Tasoero näkyville

MESTIS / Ennakko
Mestiksen toisessakaan tv-pelissä tuskin nähdään tasaista taistoa sarjapisteiden kohtalosta. Tasoero on suuri, kun ainokaisella pisteellään sarjan perää pitävä Uudenkaupungin Jää-Kotkat saa vastaansa sarjajohtaja Kiekko-Vantaan.

Joukkueet kohtasivat toisensa kauden avausottelussa Vantaan Tikkurilassa, ja tuolloin Kiekko-Vantaa vei pisteet helposti maalein 9-3. Sen jälkeenkään kapealla materiaalilla pelaavalle Jää-Kotkille ei ilonaiheita ole liiemmin tullut, vaan joukkue on edennyt tappiosta tappioon. Kolme TPS-nuorta toi vahvistusta joukkueeseen, mutta heidänkin komennuksensa jäi vain neljän ottelun mittaiseksi, kun turkulaiset eivät pitäneet järjestelyä toimivana.

Viimeisimmät tulokset ovat olleet Jää-Kotkille hieman alkukautta lohdullisempia. Edellisessä kotiottelussa joukkue hankki ainokaisen pisteensä jatkoaikatappiolla FPS:ää vastaan, eikä kauden avausvoittokaan ollut kaukana, sillä UJK johti vielä viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä kahdella maalilla.

Lauantaista neljän maalin tappiota sarjan kärkipäähän lukeutuvalle KooKoolle voidaan pitää kohtalaisena suorituksena, sillä enemmänkin omissa on kauden aikana soinut.

Kiekko-Vantaalle alkukausi on ollut menestys, sillä joukkue on kärsinyt jatkuvasti loukkaantumisista, mutta johtaa silti sarjaa. Edellisessä vieraspelissä vantaalaiset tyrmättiin Kouvolassa, ja ensimmäinen pisteetön kamppailu merkattiin tilille tylysti luvuin 0-9, mutta 6-2-kotivoitto Ahmoista oli taas tutumpaa Kiekko-Vantaata, vaikkei joukkue pelillisesti ihmeitä esittänytkään.

Vantaan asenne testiin

Joukkueita vertaillessa suurin ero on puolustuksessa. Lienee täysin totuudenmukaista väittää, ettei yksikään kotkapuolustaja mahtuisi Kiekko-Vantaan pelaajistoon, vaikka joukkueet samassa sarjassa pelaavatkin. Viime kaudella Mestiksessä debytoinutta Lari Virtasta lukuunottamatta kaikki UJK:n puolustajat pelasivat viime kaudella joko junioreissa tai alemmilla sarjatasoilla, ja heikko puolustusmateriaali näkyy tylysti 64 omiin menneessä maalissa 10 ottelussa.

Hyökkäyksessä Kotkilla on sentään muutama hyvinkin Mestis-tasoinen pelimies, mutta ainoastaan neljä(!) UJK-peluria on onnistunut maalinteossa tähän mennessä. Avauskierroksella Vantaata vastaan kypärätempun viimeistellyt Topi Riutta on onnistunut viidesti, virolainen Maksim Ivanov neljästi, Miika Kaski kahdesti ja Sami Häätylä kerran. Hyvänä maalintekijä tällä sarjatasolla tunnettu Rami Kaupinsalo vaeltelee varjoissa, saldona tähän mennessä ainoastaan yksi syöttöpiste.

Kiekko-Vantaan laajemmasta materiaalista kertoo oleellisen jo 18 miehen onnistuminen maalinteossa toistaiseksi. Tasoitusta vierailija sentään antaa sen verran, että se tuskin saa kaukaloon totuttua neljää hyökkäysketjua, kun luottohyökkääjistä Henri Ekholm ja Ari-Pekka Pajuluoma ovat polvivaivaisina sivussa, ja try outille liigaan napattu Teemu Kuusisto istumassa HPK:n vilttiketjussa. Jokereista joukkueella on vahvistuksena valmentaja Jarmo Kaupin juniorivalmennusajoiltaan hyvin tuntema puolustaja Samuli Jalkanen.

Vaikka joukkueiden tasoero valtava onkin, kannattaa loppuun heittää muutama kulunut fraasi. Vaikka kiekko ei yhtä pyöreä olekaan kuin pallo, alkaa jääkiekko-ottelukin lukemista 0-0, eikä vanhoilla näytöillä saa yhtään sarjapistettä. Sitäkään ei kannata unohtaa, että viime kaudella Kiekko-Vantaa onnistui häviämään kahdesti sarjajumbo Diskokselle. Asenteella on väliä. Pelistä voi tulla vaikea, jos sen luulee voittaneensa jo etukäteen.

Se fraaseista. Toivotaan, että tv-ruudussa nähdään odotettua jännittävämpi ottelu. Jos ei, niin ainakin kauniita maaleja.

» Lähetä palautetta toimitukselle