Mielipide

Mestiksestä liigaan

LIIGA / Kolumni
Monien mielestä eräs SaiPan parhaista pelaajista, Kalle Kerman, aloittaa toisen kautensa SM-liigassa, minkälaisin miettein mies muistelee mennyttä ja pohtii tulevaa.

Oliko muiden liigajoukkueiden kanssa virityksiä ennen sopimusta SaiPaan?

- No itseasiassa silloin Mestiksessä pelatessani oli muitakin seuroja siinä kuvioissa mukana, mutta sitten keväällä tuli SaiPalta konkreettisin tarjous. Sitten kävin silloin keväällä tutustumassa SaiPaan ja juttelemassa valmentajan kanssa.

Muuttuiko harjoittelu kuinka paljon Mestis-ajoista kun siirryit SaiPaan ja SM-liigaan?

- Kyllähän se kesällä varsinkin muuttui, paljon juostiin silloin ennen viime kautta ja peruskuntoharjoitteita tehtiin enemmän. Minään kesinä en ollut juossut niin paljoa ennen kuin tänne tulin, siinä oli ehkä se suurn muutos.

Millaiseksi koit eron Mestiksen ja SM-liigan välillä?

- Liigassa on tietenkin taitavempia äijiä kaikki ja isompia ja vahvempia. Aikaa tietenkin on selvästi vähemmän kuin Mestis-peleissä. Äkkiä siihen loppuen lopuksi sitten sopeutui, että siinä ei ollut hirveesti ongelmia.

Miltä joukkueen viime kauden loistoalun jälkeinen syöksykierre näytti pelaajan silmissä? Vaikuttiko joukkuehenkeen tai pukukoppitunnelmaan, entä omiin mietteisiin?

- No ei sitä ehkä huomannut muussa vaiheessa kuin sitten ihan kauden lopussa kun playoffit karkas sitten lopullisesti, niin sitten ehkä voi sanoa että vähän oli jo masentunut. Sitten ehkä ne viimeiset pelit menikin siksi huonosti. Mutta en mä nyt muuten sanois, muuten niin kauan kuin oli mahdollisuuksia oli kyllä koko ajan hyvä henki porukassa.

Viime kausi meni sinulta oikein hyvin liigassa ainakin kannattajien mielestä, mitä mieltä itse olit viime kauden esityksistäsi?

- Tottakai se meni tietenkin hivenen yli odotusten tuo viime kausi, oli tarkotus ihan pelaavaan kokoonpanoon vaan päästä ja pelata koko kausi siinä. Mutta sitä sitte huomaskin että pääs pelaamaan jo ylivoimaa ja vastuuta tuli, että olihan se siinä mielessä yllätys.

Teit kaksi vuotisen sopimuksen kun saavuit SaiPaan, onko tuo vielä voimassa, vai onko jatkoa jo sorvattu?

- Tämä kausi on nyt sovittu, ei ole jatkoa vielä tehty.

Alkava kausi ja tulevaisuus

Millaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi seuraavaa kautta ajatellen? Ainakin jotkut pitävät sinua SaiPan seuraavana maajoukkuepelaajana. Mitä se vaatii sinulta lisää ja onko se omakin tavoitteesi?

- Kyllähän se tarkotus ois pelata ens kaus pikkasen tietenkin paremmin ja tasasemmin. Ja oon kyllä itselleni tavoitteeksi maajoukkueen asettanu, mutta se nyt ei oo tämän kauden asia. Se nyt on vähän pitemmän tähtäimen tavoite. Sinne ei ole mitään kiirettä, mutta kyllähän se aina tietenkin haave on ollu että pääsisi maajoukkueessa pelaamaan. Mutta se ei todellakaan ole välttämättömyys tälle kaudelle. Henkilökohtaisia tavoitteita en oo lyöny mitään lukkoon, kokonaisuutena on parempi vaan kehittyä pelaajana.

Mitä mieltä olet pelaajakoostumuksesta, joka SaiPalla ensi kaudeksi on kasassa? Toivoisitko vahvistusta jollekin osa-alueelle vai riittääkö että nykyiset pelaajat terävöittävät otettaan? Harjoituspelit eivät ole kovin kummoisesti menneet.

- Kyllä mä uskon siihen että se meille riittää kunhan saadaan vaan koko nippu kasaan. Nyt on ollu vähän harjoituspeleissä siinä mielessä rikkonaista että ei oo päästy ihan koko nipulla niinku aina peleihin mukaan, aina on joku ollu loukkaantuneena. Kyllä joukkueessa potentiaalia on, meillä on ihan hyvä sekoitus kuitenkin nuoria kavereita, jotka hakee läpimurtoa liigassa ja sitten noita kokeneempia äijiä. Kyllä se vielä tuosta joukkueesta löytyy se tarvittava.

Mikä on joukkueen tavoite, jonka pelaajat ja valmennus ovat keskenään ensi kaudeksi asettaneet ja onko se jo asetettu?

- Kyllä se on joo lyöty lukkoon että kyllä se playoffit on.

Eli riittävätkö niin sanotut playoffkarsintapaikat?

- Kahdeksan joukkoon olisi tarkoitus päästä joko tuota kautta tai sitten suoraan.

Lappeenranta ja liiga

Mitä mieltä olet uudesta kotikaupungistasi Lappeenrannasta kaupunkina?

- Oikein mukava kaupunki, suurin piirtein samankokoinen kuin Kuopio, että ei tässä oo mitään ongelmaa ollu, oikein hyvin oon viihtyny.

Millaiset olosuhteet SaiPa ja Lappeenranta tarjoavat liigakiekkoilijalle?

- Eihän sitä tietenkään voi kieltää, että kyllähän se on jo aikansa elänyt tuo nykyhalli, mutta tällä hetkellä nyt mennään näillä resursseilla ja eihän siinä, kyllähän tuollakin pystyy tietenkin pelaamaan. Kyllähän sitä aina toivois että ois parempi ja kovastihan sitä halliprojektia on yritetty saada käyntiin, josko jotain päätöksiä saisivat aikaan.

Kuinka SaiPa hoitaa velvollisuutensa ja lupauksensa pelaajien suuntaan?

- Kaikki on hoidettu oikein hyvin, sen suhteen ei ole mitään ongelmaa. Kaikki on niinkuin pitääkin, kuten kuulinkin enne tänne tuloani että täällä kaikki hoidetaan jämptisti ja on hoidettukin loistavasti.

Mitä mieltä olet kahvaamisesta liigassa, onko sitä liikaa, liian vähän vai sopivasti? Jos sitä on liikaa, niin millä toimenpiteillä se saataisiin pois?

- No henkilökohtasesti jos aattelen mitä nyt oon viime kauden pelannu liigaa niin en mä nyt sitä hirveesti allekirjoittaisi, että sitä nyt niin älyttömästi ois ollu sitä kahvaamista. Ei ainakaan sen enempää kuin Mestiksessä tai muissa sarjoissa missä oon pelannu, ehkä siihen on sitten siinä mielessä tottunutkin. Mutta vaikee sanoa että pitäskö sitä nyt sitten vähentää, kyllähän se tietenkin tois taitopelaajille lisää vähän tilaa jos sieltä sais koukkaamiset pois. En mä nyt siitä ala kuitenkaan silleen valittaa, kaikille se on sama ja samat säännöt.

Mitä mieltä olet tuomaritoiminnasta liigassa kokonaisuutena? Tehän ette suuremmin pääse liigan parhaaksi tuomariksi valitun Levosen otteista nauttimaan.

- Kyllähän niitä aina sattuu huonoja päiviä niillekin ja toisille vähän enemän kuin toisille, mutta loppuen lopuksi enemmän siellä on hyviä tuomareita kuin huonoja. Oishan se tietenkin hyvä jos Japa (Levonen) enemmänkin meidän pelejä viheltäis, mutta nyt on näin, kun tänne muutti.

Mitä mietteitä herättää paljon puhuttu KalPan mahdollinen nosto suljettuun
liigaan? Pitäisikö nostaa jos KalPa ei voita ensi kaudella mestistä? Pitäisikö
silloin nostaa mestiksen voittaja, vai ei ketään?

- Kyllähän mä tietenkin toivon että KalPa sinne nousis. Mutta kyllä mä oon sitäkin mieltä että pitäs se Mestiksen voittajan siellä olla, että pelilliset ansiot siihen pitäs vaikuttaa. Toivottavasti KalPa nyt saa sinne sellasen nipun kasaan että nouseevat sitten muutaman vuoden sisällä.

Räjähtävä rannari!

Sinut tunnetaan erittäin tulisesta rannelaukauksestasi, onko se luonnon lahja vai oletko harjoittanut sitä paljon. Vai onko junnuissa ollut valmentaja joka sitä olisi painottanut?

- No tuota en kyllä allekirjoita että meillä sellasta valmentajaa ois ollu joka ois erityisesti sitä painottanut. Ite oon pyrkiny harjotteleen, mutta kyllähän siinä vieläkin aika paljon työmaata on. Mutta kyllähän sieltä tietenkin moni kun nyt aattelee niin on siellä muitakin ketä nyt pelas samaan aikaan junioreissa, ketkä nyt pelaa liigassa, Voutilaisen Jukka ja Laakkosen Janne, että kyllä niilläkin ihan hyvät laukaukset on. En kyllä tiiä että mistä sit johtuu että Kuopiosta on meitä tullu, ei sitä kummemmin missään harjotuksissa oo painotettu, oisko sitä sit vaan harjotellu omalla ajalla.

Mitkä ovat omasta mielestäsi vahvat ja heikot puolesi kiekkoilijana?

- Ehkä noita vahvuuksia ovat luistelu tai liikkuminen yleensä sitten laukaus ja kiekollinen peli yleensä. Nuo ne ovat ne vahvuudet ja heikkouksia tai missä nyt parannettavaa ois niin kiekoton pelaaminen, siihen pitäis saada sellasta aktiivisuutta enemmän ja tonne maalineduspelaamiseen, reboundeille, niihin kanssa.

Kenen liigassa pelaavana sentterin kanssa mieluiten pelaisit?

- No tuo on nyt oikeastaan vaikea sanoa, mutta kyllä mä kun en muitten kanssa oo pelannu, ni kyllä mä tuon Uusikartanon Akin kanssa tykkään pelata. Viime kaudella meillä natsas tosi hyvin, Aki on hyvä sentteri, näkee kentän tosi hyvin ja pelaa hyvin molempiin suuntiin. On kyllä meikäläisen tyyppinen sentteri. Eli valitsen Akin siihen.

» Lähetä palautetta toimitukselle