Aleksander Barkov oli tasaviisikoin selvästi Mark Scheifelea edellä: "Tuntuu, että päästiin pelaamaan enemmän vastustajan päädyssä"

NHL / Artikkeli
Barkov pelasi torstain ottelussa toiseksi eniten kaikista kenttäpelaajista.
Kuva © Antti Varonen
Winnipeg Jets otti voiton Florida Panthersista ylivoimamaalien avulla. Viidellä viittä vastaan -pelissä Panthersin ykkössentteri Aleksander Barkov oli kuitenkin Jets-kollega Mark Scheifelea selvästi parempi.

Patrik Laine oli Helsingin ensimmäisen Global Series -ottelun suurin tähti lauottuaan hattutempun, mutta molempien joukkueiden ykkössentterit kantoivat suurimman kuorman. Jatkoaika vertasi Florida Panthersin Aleksander Barkovin ja Winnipeg Jetsin Mark Scheifelen suorituksia.

P S TOI EV TOI FOW%
Aleksander Barkov 1 syöttöpiste 6, 4 24:34 16:12 43
Mark Scheifele 1 syöttöpiste 1 23:24 15:35 50

P = tehopisteet, S = laukaukset maalia kohti, TOI = kokonaisjääaika, EV TOI = jääaika tasaviisikoin, FOW% = aloitusprosentti.

Sekä Barkov että Scheifele keräsivät toiseksi eniten peliaikaa omassa joukkueessaan. Jetsin peluutus oli Panthersia tasaisempaa, kun neljä puolustajaa ja kaksi hyökkääjää saivat yli 20 minuuttia peliaikaa. Panthers-puolustaja Keith Yandle puolestaan urakoi yli kuusi minuuttia enemmän kuin toiseksi eniten pelannut Mike Matheson.

Barkovin peluutuksessa silmiinpistävää oli vastuun radikaali kasvaminen kolmannessa erässä, jossa suomalaissentteri pelasi aavistusta vaille kymmenen minuuttia eli puolet erästä. Kahden ensimmäisen erän osalta Barkoville kertyi peliaikaa reilut seitsemän minuuttia erää kohti.

Scheifele ei tasaviisikoin juuri päässyt tekopaikoille.
Kuva © Antti Varonen

Myös Scheifele pelasi kahden ensimmäisen erän aikana yhteensä 15 minuuttia, mutta kolmannessa erässä peliaika kasvoi kahdeksaan ja puoleen minuuttiin. Erikoistilanteissa ykkössenttereiden peliajat olivat lähes identtiset. Scheifelen keskimääräinen vaihdon pituus oli kuitenkin yhdeksän sekuntia pidempi, ja Barkov pelasi kuusi vaihtoa vastustajaansa enemmän.

Barkov oli ketjuineen hyökkäyssuuntaan selvästi Scheifelen johtamaa kolmikkoa edellä. Panthersin toisen maalin tehnyt Jevgeni Dadonov laukoi yksin enemmän kuin koko Jetsin ykkösketju yhteensä. Hyvistä paikoista huolimatta Panthersilla oli kuitenkin vaikeuksia viimeistelyssä. Erityisesti Barkov ja Dadonov sortuivat maalipaikoissa hakemaan vielä yhtä syöttöä.

− Loimme paljon maalipaikkoja sekä ylivoimalla että tasakentällisin, mutta emme hyödyntäneet tilaisuuksia. Barkov erityisesti loi paljon tilanteita. Hän oli inspiroiva, valmis pelaamaan, ja hoiti roolinsa erikoistilanteissa ja kaukalon kaikilla alueilla jämäkästi., Panthersin päävalmentaja Bob Boughner hehkutti ykkössentteriään.

− Tuntuu, että päästiin pelaamaan enemmän vastustajan päädyssä. Henkilökohtaisesti pääsin koskemaan eniten kiekkoon koko kaudella, mutta maalinteko ei tänään onnistunut, analysoi Barkov omaa pelaamistaan.

Barkov on isokokoinen ja vahva hyökkääjä, mutta Jetsin noin 120-kiloiseksi ilmoitettu puolustaja Dustin Byfuglien jyräsi suomalaisen kevyen näköisesti jäähän.

− Ensinnäkin hän ei ole 120-kiloinen, vaan vähintään 140-kiloinen, Barkov naurahti.

− Se on jääkiekkoa. Nousin ylös ja jatkoin peliä.

CF% HDCF% xGF Game Score
Aleksander Barkov 64,52 87,5 0,79 1,6
Mark Scheifele 35,29 14,29 0,68 0,4

CF% = Corsi for %, HDCF % = vaarallisten laukausten corsi for %, xGF = maalinodottama, Game Score.

Barkovin tuntuma näkyy selvästi myös tilastoissa. Panthersin ykkössentteri oli Scheifelea edellä maaliodottamalla ja laukaisuhallinnalla mitattuna. Suurin ero oli vaarallisten maalipaikkojen luomisessa.

Jets kuitenkin hyödynsi maalipaikkansa − erityisesti ylivoimalla − Panthersia paremmin. Barkovkin sai ainoan tehopisteensä syötettyään Yandlen laukoman maalin. Scheifele oli jäällä Jetsin tehdessä ylivoimamaalinsa, mutta sentteri ei sinänsä edesauttanut maalien syntymistä.

Yhteenvetona Barkovin johtama ketju loi tasaviisikoin enemmän maalipaikkoja ja onnistui myös pitämään vastustajan pois maalitilanteista. Lopputuloksen kannalta Barkovin suorituksella ei kuitenkaan ollut merkitystä. 

Jos Barkov pystyy säilyttämään nykyisen suoritustasonsa, hänen ja koko ketjun onnistumisten todennäköisyys kasvaa entisestään. Scheifele laitureineen puolestaan on pelannut paljon tehokkaampiakin pelejä.

Panthers hyödynsikin kotijoukkueena viimeistä vaihto-oikeutta ja peluutti Barkovin ketjua tiiviisti Scheifelen ketjua vastaan. Perjantain pelissä Jetsillä on viimeinen vaihto-oikeus ja mahdollisuus hyödyntää Scheifelen, Blake Wheelerin ja Nikolaj Ehlersin hyökkäysosaamista esimerkiksi Panthersin alempia ketjuja vastaan.

Tilastot: NHL.com, Corsica, Natural Stat Trick

Juttua päivitetty 2.11.2018 klo 15.08: Lisätty maininta tilastolähteistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle