Muistatko kaikki heidät? NHL:n 2010-luvun suomalaiset puolustajat

NHL / Artikkeli
Olli Määttä voitti Penguinsissa kaksi Stanley Cupia.
Kuva © Getty Images
NHL:ssä pelasi edellisen vuosikymmenen aikana niin monen suomalaisen tuntemia legendoja kuin sellaisiakin NHL-uraa tavoitelleita pelaajia, joiden unelma kariutui lyhyeen. Jatkoaika listaa kaikki 2010-luvulla pelanneet suomalaispuolustajat.

Jatkoaika listaa kaikki NHL:ssä edellisen vuosikymmenen aikana pelanneet suomalaiset pelipaikoittain. Kolmiosaisessa listauksessa toisena vuorossa ovat puolustajat, joita esiintyi taalajäillä yhteensä 24.

Rasmus Ristolainen: Ristolaista voi luonnehtia 25 vuoden iästään huolimatta jo veteraaniksi. Buffalo Sabres huusi Ristolaisen nimen kahdeksantena kesän 2013 varaustilaisuudessa, ja hän debytoi taalajäillä heti seuraavalla kaudella. Tuolloin pelit menivät vielä tasan AHL:n ja NHL:n välillä, mutta sittemmin Ristolainen on vakiinnuttanut roolinsa joukkueen runkopakkina ja peliaikakuninkaana. Koko uransa Sabresia edustanut turkulainen summasi vuosikymmenen aikana 465 NHL-ottelua ja tehot 40+173.

Sami Vatanen: Vatanen debytoi hänet varanneessa Anaheim Ducksissa jo kaudella 2012−13, mutta tuolloin seura päätti lähettää hänet AHL:ään kehittymään kahdeksan ottelun jälkeen. Vatanen löi läpi seuraavalla kaudella iskettyään 48 ottelussa 21 tehopistettä ja on sittemmin pelannut yksinomaan NHL:n puolella. Ducks kauppasi hänet kesken kauden 2017−18 nykyiseen seuraansa New Jersey Devilsiin, jossa hän on joukkueen johtavia puolustajia. Vuosikymmenen 422 runkosarjaottelussa Vatanen haali tehot 45+147. 44 pudotuspeliottelussa tehoja on puolestaan karttunut 23 (6+17).

Kimmo Timonen: Pienten puolustajien esiinmarssia johtaneen Timosen mittava ura starttasi jo viime vuosituhannella ja päättyi kesällä 2015 Stanley Cup -voittoon Chicago Blackhawksissa. Vaatimattomaan rooliin mestarijoukkueessa jäänyt Timonen siirtyi Blackhawksiin kesken kauden Philadelphia Flyersista pyydettyään itse siirtoa vahvan mestarikandidaatin riveihin − suurimman osan kaudesta hän oli menettänyt kärsittyään keuhkoveritulpasta. Lyhyttä Blackhawksin-visiittiään lukuun ottamatta koko vuosikymmenen Flyersia edustanut Timonen nakutti vuosikymmenen 339 runkosarjaottelussaan tehot 24+139 ja 70 pudotuspeliottelussa vielä pisteet 3+19.

Olli Määttä: Teki 2010-luvun alkupuolella suomalaispelaajalle epätavanomaisen ratkaisun ja siirtyi juniorisarja OHL:ään, mistä hänet myös varattiin NHL:ään vuonna 2012. Debytoi NHL:ssä kaudella 2013−14 ja voitti muutama kausi myöhemmin Pittsburgh Penguinsin riveissä kaksi perättäistä Stanley Cupia. Määttä on vasta 25-vuotias, mutta hän pelasi vuosikymmenen aikan 398 NHL-ottelua tehoin 27+90=117. Hän kuului pitkään Penguinsin luottopuolustajiin, mutta viime kesänä organisaatio lähetti suomalaisen vaihtokaupassa Chicago Blackhawksiin.

Esa Lindell: Raivasi tiensä NHL:ään Jokerien, Ässien ja Texas Starsin kautta. Isokokoinen puolustaja on vakiinnuttanut paikkansa Dallas Starsin runkopuolustajien joukossa, mistä osoituksena on viime vuonna solmittu kuuden vuoden jatkosopimus. Pelasi vuosikymmenen aikana 279 runkosarjaottelussa tehoin 26+63=89. Lindell ei erotu kaukalossa kiekollisilla ominaisuuksillaan vaan hänen pelaamistaan leimaavat johdonmukaiset otteet puolustusalueella ja vastustajien hyökkäysten katkomisessa.

Joni Pitkänen: Yhden kaikkien aikojen lahjakkaimman suomalaispuolustajan ura käytännössä päättyi huhtikuussa 2013 todella vakavaan loukkaantumiseen, jossa hänen kantaluunsa murtui törmäyksessä päätylaitaan. Tuolloin Carolina Hurricanesia edustaneen Pitkäsen loukkaantuminen oli hyvin merkittävä tekijä siihen, että NHL uudisti pitkän kiekon sääntönsä. Pitkänen yritti vielä paluuta liki kolme vuotta loukkaantumisensa jälkeen Kärpissä, mutta jalka ei kestänyt pelaamista kolmea ottelua enempää. Pelasi 2010-luvulla 195 NHL-ottelua tehoin 17+90=107.

Joni Pitkäsen NHL-ura katkesi pahaan loukkaantumiseen.
Kuva © Getty Images

Sami Salo: Myös Salo kärsi vakavan loukkaantumisen, sillä jykevän puolustajan akillesjänne katkesi salibandyottelussa kesällä 2010. Salo kuitenkin kuntoutti itsensä pelikuntoon kevääksi 2011 ja oli mukana johdattamassa Vancouver Canucksia Stanley Cup -finaaliin. Se kuitenkin päättyi kirvelevään tappioon Boston Bruinsille. Pelasi vielä yhden kauden Canucksissa, ja tämän jälkeen uransa viimeiset vuodet 2013–14 Tampa Bay Lightningissa. Keräsi 280 otteluun tehot 27+67=94.

Toni Lydman: Lydmanin 12 kautta kestäneen NHL-uran viimeiset kaudet ajoittuivat viime vuosikymmenen alkuun. Tuolloin Anaheim Ducksia edustanut luottopakki pelasi 229 runkosarjaottelua keräten tehot 6+53 ja 15 pudotuspeliottelua ennen uransa päättämistä työsulun lyhentämän kauden 2012–13 päätteeksi.

Miro Heiskanen: Vuoden 2017 varaustilaisuudessa kolmantena pelaajana varattua Heiskasta on kuvailtu suomalaispuolustajien uudeksi kruununjalokiveksi − eikä syyttä. Hän pelasi kaudella 2017−18 HIFK:ssa keskeisessä roolissa ja ponnisti NHL:ään seuraavalla kaudella. Heiskanen ihastutti varmoilla ja ennakkoluulottomilla suorituksillaan ja on noussut Dallas Starsin kärkipuolustajien joukkoon. 122 ottelussa syntyivät tehopisteet 19+36=55. Heiskasen hurjaa kehitystä kuvaa se, että vaikka hän pelasi vain vuosikymmenen lopulla, hän teki suomalaisista puolustajista kymmenenneksi eniten tehopisteitä.

Markus Nutivaara: Vuonna 2015 seitsemännellä kierroksella yli-ikäisenä NHL:ään varattu Nutivaara teki muutama vuosi sitten jopa epätodennäköisen nousun Columbus Blue Jacketsin riveihin. Pelasi varauksen jälkeisellä kaudella Kärpissä, ja sen jälkeen ura on jatkunut NHL:ssä. 217 ottelussa tulivat tehopisteet 16+37=53. Nutivaara on sopeutunut taalajäille verrattain nopeasti, sillä hän on pelannut ainoastaan kolmessa AHL-ottelussa.

Jyrki Jokipakka: Jokipakka yritti NHL-läpimurtoaan neljän kauden ajan ensin Dallas Starsissa, jossa ensimmäinen kausi 2013−14 kului kokonaisuudessaan farmissa, sitten Calgary Flamesissa ja lopulta Ottawa Senatorsissa. 150 NHL-ottelun jälkeen hän otti suunnakseen KHL:n, ja taalajäiltä taskuun jäivät tehot 3+25. 28-vuotias Jokipakka edustaa nykyään Sibir Novosibirskia.

Sami Lepistö: Lepistö kiekkoili suurimman osan viime vuosikymmenestä KHL:ssä, mutta vuosikymmen alkoi kuitenkin NHL:ssä, jossa hän oli debytoinut jo kaudella 2007–08. Vuosikymmenen aikana Lepistö edusti Phoenix Coyotesia, Columbus Blue Jacketsia ja Chicago Blackhawksia kaikkiaan 126 runkosarjaottelussa, ja NHL:stä mukaan tarttui vielä kokemusta kymmenestä pudotuspeliottelusta. Vuosikymmenen puitteissa Lepistö saalisti tehopisteet 6+19 runkosarjasta ja yhden maalin pudotuspeleistä.

Henri Jokiharju: Chicago Blackhawksin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 2017 sai uralleen lentävän lähdön, kun vastuuta ja peliaikaa kertyi heti debyyttikauden 2018−19 alkumetreillä. Valmentajavaihdoksen myötä vastuu kuitenkin väheni ja Jokiharjun suuntana oli AHL. Täksi kaudeksi Jokiharju kaupattiin Buffalo Sabresiin, jossa hän on vakiinnuttanut pelipaikkansa ylhäällä sekä saalistanut NHL-uransa avausmaalin. Jokiharju esiintyi vuosikymmenen aikana yhteensä 79 NHL-ottelussa ja summasi pisteet 3+19.

Miro Heiskanen on tällä hetkellä NHL:n näkyvin suomalaispuolustaja.
Kuva © Getty Images

Julius Honka: Potentiaaliseksi tiedetyn Hongan uralta odotettiin suuria, mutta toistaiseksi lupaukset ovat jääneet lunastamatta. Dallas Starsin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 2014 liittyi hänet varanneen seuran vahvuuteen heti varausta seuranneena kautena, mutta pelejä on sittemmin kertynyt enemmän AHL:ssä kuin NHL:ssä. Seinäruusuksi Starsissa jääneen Hongan jatkosopimusneuvottelut seuran kanssa kariutuivat syksyllä 2019, jolloin hän päätti palata Suomeen. Yhteensä Honka on pelannut 87 NHL-ottelua tehoin 2+11.

Anssi Salmela: Salmelan ura taalajäillä oli NHL:n ja AHL:n välisen hissiliikkeen värittämä. Jo toissa vuosikymmenellä alkaneen Amerikan-valloituksen viimeinen ponnistus nähtiin kaudella 2010–11, jolloin hänen tililleen merkittiin 48 NHL-runkosarjaottelua ja tehopisteet 1+6. Tuon loukkaantumisen takia tyngäksi jääneen kauden jälkeen Salmela palasi Eurooppaan. Nykyään hän edustaa Sveitsin NLA-liigan EHC Bieliä.

Juuso Riikola: Riikola jäi aikanaan ilman NHL-varausta, mutta ponnisti siitä huolimatta KalPasta Pittsburgh Penguinsin organisaatioon vuonna 2018. Lyhyellä NHL-urallaan Riikolalla on toisinaan ollut vaikeuksia mahtua pelaavaan kokoonpanoon, ja lisäksi hän on kärsinyt loukkaantumisista, joten NHL-otteluita kertyi ennen vuosikymmenen vaihdetta maltilliset 54. Näissä hän summasi tehot 3+7. Hänen sopimuksensa on katkolla ensi kesänä.

Sami Niku: Debytoi Winnipeg Jetsissä kaudella 2017−18 ja teki NHL-uransa ensimmäisessä ottelussa jopa maalin. Otteluita kertyi yhteensä 32 ja tehopisteitä viisi (2+3). Pelaa vielä pääosin AHL:ssä Manitoba Moosessa, mutta on viime aikoina saanut peliaikaa myös NHL:ssä.

Ville Heinola: Viime kesänä NHL:ään ensimmäisellä kierroksella varattu Heinola teki jopa sensaatiomaisesti debyyttinsä tällä kaudella Winnipeg Jetsissä ja pelasi syksyllä kahdeksassa ottelussa tehoin 1+4. Sen jälkeen tie vei nopeasti ensin AHL:ään ja sitten lainalle Rauman Lukkoon, jossa kehittää itseään ammattilaisena. Lukossa pelatuissa 14 ottelussa on kuitenkin syntynyt vain yksi syöttöpiste.

Petteri Lindbohm: Pelasi St. Louis Bluesissa 40 ottelua vuosien 2014 ja 2017 välillä tehopistein 2+1. Ei kyennyt vakiinnuttamaan paikkaansa vakiokokoonpanossa, ja ura on jatkunut kauden 2017−18 jälkeen Sveitsin pääsarjassa Lausanne HC:n riveissä.

Juuso Välimäki: Debytoi Calgary Flamesissä viime kaudella ja pelasi 24 ottelussa tehoin 1+2. Pääsi viime keväänä maistamaan pudotuspelihuumaa kahdessa ottelussa syöttäen yhden maalin. Tämä kausi on kulunut loukkaantumisesta toipuessa, ja paluu kaukaloihin odottaa vielä itseään.

Otto Leskinen: Liigaa KalPassa aiemmin pelannut Leskinen debytoi Montréal Canadiensissa tällä kaudella ja ehti pelata syksyn aikana viidessä ottelussa ilman tehoja. Kausi on kulunut pääasiassa AHL-joukkue Laval Rocketissa.

Rasmus Rissanen: Pelasi Carolina Hurricanesissa kuusi ottelua ilman tehopisteitä kaudella 2014−15. Esiintyi sen jälkeen vielä AHL:ssä, mutta on kaudesta 2016−17 lähtien pelannut KHL:ää Jokereissa ja SHL:ää Örebro HK:ssa.

Teemu Laakso: Pelasi vuosikymmenen alussa Nashville Predatorsissa kymmenen ottelua tehopisteittä. Palasi Eurooppaan kaudeksi 2012−13 ja esiintyi KHL:ssä, SHL:ssä, Liigassa ja CHL:ssä. Solmi HIFK:n kanssa koeaikasopimuksen vuonna 2017, mutta peliura ei ole sen jälkeen jatkunut.

Urho Vaakanainen: Debytoi Bluesissa, JYPissä ja SaiPassa vietettyjen kausien jälkeen Boston Bruinsissa viime kaudella. NHL-ura on vielä varhaisessa vaiheessa, ja otteluita kertyi vuosikymmenen mittaan yhteensä seitsemän ilman tehopisteitä. Saa tällä hetkellä vastuuta AHL-joukkue Providence Bruinsissa ja kärkkyy samalla paikkaa NHL-kokoonpanosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle