Mielipide

Pulinat pois − tämän kauden MVP ei löydy kaukalosta, vaan penkin takaa

LIIGA / Kolumni
Mikkelin Jukurien rekrytointiosasto osui vahingossa kultasuoneen. Harva olisi Suomen maassa uskonut, että monien silmissä varsin kokematon valmentaja Olli Jokinen tulee ja tekee naurunalaiseksi joutuneesta mikkeliläisseurasta varsin uskottavan Liiga-joukkueen. Vielä viime keväänä internet-meeminä pidetty Jokinen on osoittanut olevansa parempi valmentaja kuin moni luuli.

Kun tarina alkoi ja sopimuksia allekirjoitettiin, niin luulen, että mikkeliläisseura ei uskonut millaiseen kultasuoneen he osuivat. Ennemminkin ajattelisin, että kyseessä oli jonkinlainen mainoskikka. Yli 1 200 NHL-ottelua pelanneen Olli Jokisen tulon myötä varmasti seuran kiinnostavuus kasvaisi, ja se tietäisi taloudellista hyötyä.

Mikkeliläisten oli kuitenkin yritettävä jotain. Jukurit oli ollut naurunalaisena huonon menestyksensä vuoksi Liigaan nousustaan asti.

"On hienoa tulla Mikkeliin ja Jukureihin hommiin"

15. helmikuuta 2021 Mikkelin Jukurit julkaisi Olli Jokisen sopimuksen sekä YouTube-videon, joka sai kansan hörähtelemään.

− On hienoa tulla Mikkeliin ja Jukureihin hommiin, Jokinen tuumasi videolla.

Tämä jos mikä sai suomalaiset pitämään Jokista suorastaan täytenä idioottina vaihtaessaan Floridan lämmön Mikkelin jokseenkin päinvastaisiin olosuhteisiin.

Moni ei uskonut, että suoraan South Florida Hockey Academystä voisi nousta Liiga-valmentajaksi. Laji-ihmiset olivat suorastaan häkeltyneitä, kun Jokinen ei käynyt kurvaamassa liiton koulussa tai kulkemassa vastaavaa valmentajapolkua, mikä Suomessa on tyypillisempää. Sen sijaan hän asteli päällikön ottein suoraan Jukureiden edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

Jokisen sopimuksen myötä Mikkeliin alkoi valtava imu pelaajista. Media on ollut kiinnostuneempi joukkueesta kuin koskaan, ja Jukurit on tällä hetkellä runkosarjassa sijalla kaksi.

MVP on urheilumaailmasta tuttu titteli, joka myönnetään pelaajalle, jonka katsotaan olevan arvokkain omalle joukkueelleen. Laveasti ajateltuna voidaan puhua joukkueelleen arvokkaimmasta yksilöstä.

Mieleeni ei tule yhtään Liiga-pelaajaa, joka olisi seuralleen yhtä tärkeä kuin Jokinen on Jukureille. Vaikka Jokinen onkin valmentaja, hän on sarjan todellinen MVP. Väitteelle on helppo löytää puoltavia argumentteja:

  • Missä Jukurit olisi ilman Olli Jokista? Todennäköisesti edelleen naurunalaisena. Jukureita on yritetty nostaa monen eri valmentajan toimesta siinä onnistumatta.
  • Entä jos Jukurit olisivat päätyneet johonkin toiseen valmentajaan? Tuskin he olisivat ainakaan niin ylhäällä sarjataulukossa kuin nyt. Tuskin monen muun valmentajan vuoksi Mikkeliin olisi virrannut niin iso kasa laatupelaajia.
  • Mitä seuralle käy kun OJ poistuu? Päinvastainen reaktio kuin mitä Jokisen tulo aiheutti, vaikea kuvitella mitään muuta. Jokinen on se magneetti, joka pitää paketin kasassa.
  • Kiinnostaisiko seura niin paljoa mediaa ilman Jokista? Ei. Jokisen tarina on ollut todella kiehtova keskivertovalmentajaan verrattuna. Jukureiden tarina on myös nostanut koko sarjan mielenkiintoa kuluvalla kaudella.

Jokinen on todistanut koko kansalle olevansa Suomen kuumimpia nimiä lajin parissa. Hän on todistanut myös olevansa loistava yksilöiden kehittäjä. Joukkue pelaa odotuksiin nähden aivan ylärajoilla, ja monet pelaajat ovat ottaneet isoja askeleita eteenpäin.

Esimerkkejä mainitakseni JYPissä pelinsä kanssa tuskaillut Patrik Puistola häikäisee ilmaveivillään, ja hänen pelinsä näyttää vapautuneelta ja kulkevan mallikkaasti.

Kuten Puistola, niin myös konkarihyökkääjä Jarkko Immonen on kuin uudesti syntynyt JYPistä lähdön jälkeen.

Aatu Räty pääsi Kärppien koirankopista Mikkeliin, ja johan on alkanut peli näyttää mallikkaalta.

Jukureiden rekrytointiosasto on siis onnistunut myös pelaajamarkkinoilla. Esimerkiksi Petrus Palmun saaminen joukkueeseen oli huippujuttu, mutta myös muun muassa Oliver Larsenin hankinta on osunut nappiin.

Jukurit uskalsi kokeilla, ja se kannatti. Jackpot!

» Lähetä palautetta toimitukselle