyrkii näyttämään KHL:ssä kyntensä ja täyttämään maanmiehensä valtavat saappaat. Muuten hankinnat täyttänevät lähteneiden jättämät aukot kelvollisesti, mutta se timantti, eli dominoiva pelaaja saattaa jäädä uupumaan terävimmästä kärjestä. Joukkueella on kolme varsin tasaista ja hyvää sentteriä, joista kuka tahansa voi olla ykkössentteri.

Arvio: Paljon vaihtuvuutta päävalmentajasta lähtien. Jää toistamiseen pudotuspelien ulkopuolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle