Lokomotiv Jaroslavl - Suurseura ei pärjää lännen jäteille

KHL / Artikkeli
Petri Kontiola jatkaa Lokomotivin kapellimestarina.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
KHL:n suurseuroista Lokomotiv on vahvistuneiden TsSKA:n ja Avangardin ohella vielä ilman Gagarin Cupin voittoa. Joukkueesta on lähtenyt puolen tusinaa runkopelaajaa, mutta tilalle on hankittu lähinnä nuoria ja varsin nimettömiä pelaajia. Tulijoista nimekkäin on Amurissa 13 pistettä menneellä kaudella tehnyt hyökkääjä Kirill Kapustin, jonka rooli jäänee hyvin pieneksi.

Max Talbot (CAN) - Petri Kontiola (FIN) - Brandon Kozun (CAN)
Aleksandr Polunin - Pavel Kraskovski - Jevgeni Korškov
Dmitri Lugin - Daniil Apalkov - Jegor Averin
Denis Mosaljov - Aleksandr Kadeikin - Kirill Kapustin

Jakub Nakladal (CZE) - Staffan Kronwall (SWE)
Rušan Rafikov - Ilja Ljubuškin
Pavel Koledov - Denis Osipov

Aleksandr Murigin
Aleksandr Sudnitsin

Päävalmentaja: Aleksei Kudašov

Lokomotiv pääsi läntisen konferenssin puolelta pudotuspeleihin neljänneltä sijalta. Dinamo Minsk oli täydellinen vastaantulija avauskierroksella. Konferenssivälierissä Lokomotiv pullautti tylysti ulos runkosarjan voittaneen TsSKA:n voitoin 4-2.

Konferenssifinaaleissa joukkue haastoi hyvin SKA:n, eikä 0-4 lukemat kerro koko totuutta sarjan tasaisuudesta. Lokomotiv olisi ansainnut pari voittoa, mutta onnikaan ei hymyillyt seuralle.

Kevyen tason hankinnat ovat johtaneet siihen, että Lokomotiv on paperilla heikentynyt. Tosin joukkueella on todella lahjakkaita nuoria pelaajia, joista osan kehitysaskeleet voivat olla kesän jäljiltä merkittäviä. Jaroslavlissa tehdään tunnetusti erinomaista työtä nuorten parissa, joten uusia nimiä nousee tulevalla kaudella varmasti parrasvaloihin.

Seura menetti kolme merkittävää pelaajaa: NHL:stä paikkaa hakemaan lähtenyt Andrei Loktionov, sarjan viiden ahkerimman taklaajan joukkoon kuuluva pommikone Mihail Pašnin ja MM-kisoissa keväällä esiintynyt puolustaja Vladislav Gavrikov.

Kaksi jälkimmäistä pelaajaa menivät saman konferenssin kärkijoukkueille, SKA vei Gavrikovin ja TsSKA Pašninin. Lisäksi seuran jätti hyökkääjistä taiturimainen Stanislav Tšistov ja nopea taituri Emil Galimov. Tšistov on pelannut aikanaan jopa NHL:ssä asti.

Loktionov on hyvä hyökkääjä, mutta ei kuitenkaan KHL:ssä tähtikategoriaa. Gavrikovin ja Pašninin menetykset heikentävät auttamatta puolustusta, sillä heidän jättämiään aukkoja ei ole korvattu millään tavalla.

Erityisesti fyysisyyttä lähti merkittävästi Pašninin mukana. 21-vuotias Gavrikov taas on kehittyi valtavin harppauksin viime vuosina.

Viisi nimekästä pelaajaa lähti. Yksikään tilalle tulleista ei taida olla edes heikoimman lähtijän tasolla.

Lokomotiv laskee paljon nuorison varaan

Maalivahtikalusto on pysynyt viime kaudelta tuttuna. Toissa kaudella 34 otteluun käsittämättömät 13 nollapeliä pelannut Aleksei Murigin pitää hallussaan tuolla yhden kauden nollapeliennätystä, vaikka hän pelasi vain noin 57 prosenttia kauden otteluista.

Viime kauden pudotuspeleissä Murigin pelasi ottelut suunnilleen puoliksi Neftehimikissä kaudella 2013-14 pinnalle nousseen Aleksandr Sudnitsinin kanssa, joka on osoittanut olevansa hyvä maalivahti, ajoittain jopa erinomainen.

Puolustus on kovista menetyksistä huolimatta edelleen erinomainen. Ulkomaalaisvahvistukset Staffan Kronwall ja Jakub Nakladal luovat erittäin tukevan perustan. Kapteeni Kronwall on äärimmäisen hyvä johtaja, jonka merkitystä nuorehkolle puolustukselle ei ole syytä vähätellä. 

Kesken kauden NHL:stä hankittu Nakladal osoittautui huippuhankinnaksi. Kovaa laukova Nakladal kantoi pudotuspeleissä isoa roolia ylivoimalla ja pelasi kokonaisvaltaisesti erinomaista jääkiekkoa.

Kärkiparia täydentävät kovaa pelaava Ilja Ljubuškin, 23, sekä 22-vuotiaat Pavel Koledov ja Rušan Rafikov. Ljubuškin tunnetaan kovista taklauksistaan ja erinomaisesta kaksinkamppailuvoimastaan, mutta vähemmän hyvästä luistelutaidostaan. Rafikov on kehittynyt selkeästi viime vuosina ja saattaa nousta puolustuksen kärkinelikkoon. Hän on erinomainen luistelija ja vahva kiekollisena. Kolmikko on menossa urallaan edelleen kovaa vauhtia eteenpäin.

Lokomotivin puolustus ei kestä syvyysvertailua SKA:n ja TsSKA:n kanssa, eikä terävin kärkikään ole riittävän tasokas. Puolustus on silti edelleen erinomainen. Joukkue osaa puolustaa viisikkona erinomaisesti, mikä nähtiin pudotuspeleissä SKA:ta vastaan. 

Hyökkäys nojannee vahvasti kahteen ketjuun, Petri Kontiolan johtamaan ulkomaalaisketjuun sekä pudotuspeleissä muun muassa SKA:ta vastaan ennakkoluulottomasti pelanneeseen nuorisoketjuun - trioon joka pelasi Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven tähdittämiä pikkuleijonia vastaan nuorten MM-finaalissa toissa talvena.

Kontiola oli pudotuspeleissä edellä mainitun ulkomaalaisketjun kapellimestari. Hänen laidoillaan viilettivät Jokereistakin tuttu maalinsylkijä Brandon Kozun ja Stanley Cupin Pittsburgh Penguinsille vuonna 2009 sinetöineen ratkaisumaalin tehnyt Max Talbot. Kolmikkoon kääntyvät rautatieläisten suurimmat odotukset, kun Lokomotiv lähtee selkeänä altavastaajana mestaruustaisteluun.

Entä mihin pystyvät Lokomotivin supernuoret? Pavel Kraskovskin, 20, laidoilla ovat jo parin kauden ajan pääosin viilettäneet Jegor Korškov, 21, ja Aleksandr Polunin, 20. Kahden ensin mainitun tie vienee jossain vaiheessa NHL:ään, mahdollisesti myös Poluninin. Heidän esityksensä pudotuspeleissä olivat SKA:ta vastaan ajoittain erinomaisia ja todella ennakkoluulottomia, joten kolmikolta on lupa odottaa paljon tällä kaudella.

Kraskovski on nuorisoketjun aivot. Hän on todella taitava, vahva, hyvä kiekonsuojaaja, yllätyksellinen ja röyhkeästi maalille ajava sentteri. Kraskovskin pelinluku- ja syöttötaito ovat jo nyt korkealla tasolla. Hän ei roiski kiekkoa paineistettunakaan, mikä nähtiin pudotuspeleissä SKA:ta vastaan. Nuori mies uskaltaa pelata, eikä arkaile suuria tähtiäkään vastaan.

Kraskovskin tavoin ketjun toisella laidalla viilettävä Korškov on 193 senttiä pitkä. Korškov on taitava, vahva ja hyvä kiekonsuojaaja. Ketjun kolmas lenkki on lähes 20 senttiä kaksikkoa lyhyempi Polunin. Hän on todellinen polkukone, energiapommi ja käsistään taitava pelaaja. Tulevalla kaudella ketjulta voidaan nähdä jotain hyvin kaunista. Viime kausi nostatti odotukset kohti taivasta.

Toissa kaudella joukkueen sisäisen pistepörssin 43 pisteellä voittanut Daniil Apalkov, röyhkeä ja työteliäs Jegor Averin, hyvä maalintekijä Dmitri Lugin ja entinen Dinamo Moskovan mestaruusjunan luottohevonen Denis Mosaljov ovat kaikki pelaajia, jotka pystyvät tekemään kovaa tulosta hyökkäyspäässä. Kahden kärkiketjun takaa löytyy ratkaisutaitoa, tosin toissa kauden sisäisen pistepörssin kärkikaksikko Apalkov ja Averin pelasivat kauden selvästi alle odotusten.

Yhteenveto:

Päävalmentajana jatkava Aleksei Kudašov on löytänyt toimivan pelitavan joukkueelleen. Lokomotiv osaa puolustaa viisikkona erinomaisesti, kenties jopa sarjan parhaiten. Joukkue on muuttunut vain vähän, joten yhtenäinen sävel pitäisi löytyä nopeammin kuin täydellisen muodonmuutoksen jäljiltä. Pelaajia on ollut lähinnä menopuolella.

Maalivahtikaksikko on erinomainen. Puolustuksessa on Gavrikovin ja Pašninin jättämät isot aukot, joihin nuorten pelaajien odotetaan ilmeisesti nousevan. Hyökkäys on heikentynyt hieman, mutta oikeastaan Jaroslavlissa kaivataan vain Loktionovia. Uudet hankinnat ovat nimettömiä pelaajia tällä tasolla, osa heistä on paluumuuttajia ja osa omia kasvatteja.

Kiekkohullun Jaroslavlin kaupungin joukkue Lokomotiv ei ole lähtökohtaisesti viime kauden tasolla, mutta pelaajistossa on suuri määrä nuorta lahjakkuutta. Koska yhtään merkittävää hankintaa ei ole tehty, heidän isojen kehitysaskeliensa varaan lasketaan paljon.

Seura tunnetaan mainiosta työstään nuorten pelaajien kanssa. Lähteneet pelaajat seura pystyi päästämään heikentymättä merkittävästi, vaikka kovia nimiä lähti.

Nuoret ovat valmiita ottamaan seuraavan askeleen. Paperilla menetykset tuntuvat suuremmilta kuin ne kentällä näyttävät. Nuorissa on paljon voimaa.

Arvio: Lokomotiv ottaa jälleen kotiedun pudotuspeleihin. Jää läntisen konferenssin kärkikaksikon taakse. Janoaa historiansa ensimmäistä Gagarin Cupin voittoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle