Puolustajat lomalla

Puolustaja Markus Seikola tyytyi katselemaan ässähyökkääjän laukaisua.
Peräti yksitoista maalia tarjonneessa Ässien ja Pelicansin mittelössä tapahtui paljon. Ässät johti ensimmäisen erän jälkeen jo kahdella maalilla, mutta Pelicans iski toisessa erässä kolmesti ja nousi jo hetkeksi johtoon. Voitto kuitenkin lipesi vierasjoukkueen käsistä jäähyjen saattelemana.

Radek Smolenakin sekä Timo Pärssisen jäähyt aivan toisen erän lopulla koituivat Pelicansille kohtalokkaiksi. Ensiksi ex-ässä Smolenakin rangaistuksen aikana Shaun Heshka onnistui tasoittamaan ottelun laukomalla irtokiekon Jere Myllyniemen taakse. Hetkeä myöhemmin Pärssisen kaksiminuuttisen aikana Jesse Joensuu siirsi Padan johtoon, kun hän pääsi yksin vierasjoukkueen maalin eteen ja nosti kiekon ylänurkkaan.

Ässät pääsi aloittamaan kolmannen erän peräti viiden minuutin ylivoimalla, sillä toisen erätauon alkaessa Pelicans-hyökkääjä Ilkka Pikkarainen hankki itselleen ottelurangaistuksen näyttämällä keskisormea katsomoon. Ylivoiman aikana kotijoukkue siirtyi jo 6-4-johtoon Michael Ryanin laukauksella. Viiden minuutin alivoiman jälkeen lahtelaiset olivatkin jo lopussa, eikä vierasjoukkueella riittänyt enää energiaa takaa-ajoon.

– Jos ottaa erätauolla viiden minuutin rangaistuksen, on se tyhmissä jäähyissä jo ihan omassa kategoriassaan, Pelicansin luotsi Kai Suikkanen kommentoi.

Vierasjoukkue pyrki ottelun lopussa tekemään lisämaaleja jopa ilman maalivahtia, mutta ilman tulosta. Sen sijaan Pata onnistui maalinteossa vielä kertaalleen, kun Mika Niemi sijoitti kiekon tyhjään maaliin tehden loppunumeroiksi 7-4.

Kaksi videotarkistusta, kaksi maalia

Heti pelin ensimmäisessä vaihdossa tapahtui, kun Tuomas Pihlmanin karvauksen jäljiltä Joel Armia sai kiekon, ja hänen tarkka laukauksensa yllätti Jere Myllyniemen. Laukaus kilahti takarautaan, minkä vuoksi ottelun tuomaristo tarkasti tilanteen videolta. Videokuva ei jättänyt tilanteesta epäselvyyttä, vaan Ässät siirtyi Armian maalilla johtoon vain 25 sekunnin jälkeen.

Vain hetkeä myöhemmin Pekka Jormakka nousi laitaa pitkin ja syötti porilaisten maalin eteen, mistä Tommi Paakkolanvaara ohjasi kiekon luistimen avulla ässävahti Juha Järvenpään ohi. Myös tämä tilanne katsottiin videolta, mutta pitkän odotuksen jälkeen maali hyväksyttiin.

Vierasjoukkueelle näytti tulevan hyvä mahdollisuus nousta ottelussa johtoon, kun Ässillä oli ottelun kolmannella minuutilla liikaa pelaajia jäällä. Rangaistuksen vuoksi alivoimalla pelannut patapakka ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt, vaan alivoimahyökkäykseen päässyt Jesse Joensuu survoi kiekon väkisin vierasjoukkueen maaliin.

Hieman ennen avauserän puoliväliä Ässät pääsi pelaamaan ylivoimaa Jari Kauppilan jouduttua kahden minuutin rangaistukselle. Itse ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta peli jäi kuitenkin Pelicansin puolustusalueelle. Pitkän pyörityksen jälkeen Michael Ryan syötti kiekon maalin eteen, josta Joel Armia ohjasi kiekon maaliin. Näin tilanne oli jo 3-1.

– Meillä oli tänään teemana kolme A-kirjainta. Aggressiivisuus, aloitteellisuus ja apu. Tänään tuli yllättäen myös neljäs A, eli ahaa-elämykset. Ne toivat väriä tähän iltaan, Ässien päävalmentaja Karri Kivi sanoi.

Ensimmäinen erä oli Ässien erä ja kotijoukkue olisi voinut tehdä jo avauserän jäljiltä tuntuvan eron lahtelaisiin. Pata ei kuitenkaan kyennyt tekemään enempää kuin kolme maalia, vaikka peli olikin täysin porilaisten hallussa. Neljättä maalia ei tullut edes Jesse Joensuun rangaistuslaukauksesta.

Pelicans iskee kolme kertaa

Toiseen erään ottelu tasaantui, mutta vasta erän avauspuoliskon jälkeen alkoi tapahtua. Hieman mitäänsanomattoman kymmenminuuttisen jälkeen Pelicans otti ohjat käsiinsä.

Erän puolivälin jälkeen alkoi tapahtua. Ensiksi Tommi Paakkolanvaara laittoi kiekon aloituksesta kohti Ässien puolustusaluetta. Ensimmäisenä kiekkoon ennätti Pekka Jormakka, joka ohitti tämän jälkeen väkisin ässäpuolustuksen, eikä hyökkääjä erehtynyt päästyään vastakkain Juha Järvenpään kanssa.

Vain hetkeä myöhemmin oli lahtelaisten vuoro tehdä alivoimamaali. Ässäpuolustaja Shaun Heshka kaatui hyökkäysalueella ja jätti näin Pekka Saarenheimolle tilaa nousta laitaa pitkin ylöspäin. Päästyään hyökkäysalueelle hyökkääjä laukoi löysähkön rannelaukauksen, joka kuitenkin livahti Järvenpään ohi. Karri Kivi reagoi tasoitusmaaliin ottamalla Juha Järvenpään pois maalilta ja vaihtamalla tilalle Antti Raannan.

Maalivahdin vaihtaminen ei kuitenkaan tuonut välitöntä helpotusta Ässien tuskaan. Vain pari minuuttia myöhemmin Timo Pärssinen syötti Markus Seikolalle viivaan. Puolustajan ratkaisu oli terävä rannelaukaus, mikä yllätti maskissa olleen Raannan. Näin Pelicans siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon.

– Ei siinä tilanteessa voinut tehdä muuta, kuin vaihtaa maalivahtia ja ottaa aikalisä. Sillä tavalla me pyrittiin kylmettämään Pelicansin peli, jotta he eivät pääsisi ainakaan enempää karkuun, Kivi totesi.

– Toiseen erään saimme hyvän meiningin päälle ja nousimmekin taistelemalla johtoon. Mutta kyllä sitten alkoi viiraamaan korvien välissä, kun otimme niin tyhmiä jäähyjä. Toiseen erään olin tyytyväinen, tyhmiin jäähyihin en, Suikkanen kommentoi.

Lahtelaisten hyvä ote kuitenkin kirposi toisen erän lopun jäähyihin, joiden aikana Pata nousi Pelicansin ohi. Kotijoukkue ei enää johtoasemaansa vastustajille luovuttanut, joten näin kolme pistettä jäi Poriin.

Ässien urakka jatkuu perjantaina kotiottelussa Bluesia vastaan. Pahasti rikkonainen lahtelaisjoukkue pelaa puolestaan jo torstaina kotikentällään Lukkoa vastaan.