Sopimus tuli: Coyotesin alakerta sementoitiin ruotsalaisilla − Ekman-Larsson ja Hjalmarsson kiinnitettiin muhkein palkankorotuksin

NHL / Artikkeli
Oliver Ekman-Larsson (keskellä) ja Niklas Hjalmarsson (vasemmalla) pysyvät aavikolla vielä pitkään.
Kuva © Getty Images
Ruotsalaiset tähtipuolustajat Oliver Ekman-Larsson ja Niklas Hjalmarsson solmivat uudet jatkosopimukset Arizona Coyotesin kanssa välittömästi vapaiden agenttien markkinoiden käynnistyttyä.

26-vuotiaan Oliver Ekman-Larssonin nykyisen, 5,5 miljoonan dollarin keskimääräiset vuosiansiot takaava sopimus umpeutuu tulevan kauden päätteeksi. Uusi sopimus on pituudeltaan kahdeksanvuotinen ja yhteensä 66 miljoonan dollarin arvoinen. Vuositasolla ruotsalaistähti tienaa siis keskimäärin noin 8,25 miljoonaa dollaria.

31-vuotias Niklas Hjalmarsson siirtyi viime kesänä Arizona Coyotesiin Chicago Blackhawksista, ja myös hänen nykyinen neljän miljoonan dollarin vuosittaiset tulot takaava sopimuksensa ulottuu vielä ensi kaudelle. Uusi sopimus on kaksivuotinen ja yhteisarvoltaan kymmenen miljoonaa dollaria.

NHL-toimittaja Joni Lampela otti ruotsalaiskaksikon tuoreet jatkosopimukset lähempään tarkasteluun.

Millainen historia Ekman-Larssonilla ja Hjalmarssonilla on seurassa ja NHL:ssä?

Coyotes varasi Ekman-Larssonin vuoden 2009 varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella kuudentena pelaajana. Karlskronasta lähtöisin oleva puolustaja pelasi varausvuotensa jälkeen vielä yhden kauden kotimaassaan ja suuntasi lopulta kaudeksi 2010-11 Coyotes-organisaatioon, jossa pelasi 48 NHL- ja 15 AHL-ottelua.

Ruotsalaispuolustaja vakiinnutti paikkansa NHL-kokoonpanossa kaudella 2011-12, jonka jälkeen hänen uransa lähti kovaan nousukiitoon. Seuraavan viiden kauden aikana Ekman-Larsson pelasi 367 ottelua tehden 75 maalia ja 123 syöttöpistettä. 

Kaksi viimeistä kautta ovat tosin olleet Coyotesin tähtipuolustajalle vaikeita. Kaudella 2016-17 Ekman-Larsson pelasi suuren osan kaudesta murtuneella peukalolla, ja loppukaudesta hänen äitinsä hävisi pitkän taistelun syöpää vastaan. Nämä fyysiset ja henkiset vaikeudet näkyivät myös peli-ilossa ja tehopisteissä, jotka putosivat 39:een (12+27). Menneellä kaudella ruotsalaisen tehot jäivät myös totuttua alhaisemmiksi (14+28).

Kokonaisuudessaan Ekman-Larsson on tähänastisella NHL-urallaan pelannut 576 ottelua tehoin 102+188. Yli 20 maalin kausia uralle on mahtunut kaksi kappaletta (kaudella 2014-15 23 maalia ja 2015-16 21 maalia).

Hjalmarsson on Chicago Blackhawksin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2005. Ovet Pohjois-Amerikkaan avautuivat kaudeksi 2007-08, mutta kaksi ensimmäistä kautta menivät vielä suurimmaksi osaksi AHL-seura Rockford IceHogsin riveissä.

Eksjöstä lähtöisin oleva puolustaja vakiinnutti NHL-paikkansa kaudella 2009-10, joka päättyi Chicago Blackhawksin Stanley Cup -juhliin.

Hjalmarsson oli suuressa roolissa myös Blackhawksin kahdessa seuraavassa Stanley Cup -voitossa kausina 2012-13 sekä 2014-15. Tehopisteitä ruotsalaispuolustajalle kertyi kolmen mestaruuskauden pudotuspeleissä 19 (2+17) plusmiinustilaston ollessa komeasti 25 astetta plussan puolella. 

Tehopisteitä hjalmarssonille kertyi kolmen mestaruuskauden pudotuspeleissä 19 (2+17) plusmiinustilaston ollessa komeasti 25 astetta plussan puolella. 

Konkaripuolustaja suuntasi viime kesänä Coyotesiin kaupassa, jossa Blackhawksiin siirtyivät puolustaja Connor Murphy ja hyökkääjä Laurent Dauphin. Ensimmäinen kausi aavikolla jäi vajavaiseksi loukkaantumisten takia. Hjalmarsson pelasi kauden aikana yhteensä 48 ottelua tehoin 1+8.

Puolustuspään soturina tunnettu Hjalmarsson on pelannut NHL-urallaan yhteensä 672 ottelua tehoin 24+128. Plusmiinustilasto on 106 pykälää plussan puolella. Pudotuspelejä hän on pelannut yhteensä 128 kappaletta, joissa tehopisteitä on kertynyt yhteensä 28 (2+26).

Miten nämä sopimukset asettuvat seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Coyotesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Ekman-Larssonista tulee uuden sopimuksensa myötä Coyotesin palkkakuningas ja Hjalmarssonista neljänneksi eniten tienaava pelaaja. 

Koska Coyotes on budjettijoukkue, palkkakatosta ei ole huolta. Se, miten seuran sisäinen budjetti riittää nuorten lupausten kiinnittämiseen, on asia erikseen.

Hyökkääjät Christian Dvorak, Brendan Perlini ja Lawson Crouse sekä puolustaja Jakob Chychrun tarvitsevat uudet sopimukset ensi kauden päätteeksi. Clayton Keller, Dylan Strome ja Christian Fischer puolestaan ovat samassa tilanteessa kahden vuoden kuluttua.

Edellä mainituista nuorista lupauksista näillä näkymin vain Keller ansaitsee heti tulokassopimuksensa jälkeen pitkän ja rahakkaan jatkosopimuksen. Muille on mitä luultavimmin luvassa parin vuoden pituinen "siltasopimus", jonka jälkeen on aika tarkistaa pelaajan arvo uudestaan.

Helpotusta budjettiin on myös tulossa jo ennen jatkosopimusten käynnistymistä, kun Dave Bollandin 5,5 miljoonan dollarin arvoinen sopimus ja Mike Smithin noin 1,42 miljoonan dollarin palkanpidätys poistuvat Coyotesin maksulistalta. Lisäksi Mike Ribeiron vajaan kahden miljoonan dollarin vuosittaista ulosostomaksua on jäljellä enää kahden kauden ajan.

Ekman-Larsson on ollut Ruotsin mukana voittamassa kahta viimeistä maailmanmestaruutta.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Miten vertaisit sopimuksia vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Ekman-Larssonin sopimus kulkee lähes käsi kädessä viikko sitten Washington Capitalsin kanssa kahdeksanvuotisen ja 64 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen tehneen John Carlsonin kanssa. Ruotsalaispuolustaja tienaa karvan verran viime kaudella todellisen läpimurtonsa tehnyttä 28-vuotiasta Carlsonia enemmän. 

Muita samaan linjaan asettuvia sopimuksia viimeiseltä parilta vuodelta ovat Tampa Bay Lightningin Victor Hedmanin (8 vuotta ja 7,875 miljoonaa) ja San Jose Sharksin Brent Burnsin (8 vuotta ja 8 miljoonaa) jatkosopimukset.

Hjalmarssonin osalta vertailulinjana voitaneen käyttää Detroit Red Wingsin Mike Greeniä. 32-vuotias kanadalaispuolustaja sai vastikään seuraltaan myös kaksivuotisen, mutta 10,75 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Green tosin tunnetaan hyökkäävämpänä puolustajana, kun taas Hjalmarsson toimii puolustuspään maestrona.

31-vuotiaan Hjalmarssonin ikätoveri Jack Johnson solmi tämän kesän vapaiden agenttien markkinoilla viisivuotisen ja yhteensä 16,25 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen Pittsburgh Penguinsin kanssa. Johnsoniin verrattuna Hjalmarsson tienaa kautta kohden tuntuvasti enemmän, mutta sopimuksen kesto on lyhyempi ja täten huomattavasti turvallisempi.

Mitä mieltä olet sopimusten onnistumisista pelaajan ja seuran kannalta?

Shane Doanin eläköitymisen jälkeen seura haki viime kaudella uutta johtajaa, ja viimeistään nyt kyseinen valtikka on annettu ruotsalaistähdelle.

Ekman-Larssonin kiinnittäminen oli Coyotesille elintärkeä tehtävä. Shane Doanin eläköitymisen jälkeen seura haki viime kaudella uutta johtajaa, ja viimeistään nyt kyseinen valtikka on annettu ruotsalaistähdelle.

Jos lähdetään halkomaan hiuksia, 27-vuotta piakkoin täyttävän ruotsalaisen sopimus on kenties aavistuksen verran ylihintainen verrattuna jo edellä mainittujen Carlsonin, Hedmanin ja Burnsin tekemiin sopimuksiin. 

Jatkosopimukseen tulee kuitenkin olla kaikin puolin tyytyväinen. Kuten John Tavaresin tapaus osoitti, ei franchise-tason pelaajien seurauskollisuutta voida enää pitää itsestäänselvyytenä. On molempien osapuolien kannalta onni, että yhteisymmärrykseen päästiin välittömästi.

Hjalmarssonin mennyt kausi oli loukkaantumisten siivittämä, mutta terveenä ollessaan ruotsalaispuolustaja oli Coyotesin parhaimmistoa.

Kahden vuoden mittainen sopimus on Coyotesin näkökulmasta hyvä siinä mielessä, että jos loukkaantumishuolet jatkuvat, sopimus poistuu kohtuullisen nopeasti kirjoista. Jos Hjalmarsson pysyy terveenä, on hän takuuvarmasti palkkansa ja kenties jopa uuden jatkosopimuksen veroinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle