Uutta: Liigan jäähymäärät ovat pudonneet rajusti mestaruustaiston tiivistyessä

LIIGA / Artikkeli
Jäähypenkki ei ole kulunut Kärppien ja HPK:n välisessä finaalisarjassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärppien ja HPK:n välisessä finaalisarjassa on tuomittu muihin playoff-sarjoihin verrattuna poikkeuksellisen vähän rangaistuksia. Jäähymäärät ovat myös pudonneet radikaalisti sarjan edetessä.

Jääkiekkokeskustelussa törmää usein väitteisiin, joiden mukaan pudotuspelien tuomarilinja eroaa radikaalisti runkosarjaotteluiden linjasta. Yleisö kiittelee monesti, kuinka playoffeissa saa vielä nykyäänkin kamppailla ja pelata kovaa. Toisaalta tämän kevään finaalisarjan aikana on myös harmiteltu, etteivät tuomarit jostain syystä vihellä pilliinsä, vaikka aiheita rangaistuksille olisikin. Vilkaistaan seuraavaksi hieman tilastoja ja katsotaan, missä määrin playoff-kiekko eroaa runkosarjasta jäähymäärän osalta.

Kun tarkastellaan vain finaalisarjan kolmea viimeisintä ottelua, on niissä tuomittu peliä kohden ainoastaan 2,67 rangaistusta

Kauden 2018-2019 runkosarjassa tuomittiin keskimäärin 7,95 rangaistusta ottelua kohden. Kun vastaava luku lasketaan tämän kevään pudotuspeliotteluista ennen finaaleja, saadaan tulokseksi 9,13 rangaistusta per ottelu. Tällä kaudella pudotuspeleissä jäähyjä on siis vihelletty ahkerammin kuin runkosarjassa.

Kärppien ja HPK:n välinen finaalisarja poikkeaa tästä trendistä kuitenkin hyvin selvästi. Tasaisessa finaalisarjassa on vihelletty vain 6,50 rangaistusta ottelua kohden. Luku on siis selvästi alhaisempi kuin runkosarjassa tai muissa playoff-sarjoissa. Kun tarkastellaan vain finaalisarjan kolmea viimeisintä ottelua, on niissä tuomittu peliä kohden ainoastaan 2,67 rangaistusta. Tässä kohtaa voidaan puhua jo hyvin radikaalista muutoksesta.

Tarkastellaan vielä erikseen pelkkiä kahden minuutin jäähyjä. Runkosarjassa ottelua kohden tuomittiin keskimäärin 7,38 kahden minuutin rangaistusta. Vastaava luku on pudotuspeleissä ennen finaaleja 8,37; finaalisarjassa 5,83 ja kolmessa viimeisimmässä finaaliottelussa 2,67. 

Luvuissa näkyy sama trendi kuin jäähyjen kokonaismäärissä ottelua kohti. Erityisesti kolme viimeisintä finaaliottelua erottuvat selvästi joukosta. Kärppien supertähti Jussi Jokinen nosti juuri kolme viimeistä finaaliottelua esiin Jatkoajan haastattelussa torstaina kuudennen osaottelun jälkeen. 

Muutokset jäähymäärissä eivät johdu välttämättä pelkästään tuomarilinjasta. On selvää, että panosten kasvaessa joukkueet alkavat pelata entistä tarkemmin ja järkevämmin. Kun yksikin rangaistus voi ratkaista Kanada-maljan kohtalon, putoaa "turhien kakkosten" määrä varmasti minimiin. Toisaalta joukkueet kamppailevat jokaisessa playoff-ottelussa veren maku suussa, mikä tekee pelistä kovempaa ja saattaa osaltaan nostaa rangaistusten määrää.

Kovemmat panokset saattavat kuitenkin vaikuttaa psykologisesti myös tuomareihin. Tuomaristolla on hartioillaan suuri paine olla ratkaisematta mestaruutta heppoisella vihellyksellä, mikä saattaa johtaa liiankin sallivaan tuomarilinjaan. Herääkin kysymys, mikäli kolme viimeisintä finaaliottelua olisivat olleet runkosarjapelejä, olisiko näiden otteluiden jäähykeskiarvo korkeampi.

Upea finaalisarja ratkeaa huomenna Oulun Raksilassa. Toivottavasti tuomaristo uskaltaa karsia selkeät rikkeet pois, jolloin jännittävä Liiga-kevät saisi arvoisensa päätöksen.

Juttua muokattu 19:23, lisätty kahden minuutin jäähyjen ottelukohtaiset keskiarvot.

» Lähetä palautetta toimitukselle