Mielipide

Paitsiossa: Leijonien MM-kulta on parasta, mitä suomalaiselle NHL-kiekolle voi tapahtua

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Suomessa saattaa tällä hetkellä olla maailman paras jääkiekko-osaaminen. Sen tuloksia nähdään vielä vuosikymmenen päästä, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Kausi 2018–2019 oli Suomen eri maajoukkueille keskimäärin valtava menestys.

Alle 20-vuotiaat voittivat tammikuussa maailmanmestaruuden Kanadassa. Keväällä naiset saavuttivat paitsi hopeamitalin, parhaan MM-sijoituksensa kautta aikojen, myös särkivät ensimmäisinä maailmassa rikkomattoman perinteen, jossa finaalissa pelaavat vuodesta toiseen Kanada ja Yhdysvallat. Kauden päätteeksi miesten maajoukkue vei uskomattomalla taistelulla MM-kullan nimiinsä.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela totesi heti Leijonien kultaottelun jälkeen, että Suomessa on maailman paras jääkiekko-osaaminen. Maajoukkuemenestys oli Nummelan mukaan osoitus siitä.

On nähtävissä muitakin viitteitä siitä, että jotain Suomessa tehdään jääkiekon osalta oikein – ainakin junioritoiminnassa. Jos katsotaan NHL:ään varattujen pelaajien lukumäärää, suomalaisten osuus on noussut läpi 2010-luvun. Vuosikymmenen alussa varauksia oli keskimäärin vajaa kymmenen, lopussa jo yli kaksikymmentä.

Kehä myös ruokkii itseään. Ne 8-vuotiaat juniorit, jotka tänä vuonna ovat seuranneet maajoukkuemenestystä ja torijuhlia silmät kiiluen ja innosta sekaisin, ovat kymmenen vuoden päästä niitä NHL:ään varattavia taitureita.

Vertailun vuoksi: tänä kesänä numerolla kaksi varattu Kaapo Kakko oli Suomen edellisen MM-kullan aikaan 10-vuotias. Tuskin Mikko Koivu nostamassa pokaalia ainakaan laski hänen harjoittelumotivaatiotaan.

Näin ajateltuna Leijonien MM-kulta oli parasta, mitä suomalaiselle jääkiekolle ylipäätään voi tapahtua. Saatamme nähdä tuloksia myös NHL:ssä vielä vuosikymmenenkin päästä.

Paitsiossa on Tuuli Määtän pitämä palsta, joka keskittyy jääkiekkokulttuuriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös