Mielipide

On absurdia puhua johtavasta pelaajasta ja puolustella Mikael Granlundin törkeyttä ulkopuolelta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ismo Lehkonen ansaitsee ainoana kehut kommentistaan, kuinka kostaminen tulee kalliimmaksi kuin loukkauksen sietäminen. Mikael Granlundin on syytä maksaa hintaa teostaan, ja muiden on jätettävä selittelyt pois.

"Ei Granlund tekisi noin, jos hän ei välittäisi. Tulkitsen tätä tekoa itse asiassa niin, että hän välittää todella paljon."

"Ei Mikael ole likainen pelaaja, vaan hyvä tyyppi."

"Hän välittää todella paljon Leijonista. Joskus se menee pelaajalla yli. Mikke kuitenkin vaatii itseltään todella paljon."

Muun muassa tällaisia kommentteja sai lukea vajaa vuorokausi myöhemmin, kun Leijonien kapteeni Mikael Granlund löi Sveitsin Andrea Glauseria poikittaisella mailalla kaulaan. Tuloksen kannalta merkityksettömän ottelun jo ratkettua – lopputuloksena kapteeni ja ykkössentteri on pelikiellon takia sivussa puolivälierästä Ruotsia vastaan.

Granlund ei ole mikään ajopuu, vaan hän teki valinnan hyökätä vastustajan kimppuun.

Kiekkovaikuttaja toisensa jälkeen on saatu lausumaan mielipiteensä Granlundista, ja jostain syystä konsensus on ollut selitellä ja puolustella ihmiselle vaarallista ja joukkueelle vahingollista hölmöilyä.

Ei hänellä ollut varmasti ajatuksena lyödä vastustajaa laataksi. Se oli jonkinlainen ojennus edellä sattuneesta taklauksesta.

Kaikkein pisimmälle meni kiekkolegenda Veli-Pekka Ketola, joka muotoili ajatuksensa näin: "En ole antamassa (Granlundille) kymmentä pistettä ja papukaijamerkkiä, mutta en ole myöskään sättimässä".

Jos suomalaista pelaajaa ei voi sättiä tässä tilanteessa, kun Leijonien kapteeni ja kenties tärkein yksittäinen pelaaja hermoilee ja riehuu itsensä pois turnauksen mahdollisesti ratkaisevasta ottelusta, niin koska sitten sätitään?

Samaan aikaan urheilutoimittajat muistuttavat kolumneissaan, kuinka esimerkillinen johtaja ja herrasmiespelaaja Granlund yleisesti ottaen urallaan on ollut. Kiistämättä näin, mutta johtajuuden ydintä on vastuunkanto.

Nyt Granlundille ei absurdisti edes anneta mahdollisuutta kantaa vastuuta, kun jokainen puhelimeen vastannut tai kasvotusten suunsa avannut kiekkovaikuttaja antaa synninpäästön.

Ilahduttavana poikkeuksena oli Ismo Lehkonen, joka muistutti, että "loukkausten kostaminen tulee kalliimmaksi kuin niiden sietäminen".

Granlund ei ole mikään ajopuu, joka ilman vaihtoehtoa päätyi väkivaltaiseen tekoon. Konkaripelaaja teki valinnan hyökätä häntä loukanneen pelaajan kimppuun. Jos ei lajin ummehtunutta koodikulttuuria lasketa, kukaan ei pakottanut Granlundia kostamaan.

Omista valinnoistaan pitää kantaa vastuu – varsinkin kun on erinomaiseksi johtajaksi kehutusta pelaajasta kyse. Kuorossa heitellyt puolustuspuheenvuorot tekevät tilanteesta entistä absurdimman.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös