Diskos palkitsi kannattajansa

MESTIS / Raportti
Nousumahdollisuutensa jo menettänyt Diskos otti sunnuntaina kotihallissaan maukkaan voiton Uudenkaupungin Jää-Kotkista. Ottelu oli kovasta peliruuhkasta huolimatta vauhdikas ja kohtalaisen hyvätasoinen.

Joukkueiden aiempi kohtaaminen Uudessakaupungissa sujui vahvasti UJK:n merkeissä. Sama tahti näytti jatkuvan myös Jyväskylässä; Jää-Kotkat tuli ottelun alun todella vahvalla liikkeellä ja kotijoukkue oli koko ajan potkun tai pari jäljessä. Kaiken lisäksi Diskos lähti taistoon pahasti vajaamiehisenä; peräti seitsemän vakiokokoonpanon miestä oli sivussa ottelusta, tärkeimpänä poissaolijana hienosti viime ajat puolustajana esiintynyt veteraani Mika Paananen.

Punalamppu Diskoksen maalin takana syttyi jo ajassa 4.22, kun UJK:n Lukko-laina, FPS:ssakin tällä kaudella esiintynyt Jaakko Hagelberg riisti kiekon Diskos-pakki Scott Raisaselta ja syötti kauniisti Pasi Reunaselle, joka viimeisteli maalin edestä vieraiden johto-osuman.

UJK:n vahva pyöritys jatkui maalin jälkeen, ja näyttikin siltä, että se marssii helppoon voittoon. Etenkin Maksim Ivanov oli aivan liian liukas Diskos-puolustukselle ja vain kotijoukkueen puolustuksen viimeinen lukko, kokenut maalivahti Tero Kujala esti lisäosumien synnyn. Kymmenen peliminuutin jälkeen tapahtui kuitenkin jotain ja Diskos sai hetkessä otteen pelistä. Erän lopussa se pääsi jo lähelle tasoitusta Rami Kaupinsalon ottaman typerän kampitusjäähyn myötä. Tauolle mentiin kuitenkin vierasjoukkueen johtaessa niukasti.

Toinen erä Diskoksen kauden parasta peliä

Jos oli ensimmäisen erän alku vahvaa UJK-hallintaa, oli Diskos toisen erän valtias alusta alkaen. Se tuli lujaa luistellen ja hienosti paikkoja rakennellen mukaan peliin. Kotijoukkue sai palkinnon yritteliäisyydestään vieraiden Joni Aurasuon istuessa kaksiminuuttistaan. Läpi ottelun mainiosti esiintynyt luottopuolustaja Juha Hanhikoski antoi mainion syötön pakkiparilleen Heikki Hiltuselle, joka tälläsi suoraan syötöstä tasoitusmaalin pelikellon näyttäessä 26.28.

Maalin myötä Diskos hallitsi kenttätapahtumia täydellisesti ja status quon pitämisestä huolehti vastaavasti UJK-vahti Matias Valavuo. Loppuun asti ei Valavuon taitokaan yksin riittänyt, vaan mainiosti pelannut Juha Hanhikoski syötti ajassa 32.12 Diskoksen ehdottoman tahtopelaajan Jani Leinosen läpi, eikä Leinonen erehtynyt; komea nosto yli kotkavahdin ja Diskos siirtyi johtoon.

Diskoksen iloinen ja paineeton esiintyminen jatkui läpi toisen erän; kruunuksi komealle hallinnalle Tuomo Yläinen räväytti kiekon siniviivalta ohi Valavuon, kun erätaukoon oli aikaa enää vajaat kaksi minuuttia. Voi vain kuvitella, millaisen ripityksen kehäkettu Matti ’Mölli’ Keinonen piti omilleen toisella erätauolla, siksi heikkoja ja löysiä olivat UJK:n otteet toisessa erässä. Ottelun ehkä seuratuin pelaaja Jari Torkki keskittyi kahden ensi erän aikana lähinnä pikkusikailuun ja jälkipeliin, diesel-moottorihan lämpenee hitaasti..

UJK tulee takaisin peliin

Kolmannen erän alkupuoli mentiin tasaisissa merkeissä. UJK pelasi kuitenkin selvästi toista erää terävämmin, ja Diskoksen jalat alkoivat selvästi painaa. Diskos-vahti Tero Kujala joutuikin antautumaan, kun huimasti kolmannessa erässä profiiliaan nostanut veteraani Jari Torkki syötti keskialueen pyörimisensä jälkeen Maksim Ivanoville, joka tarjoili oikein pullakahvit Tuomo Yläiselle ja siirsi kiekon ohi Kujalan.

Diskoksella oli omat paikkansa ratkaista ottelu; UJK:n kova hyökkäysinto antoi muutamia vastaiskun paikkoja. Mm. Lauri Selänteen ja Jussi Rannan punnertamat maalipaikat eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, vaan UJK tuli väkisin tasoihin Jari Torkin komealla soololla ajassa 56.21. Varsinaisen peliajan loppu surffattiinkin sitten keskialueella, pisteen varmistaminen tuntui olevan UJK:n tavoite.

Makea kotivoitto komealla maalilla

Jatkoajan alussa vierailijat pääsivät kokeilemaan Tero Kujalan kestävyyttä pariin otteeseen, mutta tämä kesti kotkahyökkääjien lähentelyt mainiosti. Diskoksen riemu repesi, kun jatkoaikaa oli pelattu 1.35; karsintasarjassa edukseen esiintynyt amerikkalaishyökkääjä Pete Kolasa syötti Lauri Selänteen komeasti läpi, ja Selänne laukoi kumilaatan hienosti ohi Valavuon. Vaikka Diskoksen mahdollisuudet kahden nousijan joukkoon ovat jo menneet, oli Selänteen voittomaali joukkueelle todella tärkeä pelimotivaation kannalta. Joukkue juhlikin makeaa jatkoaikavoittoa melkoisesti; lehdistöhuoneeseen kuului kova meteli iloitsevan Diskos-ryhmän pukukopista.

Kaiken kaikkiaan Diskos näytti pystyvänsä tasaiseen taisteluun muiden karsintasarjan joukkueiden kanssa. UJK:n ehdotonta parhaimmistoa olivat liukas virolaishyökkääjä Maksim Ivanov ja maalivahti Matias Valavuo; suurimmat ongelmat olivat puolustuspäässä, eikä edes kokenut Mika Laaksonen päässyt aiempien otteluiden tasolleen. Osansa vauhdista verotti varmasti myös älytön otteluruuhka, Jää-Kotkille sunnuntainen ottelu oli kolmas peräkkäisinä päivinä. Ottelun erotuomari Tero Toivola hoiti leiviskänsä eleettömästi ja hyvin.

Lehdistötilaisuudessa korotettiin ääntä

UJK:n käskijä Matti Keinonen oli tyytyväinen pisteeseen, muttei täysin omiensa esitykseen.

- Tämä oli meiltä kolmas peli peräkkäin, siihen nähden siedettävä suoritus. Kuitenkin lauottiin 74 kertaa, mikä on hemmetin huono juttu – liian moni laukaus meni ohi maalin.

Keinosta sieppasi kovasti kotijoukkueen pelityyli.

- Tämä kahvaamispeli on Jyväskylän perinne, onhan se tietenkin hyvä tapa pelata kun toinen joukkue turhautuu. Silti liikaa sallitaan roikkumista; en ymmärrä, miksi on kahvattava?

Möllin Diskos-kollega Jukka Ahvenjärvi oli eri mieltä kotijoukkueen pelityylistä.

- Oli kiva pelata, kun oli tuomari joka ymmärsi pelin hengen. Loistava suoritus Toivolalta, linja pysyi koko ajan samana.
- Annettiin vastustajan tulla päälle ja pyrittiin iskemään vastaiskuilla. UJK roikkui ihan samalla tavalla, en ymmärrä tätä ainaista itkemistä. Jos pelaaja haluaa toisesta irti ja on riittävän taitava, myös pääsee irti.

Keinonen provosoitui vahvasti Ahvenjärven kommenteista ja hetken lehdistötilaisuus olikin kahden valmentajan huutoa päällekkäin. Pienen kiihtymyksen jälkeen Mölli kuitenkin rauhoittui ja analysoi UJK:n tappion syitä sekä sarjajärjestelmää viisain sanoin.

- Peli oli toisinto Uudenkaupungin pelistä. 0-1-tilanteessa meidän miehet lopettivat pelaamisen, se on meidän heikkous; ajatellaan, että peli on selvä.
- Karsintasarjan sarjajärjestelmä on älytön, hölmö, syvältä. Ei ole taas tutkittu eikä seuroilta kysytty. Tuntuu siltä, että liitto ei ajattele seurojen tilannetta ollenkaan.

- Kaikki karsintasarjan joukkueet ovat olleet tasaisia ja pienellä siirrolla taistelisivat Mestiksen keskikastissa. Hyviä pelaajia on kyllä riittävästi olemassa; aivan mainiosti voisi Mestiksen vetää kahteen lohkoon ja kaikki nämä joukkueet mukaan.

- Tällaiset pelaajat kuten Mika Laaksonen ja Jari Torkki ovat herrasmiehiä, eivätkä kysele korvausten perään vaan pelaavat rakkaudesta lajiin. Hienoa, että antavat oman panoksensa, sarjasta tulee paljon kiinnostavampi kokeneiden pelaajien myötä.

» Lähetä palautetta toimitukselle