Loppukliimaksi

LIIGA / Ennakko
Kausi 2002-2003 päätetään Porissa Ässien ja Ilveksen väliseen rantapallojen viskelyyn. Ottelun ainoa panos on siinä, sijoittuuko Ässät 10. vai 11. sijalle.

Ässät nousi lauantaina 10. sijalle ohi SaiPan, vaikka porilaisilla ei peliä ollutkaan. Ässät ja SaiPa ovat tasapisteissä ja maalierokin oli sama, mutta lappeenrantalaiset olivat Ässien edelle tehtyjen maalien perusteella.

Kun SaiPa hävisi Tapparalle 1-4, putosi se porilaisten alapuolelle. Ässien maaliero on ennen viimeistä kierrosta -32 ja SaiPan -35. SaiPan viimeinen peli on Lahdessa Pelicansia vastaan, joten voi hyvinkin olla, että joukkue kykenee parantamaan niin pistesaldoaan kuin maalieroaankin.

Ässät hurjassa kevätkunnossa

Menestyvän jääkiekkojoukkueen pitää olla keväällä kovassa iskussa. Ässiltä se on tällä kertaa onnistunutkin, sillä joukkue on ottanut kuudesta viime ottelustaan peräti 11 pistettä. Tällä hetkellä Ässät on neljän ottelun voittoputkessa, mikä onkin joukkueen ennätys tältä kaudelta.

HIFK:n, Lukon, Pelicansin ja Tapparan päänahat ovat varsin komea suoritus ja ennen kaikkea hieno osoitus Ässien taistelumoraalista. Peli ei ole aina ollut kovinkaan kaunista, mutta asenne on ollut sitäkin parempaa. Kaiken on kruunannut Scott Langkowin ja Antti Jokelan hyvät suoritukset maalilla. Langkowin suoritus torstaina Tapparaa vastaan oli lähes toiselta planeetalta.

Pitkälti mustan marraskuun takia tämä Ässien isku ei juuri mitään pelasta, vaan play offseja nähdään Porissa tänäkin keväänä vain tv:n välityksellä. Mutta ensi kautta ajatellen positiivinen loppu voi olla yllättävänkin merkityksellinen.

Kaudesta jää lopulta varsin hyvä maku niin pelaajien, katsojien kuin muidenkin sidosryhmien suihin.

Se yhdistettynä Juhani Tammisen vetovoimalla saattaa kantaa kevään ja kesän aikana sellaista hedelmää, että syksyllä kaukalossa nähdään patapakka, joka kohahduttaa kiekkoväkeä Porin ulkopuolella. Joka tapauksessa Ässien tilanne ja uskottavuus on vuodessa harpannut ison askeleen eteenpäin. Siitä kiitos valmennusduo Toivola&Kivelle, pelaajille sekä myös seurajohdolle. Nyt vaikuttaa jo siltä, että Ässillä on tulevaisuutta, vuosi sitten ei ehkä ihan siltä näyttänyt.

Ilves pysyy jumbona

Ilveksen kausi meni piloille jo varhain syksyllä, eikä tamperelaisten kynnet ole kovinkaan teräviksi hioutuneet missään vaiheessa kautta. Loppukauden tavoitteeksi Ilves otti Pelicansin ohittamisen ja jumbosijan välttämisen, mutta sekin jää haaveeksi. Asia varmistui lopullisesti joukkueen hävitessä lauantaina Hakametsässä TPS:lle 1-5. Tosin voittokaan ei olisi auttanut, kun Pelicans yllätti HIFK:n.

Kaikkiaan tupsukorvilla on nyt neljä tappiota putkeen. Kaksi noista on kuitenkin tullut vasta jatkoajan jälkeen, joten pientä lisäystä on jumbojoukkueenkin pistepussiin saatu.

MM-leirille kutsuttu Raimo Helminen on loppua kohden jälleen noussut tasolleen Ilveksen pelin sieluksi. Helminen kiri jälleen myös Ilveksen sisäisen pistepörssin, kun Vesa Viitakosken kausi päättyi kyynärpäävamman vuoksi viikon etuajassa. Helmisen lisäksi Ilveksestä on viime aikoina eturiviin nousseet mm. Jesse Niinimäki ja Jukka-Pekka Laamanen.

Joka tapauksessa Ilves-leirissäkin katseet on käännetty jo ensi kauteen ja joukkue ja fanit ovatkin varmasti pelkästään tyytyväisiä, kun tämä raskas kausi vihdoinkin päättyy. Ensi kaudella tupsukorvat lähtevät sitten hakemaan uutta nousua Vaclav Sykoran ja Jarmo Jamalaisen jodolla. Varmasti pelaajapakkakin kokee jonkinasteista muodonmuutosta.

Ässät puristaa voiton

Tavoitteet ovat siis molemmilla selkeästi ensi kaudessa, johon päästään taas kovassa uskossa ja puhtaalta pöydältä. Sekä Ilveksen että Ässien on silloin kyettävä ottamaan selkeästi askel eteenpäin. Sykoran valmentama Ilves tuskin vuodessa nousee liigan eliittiin, mutta on selvää, että ensi kaudella Tampereen tämän hetken kakkosseurankin on vähintäänkin taisteltava uskottavsti play offs-paikasta. Ässien askel eteenpäin on puolestaan se play offs-paikka. Tämä on nyt viides kevät ilman todellista huipennusta, joten play offseja on Porissa odotettu pidempään kuin missään muualla tämän hetken liigajoukkueista. Ensi keväänä sen on siis jo tapahduttava, mitään muuta vaihtoehtoa ei oikein ole.

Tällä kaudella odotukset kohdistunevat enää vain saunailtaan, mutta ennen sitä on kuitenkin puserrettava tämä runkosarjan viimeinen kamppailu mahdollisimman kunniakkaasti alta pois. Ässillä on panosta edes hieman ja muutenkin joukkueen vire on ollut selvästi Ilvestä parempi. Kun lisäksi tällaisessa runkosarjan merkityksettömässä ottelussa kotietu nousee ennen kaikkea motivaatiotekijöiden vuoksi yleensä normaalia suurempaan asemaan, niin kaikki ennusmerkit puhuvat Ässien voiton puolesta. Ehkä jopa reilun voiton puolesta. Siihen ja 10. sijaan olisi hyvä päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle