Aleksander Barkovin tutkapari lähellä seuraennätystä – pystyykö Florida Panthers pitämään maalitykkinsä myös tulevaisuudessa?

NHL / Artikkeli
Sam Reinhart on ollut läpi kauden hyvässä maalivireessä Aleksander Barkovin rinnalla.
Kuva © Rich Graessle / NHLI via Getty Images
Sam Reinhart on saanut nauttia kuluvan kauden Barkovin tarjoilusta, ja tulosta on syntynyt lähes ennätykselliseen tahtiin. Vain Pavel Bure on pystynyt tekemään enemmän maaleja kauden aikana Panthers-paidassa kuin Reinhart kuluvalla sesongilla.

Sam Reinhart saapui Florida Panthersiin kesällä 2021 Buffalo Sabresin kanssa tehdyssä vaihtokaupassa. Sabres sai vastineeksi ensimmäisen kierroksen varausvuoron sekä maalivahtilupaus Devon Levin.

Reinhart oli Sabres-aikoinaan luotettava 20 maalin tekijä, mutta siirto Floridan auringon alle on saanut miehestä irti paljon enemmän kuin ehkä hänet hankkinut seurakaan osasi odottaa.

Kaksi ensimmäistä kautta Panthersissa olivat Reinhartin uran toistaiseksi tehokkaimmat, kun molempina kausina syntyi yli 30 maalia. Kuluvalla kaudella maaliahne hyökkääjä on kuitenkin murskannut sekä omat että Panthersin maaliennätykset: ainoastaan Pavel Bure on yltänyt kovempiin maalimääriin kahdesti (59 ja 54 maalia) kuin Reinhart, jolla on 52 maalia tähän mennessä.

Mistä nämä maalit sitten ovat syntyneet ja miksi?

Kukaan ei voi varmasti väheksyä Aleksander Barkovin vaikutusta, kun puhutaan Reinhartista. Kaksikko on pelannut yhdessä valtaosan kaudesta ja varsinkin ylivoimalla Reinhart on iskenyt monta maalia Barkovin syötöistä. Pelkkää Barkovin hyvyyttä Reinhartin maalit eivät kuitenkaan ole.

Kanadalaishyökkääjän vahvuuksina ovat maalinedustapelaaminen, terävät ja oikeanaikaiset liikkeet maalintekopaikoille sekä taitava viimeistely. Hän on tehnyt suurimman osan maaleistaan joko ohjaamalla, irtokiekoista tai neliön keskeltä ylivoimalla.

Tämän lisäksi maalitahti on pysynyt tasaisena läpi kauden, eikä Barkovin poissaolo tai ketjujen muutokset ole vaikuttaneet Reinhartin tehokkuuteen.

Reinhartin parhaita paloja kaudelta 2023–24. Video: nhl.com.

Tämän kauden valtava maalimäärä meinaa myös valtavaa sopimusta tuleviksi kausiksi. Reinhart voi hyvinkin mittauttaa itsensä vapailla markkinoilla ja saada joiltain seuroilta erittäin rahakkaita tarjouksia. Tämä tuottaa harmaita hiuksia Panthersille, jonka täytyy miettiä, kuinka paljon heillä on varaa Reinhartille tarjota.

Vertauksen vuoksi esimerkiksi Jeff Skinner sai Buffalo Sabresilta 8 vuoden ja 72 miljoonan arvoisen sopimuksen tehtyään 40 maalia viimeisenä sopimuskautenaan. Reinhartin voisi ajatella pyytävän vielä tästä paljon suurempia lukuja, eli vuosiansiot voivat hyvinkin kohota yli kymmeneen miljoonaan.

Se, kannattaako Reinhartin tyyliselle pelaajalle maksaa kymmentä miljoonaa, on mielenkiintoinen kysymys. Hän on vielä alle 30-vuotias, joten hyviä vuosia on varmasti jäljellä. Tämän kauden maalitahtia on silti turhaa pitää jatkossa realistisena, sillä hänen laukaisuprosenttinsa 24,9 prosenttia on koko NHL:n korkein. Panthersin kannalta Reinhartille pitkän ja rahakkaan sopimuksen tekeminen voi pitkällä aikavälillä osoittautua myös virheeksi.

Panthersilla on Reinhartin lisäksi ainakin Anton Lundellin sekä Brandon Montourin jatkosopimukset tehtävinään. Palkkakatossa ei tule olemaan paljoa tilaa, kun otetaan huomioon, että kaikkien edellä mainittujen pelaajien palkat tulevat nousemaan reilusti. 

Pallo on loppujen lopuksi Reinhartilla itsellään, sillä tarjouksia varmasti satelee ympäri liigaa. Pantherissa jatkaakseen hän joutuisi todennäköisesti ottamaan palkanalennuksen. Tällöin hän saisi kuitenkin jatkaa Stanley Cupista taistelevassa joukkueessa ja pelata yhdessä Barkovin kanssa.

Jos Reinhart päätyy valitsemaan mieluummin suurimman tilipussin, saattaa hän löytää itsensä keskeltä sekasortoista San Jose Sharksia tai uudellenrakennusta aloittelevaa Chicago Blackhawksia.

Ennen tulevaa sopimusta Panthersin ja Reinhartin katseet ovat kuitenkin tiukasti pian alkavissa pudotuspeleissä, joissa floridalaisjoukkueen odotetaan menevän pitkälle. Tähän he tarvitsevat varmasti huippuvireessä olevan Reinhartin.

» Lähetä palautetta toimitukselle