Mielipide

Näkemys: Kuinka hyvä Sharks olisikaan NHL-tason ykkösmaalivahdilla

NHL / Kolumni
San Jose Sharksin hyökkäystaidot ovat erinomaiset, mutta joukkue antaa tasoitusta Martin Jonesin keskinkertaisella maalivahtipelillä.

San Jose Sharksin Logan Couture johtaa pudotuspelien maali- ja pistepörssiä. Puolustajat Brent Burns ja Erik Karlsson sekä hyökkääjät Tomas Hertl ja Timo Meier mahtuvat myös pistepörssissä seitsemän parhaan joukkoon. Ainoastaan Boston Bruinsin Brad Marchand ja David Pastrnak rikkovat Sharks-pelaajien vyöryn.

Myös joukkueena Sharks on pudotuspelien tehokkaimpia – vain Bruins on tehnyt enemmän maaleja. Maaliodottamaa ja vaarallisia maalipaikkoja Sharks on kuitenkin luonut eniten. Sharks on kahden voiton päässä Stanley Cupin finaaleista, jossa vastustajana olisi juuri Bruins.

Suurin este Sharksin menestymiselle on tolppien välissä. Martin Jones oli runkosarjassa heikoimpia ykkösmaalivahteja, ja pudotuspeleissäkin Sharks on konferenssifinaalijoukkueista päästänyt eniten maaleja. Jones puolestaan on kokonaisuutena heikoimmin suoriutunut kolmannelle pudotuspelikierrokselle yltäneistä maalivahdeista.

jos Sharks finaaleihin asti selviytyy, syö Tuukka Rask hailauman – ja erityisesti Martin Jonesin – elävältä.

Hyökkäävällä pelityylillä on riskinsä, ja Jonesia kohti on lauottu vaarallisilta maalipaikoilta vastustajiin verrattuna enemmän. Maalivahtipeli on kuitenkin Sharksin selvin heikkous. Jones ei missään nimessä ole samanlainen joukkueensa tukipilari kuin Bruinsin Tuukka Rask.

Sharksin viimeisimmässä voitossa Jones ensin päästi pari helpohkoa vetoa taakseen, mutta piti kolmannen erän torjunnoillaan joukkueen mukana pelissä. Tilannetta voisi kuvailla niin, että Sharks on pärjännyt Jonesista huolimatta – ei hänen ansiostaan.

Viime vuosien Stanley Cup -voittajia kun katsoo, huomaa, että niin Washington Capitalsin Braden Holtby kuin Pittsburgh Penguinsin Matt Murray olivat pelipaikkansa kärkeä. Sharks vahvistui kesällä tähtipuolustaja Karlssonilla ja siirtorajalla konkarihyökkääjä Gustav Nyquistilla. Maalivahtipelin heikkoudet olivat runkosarjassa vielä selvemmin näkyvissä, mutta joukkue lähti kuitenkin pudotuspeleihin epävarmalla Jonesilla.

Sharksilla on kokenut pelaajarunko – esimerkiksi kapteeni Joe Pavelski ja runkopuolustaja Marc-Édouard Vlasic ovat pelanneet koko uransa Sharksissa – täydennettynä nousevilla tähdillä, kuten Hertl ja Meier.

Joukkue varmasti haluaa voittaa Stanley Cupin erityisesti veteraanihyökkääjä Joe Thorntonille. Pelkkä halu ei kuitenkaan riitä, kun finaalivastustaja on ratkaisevalla osa-alueella huomattavasti parempi.

Sharksia voisi povata mestarisuosikiksi paremmalla maalivahtipelillä, mutta jos joukkue finaaleihin asti selviytyy, syö Rask hailauman – ja erityisesti Jonesin – elävältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös