Ässät ja Ilves putkia katkomaan

LIIGA / Ennakko
Porissa päästiin alkukaudella kärkikamppailujen makuun, ja vaikka moista makeaa olisi mahan täytteeksi enemmänkin mahtunut, niin ainakaan tällä erää sitä herkkua ei ole saatavilla. Tuskin Ässien ja Ilveksen välisessä häntäpään kohtaamisessa silti mautonta velliä tarjotaan, sillä lähtökohdat tarjoavat kuitenkin hyvät ainekset. Joko jomman kumman murheellinen putki katkeaa - siinä illan teema.

Joukkueilla on takanaan reilun viikon mittainen ottelutauko, joka on käytetty hyväksi niin harjoittelun, levon kuin kolhujen parantelemisenkin merkeissä.

Maaottelutauko tuli sekä Ässille että Ilvekselle hyvään aikaan. Tai ehkä se olisi tämän kaksikon kannalta voinut tulla jo hieman aiemminkin, siksi tuskaista molempien joukkueiden taival ennen taukoa oli.

Löytyikö tauolla lääkkeet tehottomuuteen?

Ässät ajautui hienon Lukko-kliimaksin jälkeen ainakin tuloksellisesti hieman väärille raiteille. Viidestä ottelusta saldoksi tuli viisi tappiota ja vain viisi tehtyä maalia. Tasaisessa sarjassa tuollainen tappioputki romahdutti Ässät kärkipäästä aina 11.sijalle saakka.

Tulokset eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta, eikä Ässien tapauksessakaan välttämättä ole syytä suureen huoleen tai pessimismiin. Pelillisesti joukkue esiintyi edelleen ryhdikkäästi, mutta perisuomalainen tehottomuus valtasi alaa. Lisäksi erikoistilannepelaaminen ei ottanut sujuakseen. Ennen kaikkea ylivoimat olivat yhtä tuskaa.

Onnikaan ei ollut aivan yhtä suosiollinen kuin alkukauden peleissä, mutta toisaalta sitä onnea ei ehkä ansaittukaan. Vaikka patapaidat edelleen taistelivatkin, niin kenties se ihan viimeisin puristus jäi kuitenkin puuttumaan. Ensimmäisen neljänneksen peleissä Ässät puristi kovalla tahdollan useammankin kerran päätöserässä takaa tasoihin ja välillä ohikin, mutta tappioputken peleissä kävi päinvastoin. Vastustaja puristi pisteet kotiin kolmannessa erässä ja Ässät jäi nuolemaan näppejään.

Oli kyse sitten lievästä hyvänolon tunteesta, henkisestä tai fyysisestä väsymisestä, niin oletettavasti tauko on tehnyt hyvää. Odotettavissa on taas nälkäinen patalauma, joka jaksaa ja joka haluaa taistella itsensä takaisin voittojen tielle. Ja varmasti viikon tauko on mahdollistanut myös niin ylivoima- kuin alivoimapelaamisenkin harjoittelemisen.

Ilves kiipelissä

Ilves on pelannut jo 13 ottelua ilman voittoa. Kaksi pistettä on napsahtanut tilille viimeksi 1.10., jolloin Blues kaatui Hakametsässä 5-1. Sen jälkeen seurasi kahdeksan peräkkäistä tappiota ja valmentajanvaihto. Ari-Pekka Selinin tilalle tullut Teijo Räsänen aloitti Ilves-pestinsä kahdella tasapelillä, mutta kolme viimeisintä ottelua on taas päättynyt tupsukorvien tappioon. Ennen tauolle lähtöä tamperelaiset ottivat oikein kunnolla lukua, kun JYP kävi lisäämässä joukkueen ahdinkoa 0-5-voitollaan.

Maaottelutauon ajan Räsänen on saanut ajaa omia metodejaan sisään ja ehkäpä miehen kädenjälki alkaa jo hieman näkyäkin. Ennen kaikkea tauko auttoi Ilvestä ainakin henkisellä puolella, kun joukkue sai olla viikon ilman tappion tuskaa. Nyt kausi onkin mahdollista aloittaa ikään kuin alusta.

Kovin helposti kurimusta ei kuitenkaan riemumarssiksi käännetä, siitä on Ässilläkin kokemusta menneiltä vuosilta. Tosin Ilveksen mahdollisuuksia ahdingosta nousemiseen parantaa joukkueen potentiaalinen materiaali, josta on taatusti saatavissa alkukautta enemmän irti.

Seva ja Järventie esittäytyvät?

Molemmat joukkueet saattavat esitellä pelissä yhden uuden pelaajan. Sekä Ässien Janne Sevan että Ilveksen Martti Järventien pelaaminen ratkeaa tiistain aamuharjoitusten perusteella. Sevan panos Ässille on etukäteen ajateltuna pienoinen arvoitus, mutta Järventien paluu kasvattajaseuraansa vahvistaa Ilveksen pakkikalustoa merkittävästi.

Kotijoukkueen sairaslistalla on välilevyn pullistumaa poteva Petr Sachl, jonka paluu kaukaloihin on täysin hämärän peitossa. Parhaimmassa tapauksessa puhutaan viikoista, huonoimmassa tapauksessa Sachlia ei ainakaan tällä kaudella kaukalossa nähdä. Richard Rochefortin polvivammakin on muistuttanut olemassaolostaan, mutta mies on kuitenkin pelikunnossa.

Ilveksen sairaslistalla jatkavat edelleen Bruce Racine ja Tomi Källärsson. Myöskään Kimmo Vähä-Ruohola ei ole vielä käytettävissä ja Järventien pelaaminen on siis epävarmaa.

Kauden ensimmäisessä keskinäisessä ottelussa joukkueet pelasivat sopuisan 4-4-tasapelin. Ilves johti ottelua 4-2, mutta Ässien taistelu palkittiin nousulla tasoihin.

Ilves on viime vuosina ollut Ässille varsin sopiva vastus. Hakametsästä porilaiset ovat hakeneet pisteitä tasaisin väliajoin ja Porissa Ilves on joutunut välillä kovaankin ryöpytykseen. Viimeksi Ilves on voittanut Porissa yli kaksi vuotta sitten, jolloin Ässien ahdinko oli pahimmillaan. Tuolloin patapaitojen 4-1-etumatkakaan ei riittänyt voittoon, vaan Ilves korjasi potin maalein 6-9.

» Lähetä palautetta toimitukselle