Mielipide

Ilves seuraava askelma ylöspäin Männikön uraportailla

LIIGA / Kolumni
Miikka Männikkö on jo nuoresta asti tehnyt määrätietoisesti töitä edistääkseen uraansa ja kehittyäkseen jääkiekkoilijana. Välillä pienikokoinen laitahyökkääjä kerkesi jo kadota parrasvaloista Ruotsin Allsvenskaniin asti, mutta viimeistään menneen kauden jälkeen mies on palannut pinnalle. Seuraava askel eteenpäin on onnistuminen Ilveksessä.

Miikka Männikkö aloitti jääkiekkoilun Tapparassa. Juniorivuodet olivat todella menestyksekkäitä, sillä Tapparan kova -79 ikäluokka voitti kaksi C-juniorien SM-kultaa ja sama tahti jatkui B-junioreissakin. Männikkö oli vasta 17-vuotias, kun hän teki poikkeuksellisen ratkaisun ja lähti pelaamaan miesten peleihin.

- Olimme juuri voittaneet B-juniorien Suomen mestaruuden Ari Jortikan johdolla. Hän lähti sieltä
valmentamaan KOO-VEEta ja me puntaroimme yhdessä, että mikä olisi paras vaihtoehto viedä uraani eteenpäin. Teimme sellaisen päätöksen, että menisin pelaamaan KOO-VEEssa miesten I divisioonaa jouluun asti. Palaisin sitten muiden kanssa nostamaan Tapparaa A-juniorien SM-sarjaan ja se sitten onnistuikin, Männikkö kertaa tapahtumia.

Laitahyökkääjän ensimmäiset ottelut miesten sarjoissa olivat menestys ja 22 ottelussa syntyi mukavat pisteet 7+8. Männikkö oli myös tehokas karsintasarjassa Tapparan palatessa A-juniorien SM-sarjaan. Tärkeä osasyy miesten peleihin hakeutumiselle oli nuorten maajoukkue.

- Sain vähän kovempia pelejä KOO-VEEssa ja olin visiittiini tyytyväinen. Vähän itsekin yllätyin, kuinka hyvin pystyin pelaamaan miesten pelejä suoraan B-junioreista. Samana vuonna pelattiin U-18 EM-kisat ja halusin siihen porukkaan. Voitimme lopulta niissä kilpailuissa kultaa. Meillä oli todella kova ikäluokka silloin, ja tiesimme jo lähtiessä, että meillä on hyvät mahdollisuudet, Miikka jatkaa muistelujaan.

Läpimurto Diskoksessa vaihtuu liigapaikan hakuun

Tuore nuorten Euroopan mestari haki paikkaa Tapparan liigajoukkueesta kauden 1997-98 alussa, mutta realiteetit tulivat nopeasti selville.

- Eväät eivät missään nimessä riittäneet liigaan vielä siinä vaiheessa. Ajatuksena oli, että pitää saada vähintään yksi täysi kausi Mestistä [tuolloinen I divisioona] alle, että pärjää liigassa.

Männikön tie vei Jyväskylän kakkosseuraan Diskokseen. Kaudesta muodostui huikea menestys sekä Männikölle että myöskin Diskokselle. Diskos eteni sensaatiomaisesti aina liigakarsintojen viimeiselle kierrokselle asti pelaamaan liiganoususta ja Männikkö iski komeat tehot 11+34 44 ottelussa.

- Näin jälkikäteen ajateltuna se oli urani kannalta yksi tärkeimmistä kausista. Pääsin pelaamaan kahden kokeneen pelaajan, Pasi Sinikunnaksen ja Jyrki Jokisen, kanssa samassa ketjussa. Kausi huipentui sitten siihen, kun pääsimme pelaamaan Kärppiä vastaan liigakarsinnoissa. Oli silloin lähellä, että olisimme tehneet todellisen jymy-yllätyksen, mutta ihan eivät eväät riittäneet, ”Männy” muistelee.

Huikean Diskos-kauden jälkeen Männikkö palasi Tapparaan vakaana aikomuksenaan hakea pelipaikka joukkueesta. Vasta parikymppinen nuorukainen joutui kuitenkin jälleen toteamaan peliajan olevan kiven alla kasvattajaseurassa.

- Kaksikymppisten kisat häämöttivät mielessä ja tiesin, että en voi jäädä kauaksi aikaa penkille istumaan. En tuolloin uskonut, että a-juniorien pelit olisivat kisapaikkaan riittäneet. Hyvin menneen neljän maan turnauksen jälkeen palasin takaisin Tapparaan ja peliaikaa ei tullut.

- Taas oli päätöksenteon aika. Menin takaisin Diskokseen, kun kuulin, että sieltä oli mahdollisuus päästä JYPiin. Lopulta pääsinkin JYPiin ja siellä pelit menivät omasta mielestäni todella hyvin. Pääsin u-20 kisoihin ja ne menivät minulta hyvin, kuudessa MM-kilpailuottelussa tehot 2+3 iskenyt Männikkö kertoo.

Männikkö oletti saavansa jatkaa JYPissä hyvän kauden jälkeen, mutta sopimusta ei kuulunut pitkästä odottelusta huolimatta. Männikkö oli vielä toukokuussa ilman sopimusta. Pelipaikat liigassa alkoivat olla tässä vaiheessa jo täynnä. Männikkö kuitenkin löysi paikan tutusta osoitteesta ja palasi jälleen Tapparaan. Sopimus syntyi lopulta koeajan jälkeen. Tapparassa ei kuitenkaan vieläkään löytynyt sopivaa roolia ja hyökkääjä matkasi tällä kertaa Espoon Bluesiin.

- Vuodet tuossa iässä olivat sellaista oman paikan hakua. Minä en ikinä tyytynyt siihen, että olisin pelannut nelosketjussa pienellä peliajalla. Lähdin sitten aina ihan puhtaasti hakemaan peliaikaa muualta. Minne se sitten ikinä veikään. En ole tyypiltäni sellainen, että haluaisin katsoa vierestä, kun muut pelaavat, vaan haluan olla mukana ratkaisemassa otteluita.

Lahden ja Mikkelin kautta Ruotsiin

Miikka Männikkö oli vasta 21-vuotiaana kerinnyt pelata jo kolmessa liigaseurassa lähes yhdeksänkymmentä ottelua, kun jokaisen suomalaisen miehen velvollisuus eli armeija tuli mukaan kuvioihin. Männikön kannalta tämä toi mukanaan siirron KJT:hen Järvenpäähän pelaamaan Mestistä. Mies haluaakin muistuttaa, että armeija ei ole mikään este hyvän jääkiekon pelaamiselle.

- Olin Lahdessa armeijassa ja sieltä oli 60 kilometriä matkaa Järvenpäähän. Se toimi varsin mukavasti harjoittelunkin kannalta. Monesti puhutaan, että armeijassa on raskasta ja alistutaan siihen, että peli ei voi kulkea. Onnistuin kuitenkin sinä vuonna mielestäni ihan hyvin. Se on ihan asenteesta kiinni, että ei alistu siihen, että voi luvalla vetää kauden ihan vihkoon armeijan takia.

Armeijan suoritettuaan Männikkö suuntasi vahvassa kiekkobuumissa kulkeneeseen Mikkeliin. Kausi huipentui Mestis-kultaan, mutta henkilötasolla jäi parannettavaa huikeista pudotuspeleistä huolimatta. Yhdeksässä pudotuspelissä huikeat tehot 8+5 kerännyt laitahyökkääjä nautti kaudestaan Mikkelissä, vaikka oma peli ei aina kulkenutkaan.

- Runkosarja oli omalta osaltani kauhea pettymys. Lähdin sinne pelaamaan hyvää kautta päästäkseni takaisin liigaan. Se ei kuitenkaan mennyt niin kuin suunnittelin. Siinä oli kaikenlaisia ongelmia kauden mittaan, mutta onneksi kauden loppua kohti ongelmat alkoivat ratketa ja pystyin pelaamaan pudotuspelit sillä tasolla millä oletin pystyväni pelaamaan koko kauden.

- Joukkueelle kausi oli hieno. Selvisimme Continental-cupin lopputurnaukseen ja voitimme kaikki pudotuspelimme Mestiksessä. Kenellekään ei varmasti jäänyt epäselväksi, että kenellä oli sen kauden kovin porukka.

Liigasta ei kuulunut mitään konkreettista Mikkelin kauden jälkeen. Lopulta Männikkö sai yhteydenoton Ruotsista, että siellä ollaan kiinnostuneita. Otettuaan selvää Nyköpingistä paikkana Männikkö teki päätöksensä ja suuntasi Ruotsiin. Sitä päätöstä hänen ei ole tarvinnut katua missään vaiheessa.

- Tykkäsin todella paljon ruotsalaisesta pelityylistä ja elämästä siellä. Ne olivat kokonaisuudessaan hienot kolme kautta siellä. Siellä pyrittiin enemmän pelaavaan pelityyliin ja kiekosta ei luovuttu yhtä helposti kuin Mestiksessä.

- Sitä sarjaa aliarvioidaan edelleen Suomessa. Arvioisin itse Allsvenskanin olevan Mestiksen ja SM-liigan välimaastossa tasoltaan, kaikilla kolmella Allsvenskan-kaudellaan yli 20 maaliin yltänyt laituri jatkaa.

Läpimurto liigassa JYPissä

Kun Ruotsissa kannattajien suosikkeihin kuulunut Männikkö solmi sopimuksen JYPin kanssa, JYPin tuolloinen päävalmentaja Matti Alatalo kertoi Männikön olevan syvyyspelaaja, joka pystyy pelaamaan monenlaisissa rooleissa ja aloittanee kauden 3-4 -ketjuissa. Kauden mittaan asetelma kuitenkin muuttui. Männikkö haluaakin kiittää Alataloa saatuaan tältä aidon mahdollisuuden näyttää osaamistaan.

- Tärkeää onnistumisen kannalta oli se, että sain jatkaa sitä samaa peliä, mitä olin pelannut jo kolme kautta Allsvenskanissa. Minulle ei asetettu mitään rajoituksia roolista, vaan sain aidon mahdollisuuden näyttää. Onnistumisten myötä itseluottamus ja vastuu lisääntyivät ja huomasin pystyväni pelaamaan hyvin tällä tasolla.

Vahvan ensimmäisen kauden jälkeen Männikkö lähti jatkamaan kehitystään toisena sopimusvuotenaan ja löi itsensä liigassa lopullisesti läpi. 54 ottelussa syntyi mukavat 14+25 pistettä ja varsinkin ylivoimapelaaminen sujui upeasti.

- Harmittaa, että pärjäsimme joukkueena niin heikosti. Varsinkin kun miettii sitä työnmäärää, mitä teimme siellä. Tyytyväinen kuitenkin pitää olla, että taas menin hieman eteenpäin pelillisesti ja pystyin edellistä parempaan kauteen. On tärkeää, että ura on nousujohteista ja kehitys ei pysähdy.

Männikkö pääsi pelaamaan myös Venäjän EHT-turnauksessa joulukuussa 2005. Miehen toistaiseksi ainoat aikuisten maaottelut olivat mieluisa kokemus.

- Se oli hieno kokemus. Vajaan vuoden sisään tuli hyppäys Ruotsin Allsvenskanista Suomen maajoukkueeseen. Vähän menin suu auki, että mitäs nyt. Hyppäys oli melkoinen ja kovia miehiä vastassa. Oli mahtavaa olla mukana ja varmasti lähden mielelläni jos jatkossa tilaisuus aukeaa.

Paluu kotikonnuille Ilveksen paidassa

JYPin ja Männikön väliset sopimusneuvottelut eivät päässeet pitkällekään, kun Männikkö ilmoitti jyväskyläläisille kaipaavansa uusia haasteita. Uusi osoite löytyi kotikaupungista Tampereelta. Männikkö myöntääkin kotiinpaluun olleen iso asia uutta osoitetta päätettäessä.

- Ei käy kieltäminen, että lähes kahdeksan kautta muualla on pitkä aika. Kuitenkin suurin osa kavereista, tutuista ja sukulaisista on täällä Tampereella. Viime kauden aikana alkoi jo siintää mielessä, että olisi mukavaa pitkästä aikaa tulla kotiin. Kyllä se oikeastaan oli ihan ensisijainen tavoite, että paikka täältä Tampereelta löytyisi.

Männikkö solmi sopimuksen Ilveksen kanssa jo maaliskuussa ja on päässyt harjoittelemaan uuden seuransa kanssa koko kesäharjoittelun ajan. Suuria eroja Ilveksen ja JYPin harjoittelusta ei löydy, mutta maisemanvaihdos on piristänyt.

- Seurassa kuin seurassa on erilaiset systeemit. Ilvekseen tuli täksi kaudeksi uusi fysiikkavalmentaja Pasi Keskumäki, joka vetää todella hyviä harjoituksia. Ei minulla mitään valittamista ole JYPinkään suhteen. Ammattitaidolla sielläkin vedettiin, mutta uudet kuviot ovat pieni piristyruiske kenelle tahansa. Minulla on ollut hyvä kesä Ilveksessä.

Ilveksen kesäharjoittelun erikoisuutena oli tänä kesänä ennen omatoimista jaksoa pidetty joukkueen sisäinen nyrkkeilyturnaus. Joukkuetoverien kanssa mittelö saa Miikka Männiköltä tunnustusta harjoitusmuotona.

- Se oli oikein mukavaa hommaa. Matsin aikana oltiin niin tosissaan, kuin vain olla voi. Sitten kun kongi soi, niin taas naurettiin ja alettiin katsella, että mistäpäin kelläkin vuotaa verta. Siellä nähtiin pelaajistakin, että kuka on valmis pistämään itseään likoon ja uhraamaan itseään. Tällaiset tempaukset ovat kyllä ihan hyviä juttuja.

Ilvestä on veikattu asiantuntijoiden ja fanien veikkauksissa sarjan alempaan keskikastiin, mutta Männikkö uskoo Ilveksen olevan valmis yllättämään.

- Meillä on mielestäni täydet mahdollisuudet kuuden joukkoon, jos vain pelaamme parhaalla tasollamme. Sen jälkeen sitten mitä tahansa voi sattua. Meillä on hyvä ja ehkä hieman eri lailla rakennettu joukkue kasassa kuin Ilveksessä yleensä.

Omiin esityksiinsä harjoituspeleissä laitahyökkääjä ei ole kovin tyytyväinen, mutta muistuttaa sarjan alkavan vasta 13.9.

- Taas on muistunut mieleen kuinka vaikeaa maalinteko on. Paikkoja on riittänyt, mutta maaleja ei ole syntynyt. Nyt on tärkeää olla tuskastumatta, koska vielä ei ole pisteitä jaettu. Paljon on vielä parannettavaa esityksissä. Tässä vaiheessa ei ehkä ihan viimeistä hikipisaraa tarvitsekaan vuodattaa.

Männikkö ei ole vielä kerinnyt käydä keskustelua tarkasta roolistaan Ilveksen päävalmentajan Sakari Pietilän kanssa, mutta olettaa edelliskausien hyökkäävän roolin jatkuvan.

- En usko, että pahasti mennään metsään jos sanon, että tehoja odotetaan. Meillä on paljon hyviä jätkiä, niin ei ole kauheasti merkitystä kuka siinä rinnalla pelaa. Tavoitteenani on pelata taas edelliskautta paremmin. Se on kova haaste, mutta siihen pitää pyrkiä. Seura halusi kahden vuoden sopimuksen ja se sopi itselleni täydellisesti. Nyt rauhoitetaan tilannetta tänne Tampereelle.

Pari nopeaa kysymystä loppuun

Onko tiukentunut tuomarilinja auttanut sinua tekemään läpimurtosi?

- Olen lukenut lehtijuttuja, joissa on sanottu tämän tarkemman tuomarilinjan pelastaneen muun muassa minun urani. Olen kuitenkin pelannut jääkiekkoa ennen sääntömuutoksiakin ja on se silloinkin ihan ok sujunut se pelaaminen. Aivan varmasti tiukempi tuomarilinja on auttanut minun kaltaisiani pelaajia, mutta on aika härskiä sanoa etten pärjäisi liigassa jollei tuomarilinjaa olisi tiukennettu.

Pelasit viime vuonna ylivoimaa viivassa, kertoisitko tästä enemmän?

Ylivoimapelaaminen on yksi vahvuuksistani ja mielelläni sitä pelaan. Righteja on vähemmän ja siitä varmaan on etua. Molempia kätisyyksiä kaivataan, että pääsee suoraan syötöstä ampumaan.

- Pelasin viivassa viime vuonna ensimmäistä kertaa, kun Jaako Niskavaara loukkaantui. Muutenkin oli puolustajista pulaa. Vähän on nytkin harjoiteltu, niin että pelaisin viivassa. Ei missään nimessä haittaa, jos viivaan laitetaan. Se on ihan hyvä paikka pelata.

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi kiekkoilijana toistaiseksi?

- Poikien EM-kulta nousee kirkkaimpana mieleen. Myös Mestiksen mestaruus Mikkelissä ja Tapparassa voitetut juniorien kultamitalit muistuvat nopeasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös