Mielipide

Tappara pelaa ratkaisupelejä ja ylipeluutettu ykkösmaalivahti haparoi − Mutta mistä nuo ”Metsola sulaa” -huudot kuuluvat?

LIIGA / Kolumni
Christian Heljanko on ratkaisupelin hörppäyksellään tilaamassa itselleen maineen keväällä sulavana maalivahtina, kuten Juha Metsola konsanaan.

Kahteen kuukauteen kolme vapaapäivää − kyseessä ei ole maaorjan tai lapsityövoiman työsuunnitelma – vaan Tapparan ykkösmaalivahdin Christian Heljangon toteutuneet torjuntavuorot. Helmikuun alusta laskien Tappara on pelannut 32 peliä, joista vain kolme on jäänyt Porvoon Huntersin kasvatilta pelaamatta.

Kertaalleen Heljanko menetti leppoisan istuskeluvuoron vaihtopenkillä, kun Dominik Hrachovina ei halunnutkaan olla Tapparan maalivahti, vaan istuu mieluummin penkillä värikkäine mielipiteineen, kuten disinformaation levittäminen ilmeisesti kuuluu kirjoittaa.

Heljangon pelitahti on ollut etenkin maaliskuussa älytön: takana on jo peliputket seitsemän peliä 12 päivässä 9.−20.3. ja viisi peliä yhdeksään päivään 24.3.−1.4.

Kun Tapparan ylipeluutettu maalivahti lipsauttaa tärkeässä pelissä helpon maalin, menneisyyden kaiut alkavat soittaa kohtalokasta sävelmäänsä.

Heljanko on enimmäkseen torjunut mainiosti, mutta virheitäkin on tullut − kuten tulee kaikille. Maanantaina Tappara kohtasi kotonaan Kärpät, ja runkosarjan viimeisissä otteluissa on panoksena pääsy kuuden parhaan joukkoon ja suora paikka puolivälieriin. Vierailijoiden kolmas maali lipsahti Heljangon taakse helposti, ja epäonnistunut haasto tuntui lamaannuttavan Tapparaa entisestään.

Kun Tapparan ylipeluutettu maalivahti lipsauttaa tärkeässä pelissä helpon maalin, menneisyyden kaiut alkavat väkisinkin soittaa kohtalokasta sävelmäänsä.

Juha Metsola lipsautti hieman samanlaisen maalin finaaleissa Ässiä vastaan 2013. Tulevilla kausilla Metsolan ottelumäärä kasvoi älyttömiin sfääreihin, eikä hopeamitalin kirkastaminen kullaksi onnistunut ennen kuin kausilla 2015−17, kun Tomi Karhunen ja Hrachovina saivat pelata maltillisemmin.

Kolmen hopeisen finaalikevään aikana "Metsola sulaa" -otsikot ja -huudot alkoivat kärsiä jo ylitarjonnasta ja inflaatiosta. Totuudenmukaisia nämä heitot olivat noin 0,05 prosenttia koko kaudesta, mutta toki yksittäisillä lipsauksilla väärässä hetkessä oli merkittävä vaikutus kauden lopputulokseen.

Heljanko on yksi tällä kaudella eniten pelanneista maalivahdeista, ja ottelumäärä on kasvanut kevättä kohti − samaan aikaan myös pelitahti on kiristynyt. Jos jotakin myönteistä haluaa hakea Heljangon tuoreesta lipsahduksesta, on tilannetta mahdollista yrittää korjata ennen finaaleja.

Huonompi homma on kuitenkin se, että Tapparan vaihtoehdot ovat Hrachovina. jolla on viimeisen kuukauden ajalta yhtä monta kokonaan pelattua liigapeliä kuin kirjallista varoitusta somekäyttäytymisestä. Kolmas vaihtoehto on 19-vuotias Kari Piiroinen, joka on hyvin sujuneiden alle 20-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen pelannut Liigassa kerran kuukaudessa.

Vaikka maalivahtivalmennuskin kehittyy koko ajan, nuori pelaaja tuskin kehittyy pelkästään pelejä katsomalla.

Heljanko on lipsauksestaan huolimatta Liigan kärkimaalivahteja ja on pystynyt torjumaan Tapparan aiemmin pronssille. Järkevät argumentit eivät kuitenkaan estä ”Metsola sulaa” -huutoja − enkä yllättyisi, vaikka ne kuuluisivat Ufaan asti, missä Metsolan pudotuspelitaival on jo päättynyt tältä keväältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös