Mielipide

Paitsiossa: Tyhjennysmyynnit eivät ole pelkkää piittaamattomuutta

LIIGA / Kolumni
Pahimmillaan tyhjennysmyynneillä yritetään estää koko seuran konkurssi, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Tyhjennysmyynnit on tehty. Liigan siirtoraja umpeutui yöllä. Joukkueet ovat nyt siinä kuosissa kuin ne tulevat keväällä olemaan, jos omista junioreista mahdollisesti nostettavia pelaajia ei lasketa.

Joka talvi moni alisuorittanut joukkue, jolta pudotuspeliviiva on jo karannut tavoittamattomiin, luopuu kalliista pelaajistaan – ainakin niistä, joille löytyy ottaja. Usein nämä ovat joukkueen parhaita pelaajia ja pistemiehiä.

Niin sanottuja tyhjennysmyyntejä pidetään pyllistyksenä kannattajien suuntaan. Huono kausi päättyy siihen, että joukkueen suosituille tähdille annetaan lähtöpassit. Kausikorttilaiset tuskin kokevat saaneensa vastinetta rahoilleen.

Yksittäisten pelaajien siirtojen taustalla saattaa toki olla muitakin syitä, ja monesti nuori ja nälkäinen pelaaja saattaa itsekin toivoa siirtoa – pääseehän hän pois heittopussiksi vajonneesta joukkueesta uuteen, menestyvään seuraan, jonne uudet kannattajat toivottavat hänet avosylin tervetulleeksi. Usein on kuitenkin selkeää, että tietyissä joukkueissa pelaajilla on siirtorajan lähestyessä vain yksi suunta – ulospäin.

Tyhjennysmyynnit ovat seurausta suljetusta liigasta. Kun viimeisenä olevan seuran ei tarvitse pelätä divariin putoamista, se voi rauhassa myydä vaikka puoli joukkuetta ja pelailla loppukauden matsit juniorivoimin.

Kun pudotuspelihaaveet on jo lopullisesti murskattu, kuluva kausi kuuluu kategoriaan mitä väliä?

+++

Suljetusta liigasta huolimatta minun on mahdotonta uskoa, että yksikään seura ryhtyisi tyhjennysmyynteihin kevyin perustein. Suosituista pelaajista luopuminen on suuri imagotappio, joka huomattavasti haurastuttaa seuran välejä kannattajiin ja tekee hallaa joukkueen sisäiselle yhtenäisyydelle.

Selkeille tyhjennysmyynneille, joissa monta hyvää pelaajaa lähtee alisuorittavasta joukkueesta, löytyy painava syy: säästöt. Parhaassa tapauksessa kyse on vain siitä, että myydyistä pelaajista saaduilla säästöillä pystytään kunnolla panostamaan seuraavaan kauteen. Pahimmillaan tyhjennysmyynneillä yritetään estää koko seuran konkurssi.

En ole vielä törmännyt kehenkään, jonka mielestä suljettu liiga olisi hyvä asia – pois lukien ehkä hetket, jolloin sarjataulukon viimeisenä on ollut oma lempijoukkue. Siitä huolimatta liiga pysynee suljettuna niin kauan kuin asiasta päättävät tahot siitä hyötyvät. Ja vaikka avoin liiga toisi ehkä urheilullisempaa näkökulmaa seuroihin ja estäisi tyhjennysmyyntien kaltaiset epäkohdat, se saattaisi myös sysätä monta seuraa entistä syvempiin taloudellisiin ongelmiin.

Joka tapauksessa syy tyhjennysmyynneille on paljon kylmempi kuin pelkkä piittaamattomuus: seuran epäterve taloudellinen pohja.

Siksi ne tulisi, kannattajienkin, ottaa aina vakavasti.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle