Derbystä alkutahdit härkäviikolle

MESTIS / Ennakko
Sesongin ensimmäinen paikalliskoitos lähettää Järvenpään ja Hyvinkään joukkueet neljän ottelun härkäviikolle. Kotijoukkue Haukkojen maalilla on uutena kasvona torjuntatuntumaa hakeva HPK-vahti Joni Puurula, jonka yllättämistä yrittää Ahmoissa uutena hyökkäävä HIFK:n Arttu Luttinen – viikon lainalla hänkin.

Maaleja! Paljon maaleja!

Ei välttämättä, mutta ainakaan lähtökohdat eivät hullummilta vaikuta. Haukkojen otteluissa on tehty toistaiseksi eniten maaleja tällä kaudella, ja pohjoinen naapuri Ahmat on listalla hyvänä kakkosena. Aiemmat runsasmaaliset koitokset eivät tietenkään suoraan takaa ilotulitusta keskinäiseen mittelöön, mutta jo joukkueiden pelityylit ennustavat sitä, ettei yleisön tarvitse katsella KooKoo-Jukurit-otteluiden tapaista sumputtelua.

Joukkueiden otteluissa nähtyjä korkeita maalimääriä selittää osaltaan alivoimapelin epäonnistuminen. Ahmojen alivoimaprosentti 63,2 on huono, mutta ei ole Haukkojen vastaavassakaan (71,2) kehumista. Koko sarjan keskiarvo on 81.

- Alivoimaa harjoiteltiin viime viikolla eri lailla kuin aiemmin, jolloin emme onnistuneet. Hermestä vastaan alivoima toimi jo paremmin. Hermes sai kyllä kaksi ylivoimamaalia, mutta ne olivat enemmänkin onnenkantamoisia, Ahmojen valmentaja Kari Lehtinen kertoo.

Naapurukset ahkerina

Totutusta poiketen lähinaapurit eivät kohdanneet harjoituskaudella, joten Järvenpään tiistainen koitos on joukkueille kauden ensimmäinen jäsentenvälinen. Haukat piti herruutta kuusi vuotta itsellään, mutta viime talvi oli Ahmojen juhlaa.

Uusien asetelmien hakeminen on alkanut Haukoilta paremmin, sillä järvenpääläisillä on kasassa kymmenen pistettä hyvinkääläisten neljää vastaan. Suuri osa erosta on kuitenkin sarjataulukon luomaa harhaa. Haukat on pelannut kaksi ottelua enemmän, ja saavutetuista pisteistä neljä on kotivoitoista TuToa ja nuoria leijonia vastaan. Ahmat ei ole vielä alemman kastin joukkueita kotonaan kohdannut.

Panosta Uudenmaan derbyyn tuovat paitsi kunnia ja sarjapisteet - jotka saattavat olla keskimääräistä tärkeämpiä, mikäli keväällä samoista sijoista väännetään - myös viikon tiivis ohjelma. Hyvä startti ei tekisi pahaa, kun kumpaisenkin kalenterissa on viikon aikana neljä ottelua.

- Ensimmäinen härkäviikko tälle joukkueelle. Nähdään, miten joukkue selviää, kun on neljä peliä kuudessa päivässä. Paljon riippuu tuloksista. Jos tulee voittoja, seuraava peli on aina helpompi. Muuten joudutaan koville, ahmavalmentaja Lehtinen pohtii tulevaa.

Haukkojen ohjelma on vielä tiivimpi, sillä joukkue pelaa neljä otteluaan viidessä päivässä. Järvenpääläiset eivät tosin joudu vierailemaan Kouvolaa kauempana, kun Ahmat käy omalla kierroksellaan aina Kainuun nälkämailla asti.

Tuokkola jatkaa ahmamaalilla

Kokoonpanot naapuruksilla ovat olleet eläväisiä, eikä alkava viikko tuo muutosta.

Ahmojen puolustuksessa uutena miehenä on Pasi Järvinen – tai sitten ei. Pelaaminen on kiinni pelilupa-asioiden järjestymisestä ajoissa. Pelatessaan Järvinen tuo alkukauden hivenen horjuneille Ahmojen takalinjoille johtajuutta, itseluottamusta, laukaisuvoimaa ja fyysisyyttä.

Hyökkäyksessä kahden maalin Jermu Porthen saa kaverikseen toisen nuorukaisen HIFK:sta, sillä Arttu Luttinen on näillä näkymin Ahmojen mukana viikon neljässä ottelussa. Viime talvena kahdeksan tehopistettä liigassa saalistanut Luttinen ehti aiemmin haukkapaidassakin yhden koitoksen verran vierailemaan.

Ahmojen maalilla jatkaa Tapparan nuorista siirtynyt Pekka Tuokkola, joka torjui ensimmäisen Mestis-ottelunsa torstaina Hermestä vastaan. Luukkua aukoo Tommi Niemelä. Myös Aki Kempin nivusen pitäisi olla loppuviikosta pelikunnossa.

- Katsotaan maalivahtien peluutusta ottelu kerrallaan, suunnittelee Lehtinen.

Haukat hallitsee maalivahtirulettia

Tuokkolan värväyksestä ja viime kauden hienosta saldostaan huolimatta Ahmat ei näytä pärjäävän Haukoille maalivahtiruletissa, sillä Haukat asettaa kauden 11. ottelussaan tolppiensa väliin jo viidennen kokelaan.

- Maalilla on huomenna Joni Puurula HPK:sta. Puurulan kanssa on sovittu tästä viikosta, mutta myös Valkama ja Kokkonen pääsevät varmasti kokeilemaan, kun näitä pelejä on kuitenkin ihan riittämiin, Haukkojen valmentaja Jan Lehti kertoo.

Jo aiemmin haukkamaalille ehtivät HIFK:n Timo Laaksoharju ja muille maille suunnannut Tomi Räisänen.

- Räisänen sai niin hyvän sopimuksen Italiasta, että hän ei voinut kieltäytyä, Lehti toteaa.

Joni Puurulan torjuntavire määrittää pitkälti joukkueiden välisiä voimasuhteita. Maalivahtien tehtävä ei ole ollut helppo nuoren haukkapuolustuksen takana, mutta Laaksoharju ja Räisänen onnistuivat voittoja torjumaan. Puurulan taso riittää taatusti samaan temppuun, mutta päivän kunto on epävarma, sillä nuorukainen torjuu ensimmäistä kertaa kauden avauskierroksella sattuneen loukkaantumisen jälkeen.

Puolustaja Jonni Talas ja hyökkääjä Marko Sakko palaavat Haukkojen kokoonpanoon huilattuaan viime torstaina. Alakerran luutijoista rannettaan paranneelleen Timo Ahosen pelaaminen ratkeaa tiistain aamujäillä. Polvivaivainen Esa Civil saattaa palata tositoimiin ensi viikolla.

Hyökkääjistä sivussa on pitkäaikaispotilas Jani Taanonen. Ahmojen viime kauden nelossentteri, kauden kynnyksellä Haukkoihin matkannut Markus Juvakoski on työn ja koulun takia toistaiseksi luopunut lätkästä kokonaan.

- Tullaan kyllä pärjäämään Ahmat-pelissä, kun tehdään omia juttuja ja käytetään luovuutta. Taitotaso meillä on ihan riittävä, Jan Lehti uskoo.

Arvio: Paperilla joukkueilla ei suurta tasoeroa ole. Haukat on suosikki kotietunsa turvin, mutta kotietu on Haukkojen ja Ahmojen paikallispeleissä ollut vain noin puolet normaalista. Joni Puurulan vire ja Pasi Järvisen pelaaminen ovat avainrooleissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle