Tuukka Rask teki paluun huipputasolle kauden tärkeimmillä hetkillä − Bruins-vahti on vahva ehdokas pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask on maailman paras maalivahti kauden tärkeimmällä hetkellä.
Kuva © Getty Images
Tuukka Rask on pelannut ilmiömäiset pudotuspelit ja hyvien otteiden jatkuessa hänellä on mahdollisuus voittaa ensimmäisenä suomalaisena Conn Smythe -palkinto.

Tuukka Rask voitti Vezina Trophyn kaudella 2013−14, ja sen jälkeen Raskin torjuntatilastot ovat olleet laskusuhdanteessa. Rask on viime kausina ollut edelleen yksi NHL:n huippumaalivahdeista, mutta Vezina-kauden kaltaista dominanssia ei olla nähty.

Täksi kaudeksi Boston Bruins hankki Raskin aisapariksi Jaroslav Halakin, joka pelasi runkosarjasta noin puolet. Tämä on vähentänyt Raskin työtaakkaa ja nyt levänneen Raskin otteista on saatu nauttia pudotuspeleissä.

Rask loistaa maalivahtitilastoissa

Raskin otteet ovat olleet niin hyviä, että osa pohjoisamerikkalaisesta kiekkomediasta näkee Raskin vahvana ehdokkaana voittamaan Conn Smythe -palkinnon, joka jaetaan pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle. Vuodesta 2000 lähtien Conn Smythe on myönnetty maalivahdille viidesti, viimeksi Jonathan Quickille 2012.

Tilastolliseen analyysiin perehtynyt Travis Yost kirjoittaa TSN:n verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa, että jos maalivahti on voittanut Conn Smythe -palkinnon, on ollut tyypillistä, että palkinnon voittanut maalivahti on pelannut vähintään 20 ottelua ja saavuttanut suvereenit maalivahtitilastot. 

Tämän lisäksi maalivahtien Conn Smythe -vuosina kenttäpelaajissa ei yleensä ole ollut muista erottuvaa ehdokasta palkinnon saajaksi. Maalivahdit ovat siis vieneet palkinnon tasaisen pelaajamassan edestä. 

Jos tarkastellaan kahta edellä mainittua ehtoa Conn Smythe -palkinnon voittamiseen liittyen Raskin näkökulmasta, ensiksi voidaan todeta, että tilastojen valossa Rask erottuu edukseen selvästi muista pudotuspelimaalivahdeista.

Raskin tietä palkintoon helpottaa se, että käytännössä suurin osa pahimmista uhkaajista maalivahtien suhteen karsiutui jatkosta jo ennen konferenssifinaaleja. Raskin torjuntatilastot ovat huipputasolla verrattuna kolmeen muuhun jäljellä olevaan ykkösmaalivahtiin konferenssifinaaleissa.

Maalivahti Joukkue GP Sv% GAA EV Sv% PP Sv% HD Sv% (5vs5)
Tuukka Rask BOS 16 93,9 1,96 94,3 92,1 91,7
Jordan Binnington STL 16 90,4 2,67 91,7 83,0 81,1
Petr Mrazek CAR 11 89,4 2,73 91,3 80,0 84,5
Martin Jones SJS 17 90,3 2,89 91,0 84,6 79,5

GP = pelatut ottelut, Sv% = torjuntaprosentti, GAA = päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden, EV = joukkueet tasakentällisin, PP = vastustajalla ylivoima, HD Sv% = Vaarallisten laukausten (läheltä maalia) torjuntaprosentti. Tilastot: NHL.com, HD Sv% -tilasto: naturalstattrick.com

Ei ylivoimaisia ehdokkaita

Tällä hetkellä kenttäpelaajista suurimman haasteen Raskin Conn Smythe -voitolle tuo San Jose Sharksin Logan Couture, joka on tehtaillut 17 ottelussa 14+6=20 pistettä sekä puolustaja Brent Burns, joka pistetehtailun (17, 5+10=15) lisäksi on ollut todella kova puolustuspäässä. Kokonaisuutena kenttäpelaajista ei kuitenkaan ole tähän mennessä noussut esiin ketään ylivoimaista supertähteä näissä pudotuspeleissä.

Raskin tämän vuoden loistavat tilastot näyttävät hyviltä myös Bruinsin seurahistorian valossa. Raskista tuli edellisessä ottelussaan Carolina Hurricanesia vastaan seuran kolmas maalivahti, joka on yltänyt saman vuoden aikana kuuteen peräkkäiseen voittoon sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Rask myös torjui pudotuspelien vieraspeleissä 98 laukausta putkeen ennen kuin päästi maalin. Se on eniten torjuntoja peräjälkeen vieraskentällä pudotuspeleissä sitten Toronto Maple Leafsin Curtis Josephin suorituksen vuodelta 2001.

Raskilla on siis hyvät mahdollisuudet valintaan Conn Smythe -palkinnon saajaksi. Ohessa vielä makupala Raskin torjuntatyöskentelystä Bruinsin voitokkaassa ottelussa Hurricanesia vastaan konferenssifinaaleissa. 

Voitolla Bruins siirtyi ottelusarjassa 3−0-johtoon ja ensi yönä se pelaa neljännen ottelunsa Hurricanesia vastaan. Voitolla Rask pääsisi taistelemaan uransa toisesta Stanley Cup -voitosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle