Ilves puolusti putkensa poikki

LIIGA / Raportti
Ässät on viime vuosina löytänyt valoa pimeyteensä usein juuri Tampereen Ilvestä vastaan. Tällä kertaa osat vaihtuivat, kun 13 ottelua ilman voittoa kahlannut Ilves katkaisi putkensa Ässien kustannuksella. Tupsukorvien avauserässä tekemät kaksi maalia riittivät helpottavaan 1-2-voittoon melko heikkotasoisessa ottelussa.

Ilves joutui ottelun alla antamaan tasoitusta, kun pitkäaikaispotilaiden Bruve Racinen ja Tomi Källarssonin lisäksi kaksi muutakin tärkeää pelaajaa joutui jättäytymään pelistä pois. Rapakon takaa Tampereelle palannut puolustaja Martti Järventie ilmoitettiin alun perin jo joukkueen kokoonpanoonkin, mutta suunnitelmat kuitenkin muuttuivat viime hetkillä ja näin miehen avaus kasvattajaseurassaan jäi tulevaisuuteen. Lisäksi joukkueen paras pistemies David Nemirovsky puuttui Ilveksen miehistöstä.

- Järventien olkapää on jo hyvässä kunnossa, mutta pidettiin tänään palaveria lääkärin ja fysioterapeutin kanssa ja päätettiin, ettei riskeerata mitään. Vaikka Mara pystyykin treenaamaan täysipainoisesti, niin pelit ovat kuitenkin vähän eri asia kuin harjoitukset, Ilves-valmentaja Teijo Räsänen selvitti pelin jälkeen.

- Nemirovsky puolestaan oli tauolla Kanadan maajoukkueen mukana ja sai siellä jonkun vatsapöpön. Vielä eilen kaikki oli hyvin, mutta viime yönä häneen iski kuume ja oksennustauti, Räsänen jatkoi.

Ässien sairaslistan uusin nimi on puolustaja Timo Ahmaoja, joka potee Petr Sachlin tavoin selkäänsä. Lisäksi pari patapaitaa joutui peliin lievästi kuumeisena. Bluesista Ässiin siirtynyt Janne Seva päätettiin aamuharjoitusten jälkeen ottaa heti myös peliin mukaan. Seva muodosti Vjatsheslav Fandulin ja Timo Hakasen kanssa todellisen sentteriketjun.

Ex-ässät rankaisivat virheistä

Ottelun alku oli varsin tyypillistä tauon jälkeistä kiekkoilua ainakin siinä mielessä, että kuviot eivät silmiä hivelleet. Ensimmäinen erä eteni puolin ja toisin melko sekavissa merkeissä ja peli aaltoili tasaisesti, mutta maalipaikkoihin joukkueet eivät varsinkaan erän alkupuoliskolla tietään löytäneet.

Ilves sai tilaisuutensa päästessään kokeilemaan kahdesti ylivoimansa toimivuutta. Varmasti Tampereellakin on tauolla yv-peliä harjoiteltu, mutta ainakaan vielä se ei tulosta tuottanut, sillä Ilves ei kyennyt käytännössä luomaan edes painetta Ässien päähän.

Rangaistusten jälkeisetkin tilanteet pitäisi ainakin jonkun oppikirjan mukaan pelata tarkasti, mutta Ässiltä pääsi jälkimmäisen jäähyn jälkeen tuo oppi unohtumaan. Ilves löi kiekon porilaisten päätyyn, jossa ikiraataja Timo Peltomaa voitti kaksinkamppailussa Jarkko Gladin. Mika Niemi tuli apuun ennen löysästi pelanneita porilaisia ja antoi vapauttavan syötön maalin eteen täysin yksin unohdetulle Marko Luomalalle, joka veivasi Scott Langkowin maihin vieden Ilveksen 0-1-johtoon. Tuo oli taannoin Ässissäkin vierailleen Luomalan uran toinen liigamaali. Ensimmäinen syntyi juniori-ikäisenä Ässien paidassa - Ilvestä vastaan.

Alkaneen talven kunniaksi tamperelaiset hieroivat lisää lunta porilaisten kasvoihin ja hierojana toimi toinen ex-ässä Jukka Laamanen. Raimo Helminen näytti nuoremmilleen mistä kaiken kokenut ilves ja leijona pissii voittamalla aloituksen suoraan Jukka Laamaselle. Ässien viisikko jähmettyi täysin paikoilleen ja Laamanen pääsi kaikessa rauhassa potkimaan itsensä parhaalle laukaisusektorille. Ilves-pakin veto ei ehkä ollut mikään tykkien tykki, mutta Langkow joutui kuitenkin antautumaan toistamiseen.

Ässät ei päässyt koko erässä kuin muutamaan kontrolloituun hyökkäyksen. Maaliinkin oli silti erän loppupuolella mahdollisuudet, mutta sen enempää Markku Tähtinen kuin Sevakaan eivät aivan saaneet kiekkoa läheltä sisään. Kokonaisuutena ensimmäinen erä oli suhteellisen hidastempoista ja tylsääkin peliä.

Ässät otti pelin haltuunsa

Toiseen erään kotijoukkue pääsi lähtemään ylivoimalla, kun Ilves hölmoili avauserän lopussa joukkuerangaistuksen pelin viivyttämisestä. Ässien ylivoimapeli olikin tauon aikana petraantunut jonkin verran ja nyt joukkue sai pakkopelinkin pyörimään.

Jatkossa pakkopelin pyöriminen ei paljoa auttanut, mutta toisen erän alun ylivoiman Ässät pystyi hyödyntämään. Steve Shirreffs rannasi kiekon siniviivalta kohti Tuomas Nissistä ja Tähtinen pääsi maalin edessä ohjaamaan ilmasta Ässien kavennuksen.

Hetkittäin Ässät hallitsi pelitapahtumia täysin suvereenisti, mutta hallintaa ei vain onnistuttu hyödyntämään. Suhteellisen hyvin Ilves kuitenkin pystyi pitämään patapaidat pyörimässä kulmissa ja laidassa, eivätkä porilaiset päässeet kovin usein vaarallisesti hääräämään Nissisen nenän eteen. Toki Ässät pääsi virittämään vetoja melko hyvistäkin paikoista, mutta mitään suurempaa hätää nuorella Ilves-vahdilla ei ollut. Ässien yrityksistä puuttui tietynlainen laadukkuus ja juonikkuus.

Toista erääkään ei voi erityisen laadukkaaksi kiekkoviihteeksi kutsua. Tempo ei edelleenkään noussut kovin korkeaksi, mutta hieman tunnetta peliin sentään alkoi tulla. Molemminpuolinen töniminen oli erällä tyypillinen piirre. Melko tyypillistä oli myös pitkät vaihdot ja aika usein kaukalossa väänsikin vastakkain kaksi väsynyttä viisikkoa pelin pyöriessä jommassakummassa päässä niin, ettei pelaajilla ollut mahdollisuutta lähteä penkille happea vetämään.

Ilves kesti Ässien painostuksen

Päätöserään Ässät hieman tiivisti kokoonpanoja ja pelasi pääosin kolmella viisikolla. Ilves pyrki selvästi jäädyttämään peliä entistä enemmän ja siinä se myös onnistui.

Erän yleisilme sisälsi hivenen tulkinnanvaraisten jäähyjen lisäksi Ässien selvää painostusta, jota voisi kuitenkin luonnehtia jokseenkin näennäiseksi ja tuskaiseksi. Vaikka Mika Toivolan suojatit pari todellista maalipaikkaa aikaiseksi saivatkin, niin pitkälti peli pyöri kuitenkin jälleen vaarattomalla alueella.

Ässien parhaat tasoitusmahdollisuudet siunaantuivat Pasi Tuomiselle ja Pasi Peltoselle. Tuominen ei saanut maalin edestä kiekkoa nousemaan yli jäässä maanneen Nissisen ja Peltonen puolestaan tuhri 3-1-ylivoimahyökkäyksen laukomalla ponnettomasti suoraan Nissisen syliin. Tuon ylivoimahyökkäyksen Ässät sai ikävällä tavalla, kun Ville Koistinen loukkasi polvensa, eikä ehtinyt raahautumaan ajoissa vaihtoon. Hetkeä myöhemmin Koistinen talutettiin pukukopin puolelle.

Viimeisellä minuutilla Ässät haki tasoitusta 6-5-vastaan, mutta Ilveksen kolmas maali oli lopulta lähempänä kuin Ässien toinen. Näin ottelu päättyi vierasjoukkueen helpottuneeseen tuuletukseen.

Räsänen huojentui avausvoitostaan

Valmentajien tunnelmat olivat pelin jälkeen odotetunlaiset. Teijo Räsänen oli luonnollisesti huojentunut ja iloinen ensimmäisestä voitostaan Ilves-valmentajana, ja Ässien Toivola yhtä luonnollisesti pettynyt ja vähäsanainen.

- Olihan tämä tärkeä voitto meille. Tauko teki hyvää, kun saatiin vihdoin keskittyä harjoiteluunkin ja vieläpä ilman pelien tuomia paineita. Joukkue taisteli tänään tosi hienosti. Tästä on nyt hyvä jatkaa eteenpäin, Räsänen iloitsi.

- Ensimmäisessä erässä oltiin huonoja, toinen meni kohtalaisesti ja kolmas erä oli ok, Toivola tyytyi tiivistämään pelin kulun.

- Kyllä meillä tänäänkin oli paikkoja 4-5 maaliin, mutta ei vaan taaskaan mennyt sisään. Toivottavasti sitten torstaina Lappeenrannassa, mies jatkoi Ässien tehottomuudesta.

Nissinen esitti pelin parasta antia

Jos ei peli kokonaisuutenakaan kovin korkeatasoiseksi noussut, ei se ollut myöskään mitään yksilöiden juhlaa. Kenttäpelaajat eivät omalla osaamisellaan juuri toisistaan erottuneet, mutta maalivahdit sentään pelasivat tasollaan. Siinä taistossa vakuuttavia otteitaan jatkanut ja enemmän venymään joutunut Tuomas Nissinen päihitti virkaveljensä Scott Langkowin.

Viime kaudella Ässissä liigaläpimurtonsa tehnyt Jukka Laamanen alkaa vaikean syksyn jälkeen hiljalleen nousta tasolleen. Peliaikaa tuli paljon ja mies hoiti hommansa tyylikkäästi, ja kruununa luonnollisesti voittomaali. Ilveksen hyökkäyspelistä tuntui David Nemirovksyn myötä puuttuneen kaikki, mutta ehkäpä siitä puolesta ei todellista kuvaa saanut siitä yksinkertaisesta syystä, että Ilves ei juurikaan edes pyrkinyt hyökkäämään.

Ässissä suurin mielenkiinto kohdistui Janne Sevaan. Ei mies huonosti pelannut, mutta ei toisaalta ainakaan vielä tuonut toivottua piristystä Ässien hyökkäyspeliin.

- Ihan tyydyttävä esitys Sevalta. Pitää ottaa huomioon, että hänellä on takana vain neljä peliä tältä kaudelta ja viimeisimmistä on lähes kuukausi aikaa, joten lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset. Siinä mielessä hyvä peli ja maalikin oli lähellä, luonnehti puolestaan Toivola uutta tulokasta.

Täydestä pistepotista uutta puhtia saaneen Ilveksen loppuviikko on vähintäänkin haasteellinen. Torstaina Hakametsään saapuu Jokerit ja lauantaina joukkue matkaa Bluesin vieraaksi, joten voittoputken rakentaminen voi ainakin tässä vaiheesa olla turhan kova projekti.

Ässillä on tällä viikolla ohjelmassa enää yksi ottelu, eikä sekään sieltä helpoimmasta päästä. Tappion karvasta kalkkia kokenut SaiPa lienee kotihallissaan kova pala purtavaksi. Voitettavissa SaiPakin toki on, sillä eihän joukkueiden materiaaleissa suurtakaan ero ole.

Joka tapauksessa kuusi ottelua putkeen hävinnyt patalauma tarvitsee pikaisesti raivokasta taistelua ja ennen kaikkea voittoja, tai muuten tämäkin kausi uhkaa hienon ja toiveita herättäneen alun jälkeen lässähtää edellisten kausien tapaiseksi tuskien taipaleeksi. Vielä se on vältettävissä, kunhan vain palaset loksahtaisivat paikoilleen mahdollisimman nopeasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle