Mielipide

Mitä se kertoo kiekkokulttuuristamme, kun Roope Hintz ei saa lähellekään ansaitsemaansa huomiota?

NHL / Kolumni
Pudotuspelien avauskierroksella järisyttävän suorituksen pöytään iskenyt Roope Hintz ei edelleenkään ole noussut Suomessa kuumimmaksi kiekkonimeksi. Se kertoo paljon kiekkokulttuuristamme.

– Jokainen on varmasti pelannut EA Sportsin NHL-peliä tai vastaavaa. Hän on kaveri, jollaisen haluaisi luoda videopeliin. Hän on oikeastaan täydellinen jääkiekkoilija.

Dallas Starsin hyökkääjän Max Domin taannoinen luonnehdinta Roope Hintzistä kertoo suomalaistähdestä paljon, joskin mukana lienee värikynää.

Pudotuspelien avauskierroksella Hintz teki kuudessa ottelussa Minnesota Wildia vastaan peräti 12 pistettä ja oli joukkueensa selvästi paras pelaaja. Hintz on myös kiistatta yksi koko pudotuspelien parhaista pelaajista tähän asti.

Eikä kyseessä ole mikään tähdenlento, sillä Hintz on ollut jo useamman kauden ajan eturivin tähtipelaaja NHL:ssä – nimenomaan monipuolisuudessa. Silti hän ei ole noussut huomiossa ainakaan Suomessa sille jalustalle, jolle hän tasonsa puolesta kuuluisi.

Suomalaiset pelaajat toki usein helposti tekevät itsestään aliarvostettuja, koska tunnollinen pelaaminen kuuluu niin vahvasti täkäläiseen pelaajaidentiteettiin. Sillä on vaikeampi säihkyä kuin individualismilla. Paras esimerkki tästä on Aleksander Barkov.

Hintz keikkuu pudotuspelien pistepörssin terävimmässä kärjessä, mikä on edelleen suomalaisittain hyvin harvinaista, vaikka viime vuosina Mikko Rantanen on totuttu näkemään pudotuspelien pisterohmuna.

Erittäin kovan vaatimustason pudotuspelit ovat kuitenkin monin paikoin laiskanpulskeaan runkosarjapelaamiseen nähden ihan oma maailmansa, ja siellä loistamista tulisi arvostaa todella korkealle.

Herää kysymys, että miksi näin vahvasti pelaavaa suomalaista ei sitten nosteta täällä näkyvämmin esiin? Esimerkiksi surkean kauden pelanneen Jesse Puljujärven saamaan huomioon nähden Hintz saa pelata täysin tutkan alla.

Sen taakse ei voi enää mennä, että NHL olisi jonkinlaisessa pimennossa Suomessa aikaerojen ja seuraamisen vaikeuden takia. Ei, NHL on aivan kärkipäässä Suomen seuratuimpien urheilusarjojen joukossa.

Ilmiö on tietysti monisyinen, mutta ensimmäisenä tulee mieleen, että suomalaispelaajien loistaminen NHL:ssä on tullut suomalaisille liian arkipäiväiseksi. Enemmän kiinnostavat vaikeudet ja virheet kuin erittäin kovan luokan suorittaminen.

Enemmän kiinnostavat vaikeudet ja virheet kuin erittäin kovan luokan suorittaminen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Hintzin tasoisia pelaajia ei putkahtele Suomen pelaajamassasta todellakaan jokaisesta ikäluokasta. Siksi tätäkään suoritusta ei voi pitää itsestäänselvyytenä.

Hintz ei ole kansalle tuttu Leijonista, ja Suomessa kirkkaimpaan valokeilaan näköjään mahtuu kerrallaan vain muutama NHL-pelaaja.

Vai onko kyse sittenkin suomalaisten heikosta itsetunnosta, kun suomalaispelaaja on lajinsa absoluuttisesti rajuimman kilpailun eli NHL:n pudotuspelien yksi parhaimmista pelaajista? Ei tehdä tästä nyt numeroa!

Näkyvä ylpeyden esittäminen "oman pojan" suorituksista ei ole koskaan istunut suomalaiseen pirtaan. Tässä mielessä ero esimerkiksi ruotsalaisiin on hyvin suuri.

Samanlaista ilmiötä oli havaittavissa Tapparan näytöstyyliin voittamassa Liiga-mestaruudessa, kun ehkäpä kaikkien aikojen paras suomalainen seurajoukkue olisi voinut saada paljon enemmänkin arvostusta osakseen.

Se on kuitenkin fakta, että Hintz johtaa vakuuttavalla tavalla Starsia mestaruusjahdissa joukkueensa huipputehokkaana ykkössentterinä. Loppujen lopuksi tulokset taululla puhuvat.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös