Tutut miehet Tapparan ratkaisijoina

LIIGA / Raportti
Joni Ortiolle kävi köpelösti, kun Tapparan Aleksander Barkov livautti tästä maalin.
Kuva © Teemu Eirtovaara
Tampereen Tappara haki tiistaina maukkaan voiton Helsingin jäähallista. Tamperelaisten voiton takuumiehinä häärivät tuttuun tapaan Aleksander Barkovin johtama kakkosketju. Loppunumerot kirjattiin vieraille lopulta 2-3 (0-0, 1-3, 1-0)

Ottelun toinen erä oli ehtinyt vanheta aikaan 13.25, kun Aleksander Barkov luuti Ville Niemisen lavasta lähteneen päätykiekon ohi HIFK-vahti Joni Ortion. Turkulaisvahti oli tilanteessa pahemman kerran myöhässä, eikä huomannut riittävän ajoissa päädystä kimmonnutta pelivälinettä. Loistavalla peliälyllä siunattu ”Sasha” haistoi tilanteen oikein ja siirsi vierailijan 2-1-johtoon.

Lopullinen niksahdus isäntien selkärangasta kuului vain 33 sekuntia edellisestä. HIFK jäi surkuttelemaan vielä edellistä takaiskua, kun Sami Venäläinen alusti paikan puolustaja Kalle Kaijomaalle, joka siirsi vierailijat ratkaisevaan 3-1-johtoon.

- Pienillä muutoksilla päästiin toisessa erässä hyvin kiekonriistoihin ja sitä kautta saatiin pari maaliakin. Toisessa erässä ei sitten juuri muuta ollut kuin se maalin jälkeinen vaihto, Tappara-luotsi Jukka Rautakorpi pohti ottelun kulminaatiopistettä.

Ensimmäinen erä Tapparan hallintaa

Tappara aloitti ottelun vahvasti. Vaikka avauserässä vielä maalit jäivätkin uupumaan, nähtiin kaukalossa varsin pirteä vierasryhmä. Rautakorven tiivis viisikkopeli kesti hyvin kasassa.

- Valmistautuminen taktisesti, ja se miten tähän peliin lähdettiin meni niin kuin pitikin. Ensimmäinen erä oli selkeästi meidän erä. Vietiin peliä laadukkaalla hyökkäämispelaamisella ja pystyttiin sitä kautta myös puolustamaan hyvin ja pitämään HIFK pois tekopaikoilta. Ainoastaan se erän lopun ylivoima, mikä heillä oli hyvä, oli ehkä liian passiivista pelaamista, Rautakorpi analysoi.

Vieraspelin luonteen mukaisesti Tappara ei lähtenyt avauserässä yltiöpäisesti hyökkäämään, mutta tiiviinä pysynyt viisikko ja loistava kiekkokontrolli pitävät tamperelaiset vallan kahvassa. HIFK:n hyökkäykset katkesivat tehokkaasti jo keskialueelle.

Uudet punapaidat väläyttävät

HIFK marssitti tiistaina kotiyleisön eteen kaksi uutta nimeä, kun sekä amerikkalaisvahvistus Patrick O´Sullivan sekä työsulku-apu Sean Bergenheim luistelivat ensi kertaa uuden kotiyleisönsä eteen. Lauantaina Turussa ensi esiintymisensä tehneiden pelureiden jalat olivat vielä Turun ottelussa lentokoneessa, mutta nyt nähtiin jo väläytyksiä tulevasta.

Hieman ennen ottelun puoliväliä oli kaksikon ensiväläyksen aika. Patrick O´Sullivan karvasi kiekon Tappara-maalin takana omille ja tarjoili sen maalinedustalla päivystäneelle Bergenheimille, joka siirsi kiekon luukulta ohi Pekka Tuokkolan. Vain hetkeä aiemmin Ville Varakas oli unohtanut Ville Niemisen yksin Joni Ortion eteen, joka siirsi vieraat 1-0-johtoon. Kuitti tuli siis makeaan paikkaan.

- Meillä oli tasoitusmaalin jälkeen oma momentum kääntää peli. Peli pyöri pitkään siinä Tapparan päädyssä. Sitten tuli tietysti pari helppoa maalia, HIFK:n penkin taakse toimitsijakieltonsa jälkeen paluun tehnyt Pasi Sormunen harmitteli.

”Kolmas erä oli selviytymistaistelua”

HIFK tuli päätöserään kuin uudelleen nahkansa luoneena. Joukkue haki rohkealla hyökkäyspelaamisella tasoitusta. Ensimmäinen kymppi mentiinkin vahvasti kotijoukkueen komennossa.

- Kolmas erä oli vähän selviytymistaistelua. Osa pelaajista oli rohkeita ja uskalsivat johtaa vielä peliä. Fysiikasta se ei tällä ryhmällä jää kiinni, töitä on tehty sen verran paljon, Rautakorpi kiitteli omiaan.

Kotijoukkueen hyvä alku palkittiin heti kolmannen erän alussa, kun O´Sullivan ampui huikealla rannelaukauksella helsinkiläiset maalin päähän ylivoimalla. Jenkkisentterin maalista kotijoukkue sai vielä yhden lisävaihteen silmään, mutta Tapparan taistelu piti pisteet vieraiden haarukassa aina hamaan loppuun saakka.

- Kolmas erä oli meiltä vahvaa pelaamista, saimme siinä Tapparan hyvin vaikeuksiin, mutta pienestä se on kiinni ja tänään se pieni hetki tuli siinä toisessa erässä. Tiedettiin, että vastaan tulee vahva, luisteleva ja kamppaileva joukkue. Siinä suhteessa ei tullut mitään yllätystä. Vähän jäi tänään vajaaksi, Sormunen tiivisti kotijoukkueen tunnelmat.

Kokonaisuutena ottelun pelillinen taso ei noussut kovin korkeaksi. Tappara osasi taidokkaasti hallita peliä ihmeitä esittämättä. Tamperelaisten voitto oli siten hyvin ansaittu. HIFK:n esitys oli kokonaisuutena tahmea, eikä joukkue päässyt sille tuttuun kotivireeseen kuin ajoittain. Uusi jenkkisentteri Patrick O´Sullivanin otteista näkyi edelleen selvästi, että edelliset pelit ovat viime keväältä. Taidot ovat kuitenkin hyvin kaikkien tiedossa.

HIFK jatkaa kauttaan torstaina, kun se matkustaa Jokerien vieraaksi Ilmalaan. Tappara testaa Jokerien vireen heti perään perjantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle