Kim Hirschovits hakee menestystä

LIIGA / Haastattelu
Toukokuun 2. päivä 2006. Jokerien toimitusjohtaja Matti Virmanen marssittaa uuden joukkueen yksi kerrallaan esiripun takaa toimittajajoukon eteen. Päävalmentaja on ollut julkinen salaisuus jo tammikuusta asti. Sen sijaan Virmasen lausuma nimi "Kim Hirschovits" on aiheuttava monia myrskyjä laseissa pääkaupungin kesäterasseilla.
taustaa

Valmentajan perässä vihollisleiriin
[lue lisää]

Tulevan kauden spekulaatioissa Jokerien niskaan on kasattu jälleen kerran menestymisen paineita. Ilmeisesti yksi kausi kokonaan pudotuspelien ulkopuolella ei hetkauta tahoja, jotka menestystä povaavat. Kim Hirschovitsillä ei ole Jokerien heikosta kaudesta kokemusta, joten hän voi ryhtyä keskustelemaan omista ja joukkueen tavoitteista puhtaalta pöydältä.

- Kun tulee isoon organisaatioon, tavoitteet ovat sen mukaiset. Henkilökohtaisesti pyrin jatkamaan siitä, mihin viime vuonna jäin; pyrin päästä pelaamaan muutaman maaottelun ja jonkin ajan kuluttua ehkä pelaamaan jossain toisessa sarjassa, haaveilee Hirschovits.

- Tällä hetkellä joukkueen tavoitteet käyvät yksiin omien tavotteitteni kanssa. Olen tullut hakemaan menestystä.

Huolimatta asemastaan Doug Sheddenin suosikkipelaajana Kimi uskoo olevansa samalla viivalla muiden pelaajien kanssa, kun rooleja ryhdytään jakamaan.

- Joka joukkueessa on ansaittava itse oma peliaika. Täällä on paljon hyviä jätkiä, jotka taistelevat peliajasta. En usko, että saan sekuntiakaan ylimääräistä viime vuoden takia. Päivän kunnon mukaan mennään.

Hirschovits teki liigadebyyttinsä kaudella 2001-02. Hyvin sujuneen tulokaskauden jälkeen kehitys kuitenkin polki paikallaan. NHL:n työsulku karsi entisestäänkin vähäisellä menestyksellä sinnitelleen sentterin roolia. Jotain kuitenkin tapahtui, kun uusi valmentaja astui kuvioihin
mukaan.

- Omassa pelissäni ei ollut eroa edelliseen kauteen. Silloin joukkueessa oli NHL-pelaajia ja peliaika vähäistä. Viime kaudella rooli kasvoi, sain enemmän vastuuta ja pääsin käyttämään vahvuuksiani. Itseluottamus ruokkii ja palaset ehkä loksahtelivat paikoilleen monenkin eri asian kohdalla,
Hirschovits kertaa läpimurtonsa syitä.

- Moni nuori pelaaja nosti tasoaan. Ehkä se johtui siitä, ettei meillä ollut niin paljon tähtipelaajia. Kaikille jakautui vastuuta ja peliaikaa tasaisesti, sain itse saman mahdollisuuden kuin muutkin ja lopulta on itsestä kiinni, miten sen mahdollisuuden käyttää.

Erilainen kesä

Uuden valmentajan ja uusien pelaajien lisäksi Jokerit julkisti toukokuun alussa myös uudentyyppisen kesäharjoitteluohjelman. Sheddenin ohjelmassa
viikonloput ovat harjoituksista vapaat.

- Ollaan harjoiteltu intensiivisesti, mutta määrällisesti vähemmän. Dougilla on oma filosofia, johon hän uskoo, ja sen mukaan mennään.

- Kesäharjoittelu on poikennut tähän asti kokemastani. Näin se pitäisi olla ja toivottavasti yhä useampi joukkue ottaa käyttöön tällaisen kesäharjoittelutavan. Jotkut ystävät muista liigajoukkueista, joissa harjoitellaan paljon, ovat sanoneet, etteivät enää nauti tästä, kertoo Hirschovits.

- Voin sanoa, ettei täällä ole yhtään pelaajaa, joka ei olisi nauttinut tästä hommasta ja tullut hyvillä fiiliksillä treeneihin. Kun palasimme jäälle, olivat kaikki intoa täynnä ja valmiina hommiin.

Jokerihyökkääjä vaikuttaa luottavaiselta oman fyysisen ja henkisen kuntonsa suhteen.

- Olen harjoitellut ahkerasti koko kesän ja pyrkinyt parantamaan viime kaudesta ihan jokaista osa-aluetta. Viime kauteen lähdettäessä olin melkein viisi kuukautta vähillä harjoituksilla selän huonon kunnon takia. Tälle kaudelle on alla terve, hyvä kesä ja paikat ovat kunnossa.

HIFK:n kuntovalmentajan Jussi Hirvosen alaisuudessa vietetyt hetket eivät ole menneet hukkaan.

- Olen harjoitellut omatoimisesti Jussin opeilla kimmoisuutta ja ketteryyttä. Ne harjoitteet sopivat minulle ja ne auttavat minua jäällä - nopeutta ja voimaa.

- Paljon hyppyjä, portaita, jalkapunttia. Ei hirveän raskaita harjotteita, joissa mennään hapoille, vaan sähäkkää toimintaa, jossa on hyvät palautukset. Suorituskeskeistä ja vaihtelevaa, parin viikon välein kimmoisuutta ja punttia, Kimi luettelee.

- Jussin testit olivat monta kertaa kesässä, jotta tiesi itse miten oli mennyt, oliko kehitystä, tarvittiinko muuta ja toimiko siihen asti tehty.

Perinteinen pelintekijä

Kim Hirschovits analysoi mielellään itseään ja suhteuttaa tämän analyysin muiden näkökulmiin.

- Varmaan valmentaja haluaisi, että olisin röyhkeämpi ja tekisin itse enemmän ratkaisuja. En koe tätä heikkoutena, vaan tämä pelityyli sopii minulle hyvin. Luulen, että tulosta tulee enemmän sillä, että syötän hyvän maalintekijän tekopaikkaan, kuin pyrin itse ratkaisuun. Näen sen itse
omana vahvuutenani, vaikka jälkeenpäin monesti tulee todenneeksi, että
olisi tuosta voinut vetääkin.

- Ehkä pitäisi olla enemmän itsekkäämpi, mutta tällä tyylillä olen aina pelannut.

Katsomossa ja vaihtopenkilläkin tyyli puhuttaa.

- Tiedän itsekin, että pelityylini jakaa paljon mielipiteitä, puolesta ja vastaan. Kiekonmenetyksiä tulee paljon omista ratkaisuyrityksistä ja se on omaa peliäni. Mielummin niin, kuin varmistellen, vaikkakin se saattaa aiheuttaa valmentajalle harmaita hiuksia. Jos kuitenkin onnistun, peli aukeaa hyvin.

Vielä muutama vuosi sitten Kimi tunnettiin harhasyötöistään ja erikoisista ratkaisuistaan. Yksi tekijä tasonnousussa on ollut kokemuksen myötä tullut itsevarmuus.

- Pelisilmäni on kehittynyt siinä, että osaan paremmin nähdä ne tilanteet, milloin yritän jotain ratkaisua ja milloin pelaan varman päälle.

Kimi on pelannut muutaman alkukauden otteluistaan Petri Variksen ja Jani Ridan välissä. Pelinrakentajan silmissä erityisesti Petri Varis on tehnyt vaikutuksen.

- Olin vain kuullut huhuja hänestä. Nyt kun olen pelannut ja harjoitellut hänen kanssaan, niin arvostus hänen taitojaan ja harjoittelumotivaatiotaan kohtaan on noussut. Pete on synnynnäinen maalintekijä. Jos pelaamme samassa ketjussa ja onnistun järjestämään hänelle paikan, niin kyllä hän
maalin tekee.

- Varis sopii hyvin samaan ketjuun kanssani ja Jani Rita - jota vahvempaa jätkää en ole koskaan muuten tavannut - täydentää ketjua hyvin. Olemme kaikki erityyppisiä pelaajia ja lupaavalta näyttää. En tiedä, mitä he ajattelevat, mutta itse pidän heidän kanssaan pelaamisesta.

Hirschovits on klassinen pelinrakentajatyyppi, joka vaatii sellaisia pelaajia rinnalleen, jotka yleensä kuittaavat syötöstä. Kysyttäessä muista potentiaalisista maalintekijöistä nykyisessä joukkueessa, esille nousee
Arto Koiviston nimi.

- Rightin pelaaja, aika hyvä ranne- ja lyöntilaukaus. En tosin ole pelannut hänen kanssaan.

Haastattelua tehtäessä Jokerien uusi tryout-pelaaja - ja Kimin kilpailija - Tim Stapleton oli juuri ollut ensimmäisissä harjoituksissaan joukkueen kanssa.

- Vaikea sanoa mitään uudesta sentteristä yhden treenin perusteella. Nopea luistelija, hyvät kädet ja hyvä veto.

Stapleton saattaa osoittautua uusien sääntöjen myötä arvokkaaksi pelaajaksi. Samaa mieltä on myös Kimi.

- Stapleton ja moni muu hänen tyyppisensä pelaaja voisi hyötyä uusista säännöistä. Minulle tulevan kauden sääntömuutoksista ei ole erityistä hyötyä, koska en ole nopeudeltani mikään salmelainen. Auttaa varmasti monia muita, ja toivottavasti linja pysyy, kun taas kerran on päätetty. Katsotaan, miten käy.

"Sanon sanottavani jäällä"

Kimin nykyiset pelitoverit tarpoivat syvässä suossa viime kauden pimeinä talvi-iltoina. Kimin omassa menestyshuumassa tuskin tuli analysoitua naapurin heikkoa tilaa, mutta kohdatessa se näkyi selvästi.

- Korvien välistä se oli kiinni. Joukkue oli täynnä hyviä huippupelaajia, jotka osaavat pelata jääkiekkoa ja joskus asiat vain lähtevät väärään suuntaan. Lumipalloefekti on nähty monessa muussakin jengissä.

- En huomannut mitään fyysistä puutetta. Enemmänkin hyvän joukkueen pelaaminen omalla tasollaan puuttui. Ensisijaisesti itseluottamus.

Toukokuun tiedotustilaisuudessa Kimi ilmoitti tavoitteekseen NHL:n. Tuota tavoitetta on nyt korjailtu, eikä aikataulusta ole tietoa. Ainakin valtameren toisella puolella on muutoksia tapahtunut. New York Rangers ei tehnyt Kimille sopimustarjousta, minkä seurauksena hänestä tuli vapaa
agentti.

- Ehkä ihan hyväkin asia, sillä heillä on hyviä keskushyökkääjiä omassa rosterissaan, eikä minun kaltaiseni pelaajan ole helppo saada paikkaa joukkueesta.

Tämän kauden harjoittelu on vielä alkuvaiheessa, joten suurempia taktisia kuvioita Shedden ei ole ehtinyt ajaa joukkueeseensa sisään. Poikkeusta edelliseen kauteen ei ole. Jotain uusia asioita on toki tullut, mutta niistä ei ole tässä vaiheessa mahdollista saada tietoa.

- Meillä on joitain asioita, mitkä on tehty selviksi. On sovittu yhteisesti asioita, joista ei puhuta. On paljon asioita, mitä hän haluaa meiltä, eikä niissä ole mitään poikkeuksia.

Lopuksi Kimi antaa suitsutusta valmentajalle, jonka alaisuudessa hän on pelannut elämänsä parasta jääkiekkoa:

- Yksi tärkeä piirre, mikä lisää arvostusta, on Sheddenin tapa kohdella meitä kaikkia kuin aikuisia ihmisiä; "Mitä te teettekin jossain muualla on aivan sama, mutta täällä ollessanne pelaatte tälle paidalle, minulle ja toisillenne." En tiedä yhtään pelaajaa, joka ei tässä ja viime kauden joukkueessa häntä arvostaisi.

Kim Hirschovits vaikuttaa ulospäin itsevarmalta ja päättäväiseltä. Hänen tilanteessaan on melkein pakko, sillä teurastajaehdokkaita riittää katsomossa varmasti, kun kiekko putoaa 14. syyskuuta HIFK:n kotihallissa jäähän. Kenties Jokerien aloitusviisikon keskushyökkääjä on juuri Hirschovits.

Minkä viestin mies haluaa lähettää niille, jotka ottavat tämän lajin liian vakavasti?

- En halua sanoa heille mitään. Olen päätökseni tehnyt ja katse on eteenpäin. Sanon sanottavani jäällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle