Mielipide

Aleksander Barkov menee hukkaan ylivoiman maskimiehenä

NHL / Kolumni
Florida Panthers painii ylivoimaongelmien kanssa. Ratkaisuna on kokeiltu Aleksander Barkovin peluuttamista maalin edessä, mutta kapteenia kaivataan enemmän pelinrakentajaksi.

Florida Panthersin ykkössentteri Aleksander Barkov on NHL-tasolla erinomainen pelinrakentaja. Uransa aikana Barkov on kerännyt syöttöpisteistään noin neljäsosan ylivoimalla.

Suomalaishyökkääjän uran aikana Panthers on ollut NHL:n heikoin ylivoimajoukkue, eikä ylivoima ole sujunut tälläkään kaudella, joten on luonnollista hakea muutoksia tilanteeseen.

Barkov on ollut Panthersin johtava hyökkääjä ja ottelumäärään suhteutettuna tehokkain pelaaja jo kolmen kauden ajan. Toisin sanoen Barkov on jo antanut näyttönsä hyökkäyspään osaamisesta ja pelinrakentamisesta.

Barkovin hääriessä maalin edustalla Panthersilla ei ole heittää ylivoimapelin pyörittäjäksi samantasoista pelinrakentajaa.

Niinpä on varsin kyseenalaista, että huippuhyökkääjää peluutetaan ylivoimalla maalin edessä. Barkov itse tosin koki asian positiivisena haasteena.

− Minulle on ihan sama, mihin minut laitetaan. Se on itselleni hyvä haaste. Pitää oppia laittamaan paluukiekot sisään ja pystyä auttamaan päätykiekoissa. Minulla on paljon oppimista, ja kun kehityn maskipelaajana, saan enemmän tehoja ja ylivoima alkaa toimia paremmin.

Barkov on toki isokokoinen ja vahva pelaaja, joka pystyy suojaamaan ja siirtämään kiekkoa pienessä tilassa. Myös Sidney Crosby on totuttu näkemään maalineduspelaajana, ja kesällä Toronto Maple Leafsiin siirtynyt John Tavares on ottanut James van Riemsdykilta vapautuneen tontin vastustajan maalin edessä.

Varmasti Barkov hyödyttää Panthersin ylivoimapeliä myös maalineduspelaajan roolissa ja kehittyy samalla entistä kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi. Fakta on kuitenkin myös se, että Panthers on tällä kaudella tehnyt vain seitsemän ylivoimamaalia, ja Barkov on syöttänyt näistä lähes puolet eli kolme. Ykkössyötön Barkov antoi kahteen ylivoimaosumaan.

Kahteen ylivoimasyöttöön Panthers-pelaajista ovat yltäneet Vincent Trocheck, Jevgeni Dadonov, Keith Yandle ja Mike Hoffman. Kahdelle viimeksi mainitulle pyritään enemmän hakemaan laukaisupaikkoja, myös Trocheck on laukonut ylivoimalla ahkerasti.

Barkovin hääriessä maalin edustalla Panthersilla ei siis ole heittää ylivoimapelin pyörittäjäksi samantasoista pelinrakentajaa. Pittsburgh Penguinsilla ja Maple Leafsilla riittää taitoa ja peliälyä, vaikka yksi huippuhyökkääjä ”uhrattaisiinkin” maskimieheksi.

Yritys korjata ongelmaa on aina hyvä ratkaisu, mutta Panthersin ratkaisuvaihtoehto ei poista alkuperäistä, vaan luo jopa uuden ongelman.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös