Lomille lomps

LIIGA / Raportti
Ässät ja Ilves päättivät kautensa varsin odotetunlaiseen pelailuun. Kotijoukkue oli kiinnostuneempi pisteistä ja Ässien paremmuus kävikin alusta alkaen selväksi. Loppulukemiksi muotoutui 4-1 ja näin patapakka otti viidennen peräkkäisen voittonsa. Hieno loppukiri johdatti Ässät lopulta 10. sijalle.

Parasta mahdollista höyryä Ässät ei viimeiseen peliin löytänyt, vaikka Mika Toivola olisikin halunnut näyttää kotiyleisölle kauden parhaan pelin. Ilveksen otteissa puolestaan pakkopullan maku paistoi läpi turhankin selvästi. Tiettyä yritystä toki oli, mutta ajatukset olivat varsinkin kokeneella kaartilla kenties jo saunaillassa.

Avauerän anti ole yksi maali, kolme Ilves-jäähyä sekä yksi tappelu, josta kaksi ulosajoa. Ainoa maali oli sitten sitäkin komeampi. Juha Kiilholma, Steve Shirreffs ja Timo Salonen sahasivat tupsukorvien päät sekaisin ja Salonen pääsi lopulta laittamaan kiekon tyhjään maaliin Shirreffsin passatessa Tommi Satosaarenkin ulos pelistä.

Tappeluita ei Porissa ole liiemmin tällä kaudella nähty, mutta Jarkko Glad päätti tarjota viimeisessä pelissä yleisölle tuotakin showta, kun kohdalle osui sopivasti Mikko Kuparinen. Glad näytti, että nyt lähdetään ja Kuparinen otti haasteen miehekkäästi vastaan. Mailat ja hanskat jäähän ja mylly käyntiin.

Kotiyleisö ehkä hieman pettyi kaksintaistelun antiin, silllä kovan miehen maineessa oleva ylikonstaapeli Glad sai Kupariselta kovaa kyytiä. Osittain Kuparinen sai yliotteen Gladin horjahdettua juuri ennen iskujen vaihtoa, jollon tupsukorva pääsi kynsimään patapaitaa Gladin yltä pois. Joka tapauksessa Kupariselle selkeä voitto kauden päättäjäisiksi. Glad puolestaan joutui poistumaan hieman nolona saunaa lämmittämään.

Ässien ylivoimamahdollisuudet eivät tulosta tuottaneet. Ainoastaan keskimmäisellä yv:llä Ässillä oli edes jotain ideaa, mutta muuten kuviot olivat jokseenkin hakusessa, eikä Ilveksellä ollut vaikeuksia pitää maaliaan puhtaana.

Ässät karkasi

Toisessa erässä Ässät esitti ehkä illan parasta peliään ja Ilves oli pahimmissa vaikeuksissa. Ässät painoi ja hallitisi, mutta tyytyi kuitenkin tuohon hallintaan, eikä kovinkaan innokkaasti lähtenyt Ilvestä kunnolla teurastamaan. Satunnaisesti tamperelaiset pääsivät vastahyökkäyksiin, mutta maalipaikkoja Scott Langkowin selvitettäväksi ei kuitenkaan pahemmin tullut.

Neljä kertaa ässäläiset karkasivat läpiajoon, mutta vasta viimeisellä kerralla Satosaari joutui antautumaan. Ensin pötkölleen heittäytynyt Ilves-vahti masensi kultakypärä Samu Wesslinin, hetkeä myöhemmin täysin vastaavalla tavalla keveästi kirmanneen Jari Korpisalon. Tomi Pölläsen yritys puolehtaan kilahti tolppaan, mutta Tuomo Harjulan edessä Satosaaren oli jo antauduttava. Pohjoisen pikajuna ei lähtenyt turhia veivaamaan vaan näpäytti terävästi ranteella tilanteeksi 2-0.

Maalin jälkeen Ässät intoutui pieneksi toviksi hakemaan sitä kolmattakin maalia, mutta kun tulosta ei tullut, homma vaipui lopullisesti pelkäksi pelailuksi.

Kapteeni Korpisalo sulki hanat

Kolmas erä olikin sitten jo sitä itseään, lähinnä pelkkää loppusummerin odottelua. Lopullisesti Ilveksen melko mitättömät pyristelyt loppuivat Mika Niemen korkeaan mailaan, joka ruiskaisi Shirreffsin pärstän verille. Niemelle 5+20 ja myös Shirreffsin kausi päättyi siihen.

Viiden minuutin ylivoimalla Ässät iski vaisusta pyörityksestään huolimatta sen ratkaisevan niitin. Vjatsheslav Fandul ja Pasi Peltonen järjestelivät Iikka Törnvallin loistavaan vetopaikkaan. Törnvall laukoi päin Satosaarta, mutta niin vain kiekko löytyi yläkulmasta. Tuo oli samalla Törnvallin uran ensimmäinen liigamaali.

3-0 riitti Ässille ja loput 5-minuutin rangaistuksesta menivät Ilveksen tahdissa. Tamperelaiset kiittivät Ässien antamasta mahdollisuudesta värkäten alivoimamaalin. Porilaiset hukkasivat hyökkäykseenlähdössä kiekon Ville Leinolle, joka vapautti maalin eteen jääneen Tommi Jämingin. Nuori mies ei erehtynyt, vaan pisti paikasta sisään ja rikkoi samalla Langkowin nollan.

Teijo Räsänen jaksoi tavoitella voittoa loppuun saakka ja Ilves lähtikin hakemaan kavennusta 6-5-vastaan kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä. Kun tupsukorvat eivät saaneet mitään aikaiseksi rankaisi Ässä-kapteeni Korpisalo. Kiekko tyhjiin ja kauden viimeinen maali Isomäessä oli nähty.

Räsänen ei luovuttanut vieläkään, vaan Satosaari sai kutsun penkille uudestaan, kun peliä oli jäljellä vajaa minuutti. Ja Räsäsen loppuun saakka yrittäminen huipentui vielä aikalisään ajassa 59.55. Tosin päävalmentaja itse ei tuon aikalisän aikana suutaan avannut, vaan ohjeet lähtivät lähinnä Timo Peltomaan suusta.

Ohjeet tulivat kuitenkin auttamatta liian myöhään ja summeri päästi niin Ilveksen kuin Ässätkin kesäloman viettoon. Ilveksen kantilta kausi ei päättynyt varmasti yhtään liian aikaisin. Ässät puolestaan jätti kaudesta hyvän maun suuhun, vaikka tavoitteet eivät toteutuneetkaan. Suunta on kuitekin oikea ja siitä on hyvä jatkaa kohti uusia seikkailuja.

Valmentajat miettivät menneitä

Teijo Räsänen nollasi itse pelin nopeasti, sillä siitä ei mies osannut sanoa enää yhtään mitään. Koko kaudesta sentään irtosi pientä yhteenvetoa.

- Ei tämä peli ole kyllä enää yhtään mielessä. Kävin kopissa sanomassa pari sanaa pojille ja se siitä.

- Kokonaisuutena oli kyllä hienoa työskennellä perinteikkäässä Ilves-organisaatiossa. Tällä kaudella ajettiin enemmän omia junnua sisään kuin yksikään muu liigajoukkue. Ei tämä helppoa ollut, mutta eteenpäin kyllä mentiin, Räsänen mietiskeli

- Toivotan onnea Sykoralle ja tälle joukkueelle jatkossa. Itse toivoisin löytäväni valmennushommia ennen kaikkea ulkomailta. Näissä ympyröissä on tullut pyörittyä vuodesta –84, joten olisi mukava nähdä jotain muutakin, mies päätti.

Mika Toivolankin jutustelut keskittyivät lähinnä kauden tapahtumiin, mutta jotain irtosi itse pelistäkin.

- Mielestäni pelattiin ihan iloinen ja vapautunut peli. Viiden ottelun voittoputkeen on hyvä päättää ja kuten tuossa neljä-viisi peliä sitten päätetiin, niin pystyttiin ajamaan SaiPakin kiinni. 10.sijasta tulee kuitenkin vähän enemmän rahaa kuin 11. sijasta. Ei se varmasti paljoa ole, mutta kun kassa on tyhjä, niin pienikin lisä on hyvä.

- Kokonaisuutena on kuitenkin aika pettynyt olo. Toisilla pelit jatkuu ja tarkoitus oli, että ne olisi meilläkin jatkuneet. Yksilötasolla lähes kaikki olivat jollain tasolla onnistujia, mutta joukkueena ei pystytty pelaamaan niin hyvin kuin olisi pitänyt, Toivola pohti.

- Pojat saavat nyt levätä vähän aikaan, minulla työ ensi kautta ajatellen jatkuu heti huomisaamuna. Varmaan aika pian on sopimuksista jotain tiedotettavaakin, Ässä-koutsi katsoi tulevaan.

Tuore toimitusjohtaja Juhani Tamminen on puolestaan tahollaan luvannut, että noin 80% ensi kauden patapakasta julkistetaan jo tulevalla viikolla. Tuosta voidaan päätellä, että kovin suuria mullistuksia ei joukkueessa tapahdu, vaan suurin osa tämän kauden pelaajista jatkaa ensi kaudellakin. Hyvä niin, sillä Toivolan ja Karri Kiven käsissä on sopiva runko, jolla on mahdollisuuksia tehdä nyt nähtyä suurempiakin tekoja. Toivottavasti se ulkopuolelta tuleva noin 20% sisältää ne tarvittavat ratkaisijat, jotka istuvat nykyiseen runkoon.

Pelit on pelattu, Isomäki vaikenee.

» Lähetä palautetta toimitukselle